ianuarie 2016
Premiile Gopo, 2016
Cea de-a zecea ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 28 martie 2016, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.


De-a lungul celor nouă ediţii de Premiile Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor.

În 2015, cu filmul Closer to the Moon, Nae Caranfil şi-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu. De asemenea, Closer to the Moon a mai câştigat premii la categoriile Cea mai bună imagine (Marius Panduru), Cel mai bun montaj (Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi), Cel mai bun sunet (Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru, Marius Leftărache), Cea mai bună muzică originală (Laurent Couson), Cele mai bune costume (Doina Levintza) şi Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (Laura Ozier, Elena Tudor, Lucas Coulon, Maria Andreescu).

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizări la Gopo 2015, şi-a adjudecat cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai actor într-un rol principal (Florin Piersic Jr.), Cea mai bună actriţă într-un rol principal (Ofelia Popii), Cel mai bun actor într-un rol secundar (Virgil Ogăşanu), Cea mai bună actriţă într-un rol secundar (Alina Berzunţeanu). Filmul a primit şi statueta pentru Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu).

Multipremiatul Toto şi surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, a câştigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Iar Radu Jude a primit cel de-al şaşelea Gopo din carieră: Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune pentru filmul Trece şi prin perete.

Înscrierile pentru cea de-a 10-a ediţie a Premiilor Gopo au loc în perioada 19 - 29 ianuarie 2016. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2016 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2015.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie format din 11 profesionişti din domeniu: Stere Gulea (regizor), Florin Piersic Jr. (actor), Daniel Mitulescu (producător), Melania Oproiu (monteur), Sorin Botoşeneanu (operator/ profesor universitar - UNATC), Miruna Berescu (directorul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL) şi criticii de film: Cristina Corciovescu, Ştefan Dobroiu, Doinel Tronaru, Laurenţiu Brătan, Ionuţ Mareş.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficţiune şi documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi Cel mai bun scurtmetraj documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă, un link de vizualizare a filmului şi câte 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucureşti, în atenţia Alexandrei Boghiu (Coordonator producţie Premiile Gopo).

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic, împreună cu link-ul de vizualizare a filmului, pe adresa de email: [email protected]

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din 2016, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.


Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se găsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro

Gala Premiilor Gopo 2016 - ediţia a 10-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus