România Liberă / septembrie 2005
Moartea domnului Lăzărescu
46 de filme europene se află pe lista de selecţie pentru European Film Awards pe 2005. Alegînd din această listă, cei 1600 de membri ai Academiei Europene de Film vor selecta, în următoarele săptămîni, nominalizările pentru diferitele categorii de premii. La începutul lunii noiembrie, nominalizările vor fi anunţate la Festivalul de Film de la Sevilla, din Spania. Ceremonia de premiere, la care vor fi anunţaţi cîştigătorii, va avea loc la Berlin, pe 3 decembrie.

Surpriza fericită, pentru noi, este că recentul film al lui Cristi Puiu, Moartea domnului Lăzărescu (a cărui premieră oficială românească are loc vineri 23 septembrie 2005 la Bucureşti, la cinema Studio), se află pe această listă, existînd astfel premisele pentru a ajunge printre fericiţii nominalizaţi din noiembrie. Alături de filmul său, pe listă se află filmele recente ale unor cunoscuţi regizori europeni. Dintre cei 65, cei mai notorii sunt: Costa-Gavras, Jacques Audiard, Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Wim Wenders, Alex de la Iglesia, Michael Haneke, Terry George (Hotel Rwanda s-a văzut şi la noi), Arnaud Desplechin, Lars von Trier, Volker Schlöndorff, Marta Meszaros, Jean-Pierre Jeunet (Un long dimanche de fiancailles este al doilea film şi ultimul care a rulat, deocamdată, în sălile româneşti din această listă).
Regia: Cristi Puiu Cu: Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Doru Ana

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus