decembrie 2016
Discul de muzică clasică al anului 2017
Un film documentar despre geneza unei viori, un album cu lucrări solo de mare virtuozitate şi un violonist român de 30 ani cu o frumoasă carieră internaţională, plus o lansare programată în 12 ianuarie 2017 cu ocazia unui concert de Anul Nou de la Sala Radio: ingrediente pentru un succes.

În vârstă de 30 ani, Răzvan Stoica este unul dintre violoniştii cu care România se poate mândri: a studiat la Bucureşti şi la Amsterdam, unde s-a stabilit de mai bine de 10 ani, susţine concerte pe importante scene de pe mapamond, şi-a format şi propriul ansamblu, Kamerata Stradivarius, cântă pe un vioară Stradivarius obţinută în urma unui concurs la care a avut nu mai puţin de... 200 de contracandidaţi. Nu în ultimul rând, Răzvan Stoica este câştigătorul concursului New Talent de la Bratislava din 2013, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, unde a fost propus şi susţinut de Radio România Muzical. Este singurul român care a obţinut acest premiu în istoria de 40 ani a acestei competiţii iniţiate sub îndrumarea lui Yehudi Menuhin (din păcate, va rămâne şi unicul român care deţine acest premiu, pentru că acest concurs şi-a încetat existenţa începând cu 2016).

Răzvan Stoica este un violonist spectaculos; are o deosebită uşurinţă în lucrările de mare virtuozitate pe care alţii nici nu îndrăznesc să le abordeze şi o muzicalitate vie, vibrantă.

Şi mai nou, Răzvan Stoica este protagonistul unui film documentar, Strad Style, care va avea premiera în Statele Unite ale Americii în ianuarie 2017, la festivalul Slamdance. Documentarul face referire la crearea unei viori, de la alegerea lemnului pentru noul instrument la momentul când vioara cea nouă ajunge în mâinile violonistului care o va duce pe scenă.

Strad Style Trailer from Stefan Avalos on Vimeo.


Iar povestea din spatele documentarului pare şi ea desprinsă din filme: Răzvan Stoica a primit invitaţia de a filma prin email, după ce regizorul, Stefan Avalos, i-a scris, impresionat de câteva dintre înregistrările pe care Răzvan le are postate pe youtube. Şi cum Răzvan nu putea duce în America vioara sa Stradivarius, i-a fost confecţionată de către un foarte talentat lutier o vioară. Răzvan a cerut ca noua vioară să fie o copie a viorii pe care cânta însuşi Paganini, o vioară Guarneri del Gesu, Il Cannone; singurul lucru pe care a trebuit să-l facă a fost să cânte pe noua vioară imediat ce aceasta a fost terminată şi i-a fost trimisă. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar înainte cu o zi de un concert pe care trebuia să-l susţină la Utrecht; sigur, a fost o situaţie dificilă să cânte fără prea multe repetiţii pe un instrument complet necunoscut, însă experienţa a fost una fericită. Toate aceste detalii se găsesc în documentarul Strad Style care va ajunge şi la festivalurile europene de film.

Iar piesele înregistrate de Răzvan Stoica pentru coloana sonoră a documentarului Strad Style pot ascultate acum pe un disc, intitulat tot Strad Style, editat de Universal Music România, a cărui lansare în România este programată pentru 12 ianuarie 2017: este data când Răzvan Stoica susţine la Sala Radio un concert de Anul Nou, Anul Nou în stil Stradivarius, în compania surorii şi partenerei sale de scenă, pianista Andreea Stoica.

Albumul Strad Style înseamnă 6 piese pentru vioară solo, dintre cele mai dificile care s-au scris vreodată pentru acest instrument, adevărate capcane pentru interpret. Sunt trei lucrări de Nicolo Paganini, acele lucrări care interpretate de Paganini i-au adus acestuia faima de artist vândut diavolului (un om normal n-ar fi putut interpreta aşa ceva, considerau contemporanii lui Paganini): Variaţiunile pe tema God save the King, Variaţiunile pe tema Nel cor piu non mi sento şi Duo Merville. Alături de acestea, Tempo di Ciaccona din Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok, Sonata nr. 3 de Eugene Ysaye, dedicată lui George Enescu şi Paganiniana de Nathan Milstein pe teme de Paganini.


Strad Style este al cincilea album care apare sub semnătura lui Răzvan Stoica şi al doilea apărut la Universal Music România: cred că este şi cel mai reuşit dintre toate. Sigur, repertoriul este extrem de spectaculos şi, de fapt, foarte rar înregistrat (dintre violoniştii contemporani, doar Leonidas Kavakos a imprimat pentru un disc recent Variaţiunile lui Paganini). Dar mai mult decât atât, interpretarea este limpede, strălucitoare, intenţia muzicală pluteşte deasupra dificultăţilor tehnice extrem de evidente: Răzvan Stoica face muzică, nu echilibristică printre note.

Strad Style este deci o experienţă care nu trebuie ratată; albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical luni, 2 ianuarie 2017, de la ora 19.00, în reluare duminică, 8 ianuarie 2017, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2017.

Odată cu data lansării oficiale de la Sala Radio (12 ianuarie 2017), când Răzvan Stoica are programată şi o sesiune de autografe, albumul va fi disponibil în magazinele de specialitate şi pe site-ul www.emag.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus