Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Discordia

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Discordia, episodul XV - În căutarea unui cinema nealiniat la vreo dogmă (sau, un soi de manifest)


mai 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
După acea vizionare produsă de Crăciun, de care nu fusesem mulţumit, l-am sunat pe Horaţiu şi, simţindu-mă disperat, a propus chiar el să mergem înapoi în sala de montaj şi să lucrăm pe 29 şi pe 30 decembrie 2015. Alţii făceau sarmale pentru Anul nou, noi relipeam şi recolorizam scene.

Pe lângă lungimea filmului şi succesiunea scenelor, cu care am tot jonglat în acele două zile, nemulţumirea mea principală se lega de impuritatea sunetului tras în priză directă. Eterna problemă, cea tehnică! Pentru că, la nivel teoretic, ştiam exact ce voiam.

Vă vine să credeţi sau nu, ne-a mai luat două luni să remediem totul, motiv pentru care începeam să ne cam apropiem de data limită absolută: când se închideau înscrierile la festivalurile importante. În urma unui efort comun, în cadrul căruia am provocat nişte scântei la studio, pe care eu le-am regretat chiar imediat, am reuşit să exportăm varianta finală. Acel final cut pe care Mădălina, împreună cu întreaga echipă, îl aştepta încă din iulie.

Era final de februarie 2016 şi, după un an lung, cu multe frământări, filmul pe care îl imaginasem alături de Marius era, în fine, terminat. Pornind de la titlu şi până la maniera stilistică, Discordia a devenit pe parcurs un proiect mult mai complex decât fusese gândit.


Pentru absolut toţi membrii echipei, a fost o experienţă nouă şi o încercare dificilă. Toate modificările suferite între decizia de a face film şi exportul final, au survenit în urma unor discuţii în cadrul cărora s-au pus întrebări mari, uşor idealiste, în spiritul lui André Bazin: Ce este cinematograful? În ce fel ar trebuie să îşi interpreteze actorii rolurile? Cât de mult contează improvizaţia în actul creator? Cât de importantă este diferenţa între teorie şi practică? În ce măsură poate fi reprezentată viaţa pe ecran? De ce facem filme?

La toate aceste interogaţii, filmul nu are pretenţia să răspundă. Dar încearcă măcar să le discute. Sperăm că pe dumneavostră v-am convins să îi acordaţi şansa de care are nevoie pentru a fi văzut şi, apoi, discutat de un număr cât mai mare de cinefili.

Oricare ar fi răspunsul selecţionerilor de la festivaluri, a criticii şi a publicului, noi ne putem declara bucuroşi că am dus proiectul la capăt şi avem încredere că următorul va ieşi chiar mai bine!
Discordia este un film independent, scris şi regizat de Ion Indolean, la bază critic de film, şi produs de Hola Media. Deocamdată, Discordia nu poate fi văzut, fiind în perioada de înscriere la festivaluri. Puteţi, însă, urmări parcursul proiectului pe pagina lui de Facebook, cât şi pe LiterNet şi pagina acestuia de Facebook. Premiera lui va avea loc la Cluj, în cadrul TIFF - Zilele Filmului Românesc.
 Toate articolele despre Discordia


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Ion Indolean


Alte articole

 Gânduri pe marginea unui anumit tip de film - Discordia, Marian Rădulescu
 TIFF e festivalul care mi-a deschis ochii!, Flavia Dima, în dialog cu Ion Indolean
 Discordia, episodul XIV - Aproape de anul nou , Ion Indolean
 Discordia, episodul XIII - Acasă la Adrian Enescu II, Ion Indolean
 Discordia, episodul XII - Acasă la Adrian Enescu, Ion Indolean
 Toate articolele despre Discordia


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer