Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Discordia

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Discordia, episodul I - Acel tip de întâlnire care îţi schimbă viaţa


martie 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Acum vreun an, întâmplarea a făcut să îl întâlnesc pe Marius M. Bogdan. Eram colegi pe platforma online FilmSense - pe care el o coordona alături de Lucian Maier şi unde eu scriam cronică de film deja de ceva timp. Cu toate astea, nu ne cunoşteam foarte bine. De fapt, nu ne cunoşteam mai deloc. Ne văzusem doar o dată, în vara precedentă, într-una din zilele călduroase de TIFF, într-un băruleţ de colţ de stradă, unde plănuiam în cel mai sincer mod că vom pune ţara (cinematografică) la cale. Aici se rezuma relaţia noastră tête-à-tête: o jumătate de oră, la o bere pe fugă, în proximitatea unui televizor unde rula meciul Simonei Halep, pe atunci în ascensiune.

Ce pot spune cu mâna pe inimă, e că de la acea primă întâlnire Marius mi-a câştigat nu doar încrederea, ci şi admiraţia. "Mai există persoane dintr-acestea", am spus ca pentru mine. Un munte de om, cu un discurs coerent, dar deloc pretenţios, un individ reflexiv care însă nu se dădea în lături de la a pune mâna şi a face. O combinaţie rară, pe care cred că am mai găsit-o toată viaţa mea la doar doi sau trei inşi.

Ei bine, după alte câteva luni, s-a întâmplat să avem prilejul să discutăm mai multe. Ne-am reîntâlnit la un curs comun - el, masterand an doi la arheologie, îşi luase un opţional condus de Claudiu Turcuş (lucrurile, veţi vedea, se leagă!) la facultatea de film, curs pe care îl frecventam şi eu tot din poziţia de masterand, însă an unu. A rămas că poate vom închega un proiect cu bază cinematografică, "ceva mai mult decât textele şi galeriile foto de pe sait", cum ne-am spus. Vis à vis de această dorinţă, nu eram siguri încotro o vom apuca: la început, am tras speranţa că vom iniţia un fel de seminar alternativ, de cultură cinematografică, dedicat liceenilor.

Suna bine, suna ca un început corect, făcusem şi un plan de bătaie, dar, pentru că trăim într-o lume nebună, nebună de tot..., o promisiune care ne fusese făcută cu mâna pe inimă nu s-a mai concretizat, aşa că ne-am îndreptat rapid energia spre altceva. Chiar nu aveam de gând să ne lamentăm. Între timp, ajunsesem la concluzia-dorinţă că vrem să ne ficţionalizăm angoasele şi dilemele într-un lungmetraj. Ne-am uitat în jur, ne-am pus pe listă resursele cognitive, dar mai ales materiale, şi i-am dat drumul.
(Va urma...)
 
Marius M. Bogdan, înaintea unei discuţii legate
de direcţia pe care doream să o imprimăm filmului

*Data viitoare, vă voi povesti cum s-a adunat prima parte a echipei filmului Discordia.

Discordia este un film independent, scris şi regizat de Ion Indolean, la bază critic de film, şi produs de Hola Media. Deocamdată, Discordia nu poate fi văzut, fiind în perioada de înscriere la festivaluri. Puteţi, însă, urmări parcursul proiectului pe pagina lui de Facebook, cât şi pe LiterNet şi pagina acestuia de Facebook. Toate articolele despre Discordia


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Ion Indolean


Alte articole

 Gânduri pe marginea unui anumit tip de film - Discordia, Marian Rădulescu
 Discordia, episodul XV - În căutarea unui cinema nealiniat la vreo dogmă (sau, un soi de manifest) , Ion Indolean
 TIFF e festivalul care mi-a deschis ochii!, Flavia Dima, în dialog cu Ion Indolean
 Discordia, episodul XIV - Aproape de anul nou , Ion Indolean
 Discordia, episodul XIII - Acasă la Adrian Enescu II, Ion Indolean
 Toate articolele despre Discordia


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer