octombrie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2016
Astra Film Festival 2016 prezintă joi, 20 octombrie 2016, în premieră în România, The New Gypsy Kings, un documentar inedit produs de Liviu Tipuriţă pentru BBC. Proiecţia are loc în cadrul unui eveniment special care începe la ora 20:30, la Sala Thalia. Filmul va fi urmat de o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Liviu Tipuriţă şi personaje din film: Dan Bursuc & Trupa Kana Jambe, Taraful de Haiduci - care vor susţine concerte live - şi Puiu Iosif Gheorghiu, impresarul superstarului Florin Salam.

The New Gypsy Kings ne introduce în centrul lumii incredibile a romilor superstaruri din România, o lume populată de bolizi şi palate luxoase. Comunitatea romă e una dintre cele mai marginalizate şi sărace din Europa şi timp de foarte mulţi ani muzica tradiţională ţigănească era singura lor marfă de export. A apărut însă un sound nou - manele - care a invadat întreaga ţară. Maneliştii-vedete pot câştiga şi 20.000 de euro pe seară, la nunţi opulente, unde invitaţii aruncă literalmente cu bancnote asupra lor. Postările lor pe youtube adună milioane de vizualizări.

Muzicanţii tradiţionali, precum celebrul Taraf de Haiduci, care au cântat pentru Johnny Depp şi care au apărut în mai multe producţii cinematografice, se plâng că manelele i-au adus la faliment şi că vor distruge muzica ţigănească. Acest documentar analizează soundtrackul unei schimbări sociale şi culturale de excepţie. Spectatorii au ocazia să înţeleagă aspecte din culisele industriei prospere a manelelor.

Spaţii circumscrise

Trei documentare supun explorării spaţiile în care trăim şi modul imperceptibil în care ele ne modelează experienţele de zi cu zi până la cele mai mici detalii. Joi, 20 octombrie, începând cu ora 18:30, la Astra Film Cinema vor fi proiectate filmele Pallasseum - Invisible City / Pallasseum - Oraşul invizibil - pătrunde în cel mai mare complex urban al Berlinului care adăposteşte 2.000 de persoane de 25 de naţionalităţi, Techsquat - oferă un inside în industria start up-urilor prin experienţa unui grup de tineri antreprenori care încearcă să-şi creeze propriul Silicon Valley într-un apartament din Praga, şi 1 Building and 40 People Dancing / 1 clădire şi 40 de oameni dansează - care îşi concentrează privirea asupra locuitorilor vârstnici ai unei clădiri de locuinţe publice.

Cel mai bun documentar de la Sarajevo, ajunge la Sibiu

Tot joi, de la ora 19:00, în prezenţa regizoarei Monica Lăzurean-Gorgan, va fi proiectat filmul A Mere Breath / Doar o răsuflare, care a câştigat de curând Premiul pentru cel mai bun film documentar - The Heart of Sarajevo, la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Dorin Sicrea trăieşte cu soţia şi cei trei copii în Copşa Mică, cel mai poluat oraş din Europa până în 2009, când fabrica Sometra, la care acesta lucra, s-a închis. Într-un peisaj post-apocaliptic dominat de clădirea impozantă a fabricii, filmul urmăreşte modul în care se intersectează viaţa profund religioasă a părinţilor şi boala mezinei, Denisa, care este semiparalizată.

Programul complet al zilei de joi: http://astrafilm.ro/program-orar.aspx?day=4

Video jurnalul zilei de miercuri, 19 octombrie 2016:

Astra Film Festival 2016 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaştilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Institutul Polonez Bucureşti, CINETIc
Partener digital: Ad Lemonade
Sponsor principal: Romgaz
Sponsor oficial: Banca Transilvania
Sponsori: Construcţii SA, Takata, HBO, Cinelab