septembrie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2016
Astra Film Festival, care în 2016 se desfăşoară între 17 şi 23 octombrie 2016, este principala platformă de expunere şi un catalizator al celor mai recente producţii de film documentar din România.

Programul DocumentaryTank@AFF (20 - 22 octombrie), platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, va aduce împreună la Sibiu cineaşti autohtoni şi europeni pentru 3 zile de networking, sesiuni de masterclass şi prezentări despre noile tendinţe în producţia şi distribuţia de film documentar. Din cadrul acestui program face parte şi Romanian Docs in Progress (22 octombrie), un concurs de prezentări care va aduce laolaltă 6 regizori români pentru a-şi prezenta proiectele de film documentar aflate în faza de dezvoltare în faţa juriului şi a unei audienţe locale şi internaţionale de profesionişti. Echipele câştigătoare vor primi premii de post-producţie şi alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

Selecţia de documentare româneşti din programul AFF 2016 pune România sub lupă, chestionează trecutul ei şi oamenii care o populează cu poveştile lor incredibile.

În premieră naţională, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC, vorbeşte despre fenomenul complex care s-a creat în jurul interpreţilor de manele din România. Filmul surprinde drumul către celebritate al celor mai cunoscuţi solişti, fiecare parcurgând un traseu spectaculos "de la căruţe la Ferrari şi de la corturi la palate", iar spectatorii au ocazia să înţeleagă aspecte din industria prosperă a manelelor, care produce venituri cu şase zerouri, adună milioane de vizualizări în online şi glorifică numele regilor manelelor.

Personal / familial / social

Cum a afectat închiderea fabricilor comuniste din Copşa Mică, cel mai poluat oraş al Europei până în 2009, viaţa unei familii ultra-religioase? Soţii Sicrea se tem mai tare de plata facturilor şi ratelor la bancă decât de poluarea agresivă care ar putea fi cauza îmbolnăvirii fetiţei lor. Doar o răsuflare (regia Monica Lăzurean-Gorgan) a fost premiat recent la Sarajevo Film Festival. La pol opus, Chat with Alice (regia Sandra Isabela Ţenţ) pătrunde în intimitatea unei familii atipice de artişti: 35 de ani diferenţă între el, ajuns la a 5-a căsnicie şi cu stagiu la spitalul de nebuni şi ea, absolventă de liceu, mamă, întreţinând întreaga familie din videochat.

În Transilvania rurală, povestea unei adolescente de etnie romă, Angela (regia Botond Püsök), scoate la suprafaţă dificultăţile cu care se confruntă tinerele din comunitate: lipsa educaţiei şi un viitor incert, inegalitatea dintre sexe şi persistenţa unor obiceiuri controversate, cum ar fi răpirea fetelor pentru căsătorie. Cum depind soarta femeilor însărcinate şi a viitorilor copii de sistemul medical românesc corupt, deficitar şi insalubru? Sunt însărcinată în România (regia Jesús del Cerro) oferă o viziune de ansamblu printr-o serie de interviuri cu (viitoare) mame din toate mediile sociale.

Trecut recondiţionat

Cum devin funcţionale vestigii ale epocii de aur prin efortul unor întreprinzători care vor cu tot dinadinsul să le upgradeze? Cinema, Mon Amour (regia Alexandru Belc) descoase din interior motivele care au dus la transformarea sălilor de cinema în ruine sau afaceri private prin expunerea situaţiei actuale a Cinematografului Dacia, unul dintre puţinele rămase funcţionale şi ridică un dramatic semn de întrebare: Ce s-a întâmplat cu cele peste 400 de cinematografe de stat care au dispărut fulgerător după căderea comunismului? Filmul Blocul (regia Maria Şalaru) jonglează între trecutul comunist al unui cartier de blocuri şi realitatea de zi cu zi a locatarilor sub coordonarea riguroasă a unui administrator implicat trup şi suflet pentru bunul mers al colectivului.

Destine în comunism

Istoria regimului comunist în România, încă obscură şi distorsionată, este explorată de documentarişti în încercarea de a trasa o istorie bazată pe adevăr demonstrabil. Împărăteasa roşie - Viaţa şi aventurile Anei Pauker (regia Radu Gabrea) o portretizează pe "cea mai puternică femeie în viaţă" aşa cum o numea revista TIME în 1948, demitizând reputaţia extrem de negativă a Anei Pauker datorată propagandei mincinoase a regimului comunist după epurarea ei din partid. Ţine, Doamne, partizanii, până vin americanii (regia Dragoş Zămosteanu) scanează fenomenul partizanilor fugari din anii '40-'50, principalul grup de rezistenţă împotriva ororilor regimului comunist care contau pe o intervenţie salvatoare a americanilor.

Aromâni

Prin abordări diferite, filmele Armânii, de la faimoşii Manakia la Nu sunt faimos... (regia Toma Enache), Fraţii Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi (regia Eliza Zdru) şi Torna, torna, fratre! (regia Marian Voicu) contribuie la cunoaşterea fabuloasei comunităţi de armâni din Balcani.

"Un aspect unic al festivalului este că încă de la începuturile sale a oferit o deschidere internaţională pentru documentarele româneşti, fiind vizionate şi dezbătute de public şi profesionişti din domeniu, români şi străini laolaltă. În anii '90 acest lucru era o premieră, acum ne bucurăm că oamenii şi-au format un obicei din a veni la Sibiu pentru a lua pulsul celor mai recente producţii româneşti. Nu cred că exagerez dacă spun că de 23 de ani Astra Film Festival inspiră şi stimulează cineaştii români şi a devenit o platformă de lansare şi un catalizator al noilor producţii de documentare româneşti", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Cu sprijinul Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucureşti, Delegaţia Valonia-Bruxelles
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcţii SA, Takata, HBO, Cinelab
Parteneri media: HBO, Europa FM, HotNews, Revista 22, Caţavencii, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus