Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Internaţional de film NexT, 2016

Exit - un scurtmetraj ca semnal de alarmă, cîştigă premiul Abis Studio la The Pitch - NexT, 2016.


mai 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Exit este noul proiect al lui Bogdan Benea (scenarist si regizor). Povestea celor doi, Ana si Rareş, care se întâlnesc să se sinucidă, câştigă  Premiului Abis Studio la concursul The Pitch din cadrul festivalului NexT, 2016.

Ana este o tânără ce suferă de depresie. Pluteşte prin viaţa de zi cu zi fără să reuşească să comunice cu oamenii din jurul ei. Ajunge să caute ajutor în spaţiul virtual şi îl  găseşte pe Rareş. Cei doi fac o înţelegere sinucigaşă, dar moartea se dovedeşte a fi un proces prin care treci singur.

Proiectul tânărului regizor portretizează sentimentele unui om depresiv. Ne pune la propriu în pielea personajului folosindu-se de unghiurile subiective ale Anei. Prin construcţia paradoxală a filmului reuşeşte să sublinieze diferenţa între tristeţe şi depresie. Impactul erei digitale asupra unui individ ce suferă de această boală este adus în prim plan. Sunt foarte multe forum-uri şi grupuri care sprijină lupta cu depresia, dar sunt şi foarte multe, care te învaţă cum să te sinucizi. În aceste medii poţi găsi, chiar, un partener împreună cu care să te sinucizi.
 
Depresia... un război tăcut

Exit sondează în nucleul celei mai răspândite şi studiate boli din întreaga lume. Tulburarea depresivă poate să înrobească orice persoană, fericită sau nu, avută sau dimpotrivă, cu o viaţă ideală sau nefastă. Depresia nu ţine cont de toate acestea. Situaţia devine anevoioasă atât pentru cel care suferă, cât şi pentru cei din jurul său, când propria conştientizare şi detectarea paterrn-ului depresiei sunt minime. Fie că este abordată printr-o modalitate existenţială şi înţeleasă ca o tulburare de durată a relaţiei cu viaţa (Alfried Langle), fie că este privită dintr-o perspectivă formal-genetică sau jungiană, depresia se poate trata.

Chiar dacă Exit ne relevă o poveste tragică, el este o oglindă a unei problematici prezente în societatea autohtonă. Cu siguranţă, Exit va exista pe listele festivalurilor internaţionale şi naţionale... şi pe listele amatorilor de scurtmetraje.

Tema inadaptatului şi a neputinţei de a comunica o regăsim şi în primul scurtmetraj  independent al braşoveanului Bogdan Benea. În 2013 proaspătul absolvent al Universităţii Media este nominalizat la Concursul de scenarii HBO cu Ultima staţie. Iar un an mai tarziu, câstigă cu scurtmetrajul Ultima staţie Menţiunea specială la ClujShorts International Short Film Festival.
Descarcă broşura NexT, 2016 aici.. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de film NexT, 2016


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Scurtmetrajele NexT - Competiţia Naţională 2016, Partea II, Flavia Dima
 Scurtmetrajele NexT - Competiţia Naţională 2016, Partea I, Flavia Dima
 NexT is Feminist: despre importanţa cinemaului feminin, Flavia Dima
 The Living Need Light, The Dead Need Music / Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică câştigă Trofeul NexT 2016, Comunicat de presă
 O lume în cinci filme scurte - Oscar Night la NexT, 2016, Maria Ruxandra Burcescu
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de film NexT, 2016


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer