august 2016
Concursul Internaţional George Enescu, 2016
Juriul de specialitate al Concursului Internaţional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artişti pentru a intra în competiţie la această ediţie a Concursului Enescu. Tinerii artişti au fost selectaţi dintr-un număr total de 317 înscrişi în Concurs, cu 40% mai mulţi faţă de ediţia 2014. Candidaţii care au trecut de preselecţie vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român, între 3 şi 25 septembrie 2016.

Tinerii artişti selectaţi provin din ţări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, Croaţia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Coreea de Sud, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, Thailanda, Cehia, Argentina. Un număr de 12 tineri artişti provin din România.

Este pentru prima dată când are loc o preselecţie în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri. Juriul de specialitate al ediţiei 2016 a Concursului Enescu este format din muzicieni şi profesori de top la nivel internaţional, printre aceştia numărându-se nume precum cele ale violoniştilor Pierre Amoyal şi Silvia Marcovici, ale violonceliştilor Natalia Gutman, David Geringas şi Arto Noras  şi ale pianiştilor Peter Donohoe, Dana Borşan şi Andrei Sitarev

Listele în ordine alfabetică ale concurenţilor care au fost selectaţi să intre în competiţie la Concursul Enescu 2016 sunt disponibile pe site-ul Concursului şi Festivalului, www.festivalenescu.ro, şi pot fi accesate la linkurile următoare, astfel: Pentru Secţiunea Compoziţie, toate lucrările înscrise au fost trimise spre jurizare, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 3 septembrie 2016, în ziua deschiderii ediţiei 2016 a Concursului Enescu.

Valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2015 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secţiunea Vioară, şi prezenţa ca artist invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, Los Angeles, pentru câştigătorul Secţiunii Vioară.

La ediţia 2016, Concursul  Enescu se desfăşoară într-un nou concept. Timp de 22 de zile, între 3 şi 25 septembrie 2016, în Sala Mare a Ateneului Român, publicul este invitat să îi asculte şi să îi susţină pe tinerii artişti în drumul către visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii. Tinerilor artişti li se alătură muzicieni consacraţi, membri ai juriului Concursului, foşti laureaţi ai Concursului Enescu, precum şi laureaţii ai ediţiei 2014, într-o serie de peste 19 recitaluri extraordinare şi concerte cu orchestră.

Bilete şi abonamentele sunt puse în vânzare în reţeaua Eventim.
Programul Concursului este disponibil la acest aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus