octombrie 2016
La doar o lună de la premiera mondială a spectacolului La Fresque - L'Extraordinaire Aventure semnată Angelin Preljocaj - spectacolul de dans Fresca va sosi în capitala României pentru a deschide cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în 21 octombrie 2016, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Premiera absolută a celei mai recente creaţii a celebrului coregraf Angelin Preljocaj, La Fresque - L'Extraordinaire Aventure, a avut loc în 20 septembrie 2016, pe scena Grand Théatre de Provence din Aix-en-Provence, Franţa, bucurându-se de un excepţional succes. Le Figaro publica imediat după seara de deschidere o elogioasă "cronică scrisă sub forţă seducţiei" intitulată Între forţă şi poezie, iar Maison de la Danse detalia în termeni sintetici: "Noua creaţie a lui Angelin Preljocaj, care te înfioară, pune în discuţie problema reprezentării individului în societatea actuală, prin prisma unei creaţii care amestecă voit registrul miraculosului cu cel al supranaturalului. Dansul se întrupează prin formule care balansează între imagine fixă şi mişcare, între instantaneul îngheţat al clipei şi durată, între viu şi inert. (...) Această creaţie - cu adevărat O Aventură Extraordinară - îl determină pe spectator să plonjeze într-o lume fantastică şi revelează puterea supranaturalului în arta picturală."


Fresca este prima creaţie coregrafică a anului 2016 semnată de marele artist după aniversarea a 30 de ani de existenţă a companiei Ballet Prejlocaj. Şi aici, Angelin Preljocaj a ales să colaboreze pentru costumele spectacolului cu o importantă creatoare - Azzedine Alaïa - descrisă de specialişti drept un "purtător de cuvânt al modernităţii în lumea tradiţiilor", iar muzica baletului este semnată de un alt renumit artist de mare talent - compozitorul Nicolas Godin, unul din membrii faimosului grup Air.

"Fresca este o comandă primită din partea lui Emmanuel Demarcy-Mota, directorul Théatre de la Ville din Paris, care mi-a propus să fac un spectacol dedicat publicului tânăr. Astfel că am început să citesc basme din întreaga lume: din Oceania, din Africa, din America de Sud, din Japonia... şi m-am oprit asupra acestei poveşti chinezeşti din secolul al XIII-lea, pe care o găsesc de-a dreptul tulburătoare. Elementul cel mai atipic al acestui spectacol este părul personajelor. Căci în basm, tânărul protagonist se îndrăgosteşte de imaginea dintr-o frescă a unei fete al cărei păr nu este desenat - simbol al femeilor necăsătorite, al femeilor libere. (...) Fresca - O aventură extraordinară ne povesteşte despre o călătorie într-o altă dimensiune, în care pictura devine un loc de transcendenţă, iar fiinţele fizice intră în relaţie cu desenul. Pictura devine centrul investigaţiei noastre. Ea evocă şi peştera lui Platon, cu umbrele sale, care ne pun existenţa sub semnul întrebării. Baletul explorează relaţia misterioasă dintre reprezentare şi realitate, acolo unde dansul face legătura dintre imaginea fixă şi mişcare, instantaneu şi durată, dintre însufleţit şi inert. Metafora aceasta ce răzbate din întregul basm conduce către chestiunea reprezentării din civilizaţia noastră. Ne vorbeşte despre locul artei în societatea contemporană." (Angelin Preljocaj)


Începând cu mijlocul anilor '80, Angelin Preljocaj a realizat coregrafia a peste 50 de spectacole, creaţii prezentate şi reluate pe cele mai importante scene ale lumii, de la New York Ballet - la Bolshoi Teatr din Moscova, de la Opera Garnier din Paris - la Scala din Milano. Recompensat cu unele dintre cele mai importante distincţii în întreaga lume, astăzi el este director artistic al Pavilionului Negru din Aix-en-Provence - un centru coregrafic conceput şi destinat special marelui artist de către arhitectul Rudy Riciotti, un spaţiu inaugurat în 2006 şi unde maestrul Preljocaj coordonează o trupă de 24 de dansatori.

Anul acesta, la Festivalul de la Edinburgh, spectacolul maestrului Angelin Preljocaj intitulat MC14/22 - Ceci c'est mon corps ("Iată trupul meu") a impresionat până la extrem pretenţiosul şi avizatul public al celui mai mare festival de artele spectacolului din lume. Creaţia scenică, imaginată ca o întâlnire între spiritual şi carnal, se bazează pe versiunea Cinei cea de taină din Evanghelia lui Marcu. Creat pentru 12 dansatori - "apostoli ai mişcării", după cum îi numeşte însuşi Preljocaj - această puternică şi pasională creaţie coregrafică se constituie într-un adevărat imn dedicat corpului masculin, "dezbrăcat" până la realitatea sa cea mai profundă, dincolo de aparenţă, juxtapunând într-un mod surprinzător glorificarea puterii umane cu condamnarea folosirii forţei.


După L'Anoure în 1995, Romeo şi Julieta în 1996, Annonciation în 1997, Albă ca Zăpada în 2008, Siddharta în 2010 şi Les Nuits în 2013 - Angelin Preljocaj continuă în 2016, prin Fresca - O aventură extraordinară, seria spectacolelor inspirate de poveşti, alegând, în stilul său inconfundabil, o direcţie încă neexplorată, aceea a povestirilor tradiţionale asiatice, cunoscute drept surse de bogate valenţe poetice. Dacă sunt posibile diverse chei de lectură, iluzia şi transcendenţa sunt două idei omniprezente. Angelin Preljocaj a ales să plonjeze el însuşi în această lume stranie. Fără a spune vreodată cu adevărat povestea, el menţine basmul chinez ca sursă a unei adaptări mai contemporane. Angelin Preljocaj se foloseşte din plin de puterea imaginaţiei pentru a transpune firul narativ într-un spaţiu la intersecţia mai multor culturi, păstrând însă esenţa poveştii şi simbolurile evocate de aceasta.

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru spectacolul Fresca va avea două reprezentaţii, fiind programat în zilele de 21 octombrie 2016, de la ora 20.00 şi în 22 octombrie 2016, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.


*******

Fresca. The Painting on the Wall
un spectacol de Angelin Preljocaj
după basmul chinezesc The Painting on the Wall

Distribuţia: Clara Freschel, Nuriya Nagimova, Nagisa Shirai, Anna Tatarova, Yurié Tsugawa, Sergi Amoros Aparicio, Marius Delcourt, Antoine Dubois, Jean-Charles Jousni, Fran Sanchez
Coregrafia: Angelin Preljocaj
Muzica originală: Nicolas Godin
Costume: Azzedine Alaïa / Decor: Constance Guisset / Light Design: Éric Soyer / Asistent de repetiţii: Natalia Naidich / Choreologist: Dany Lévêque
Durata: 1h 30 min (fără pauză)
Compania Ballet Preljocaj, Franţa
Co-producţie: Grand Théâtre de Provence, Théâtre National de Chaillot, Théâtre de la Ville - Paris, Scène Nationale d'Albi, Belgrade Dance Festival (Serbia), National Taichung Theater (Taïwan).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus