ianuarie 2017
Programul de educaţie cinematografică CinEd - European Education for Youth
CinEd, iniţiativa europeană de educaţie cinematografică pentru tineri, începe anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaţionali. În 2016, pentru gimnaziu şi liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice şi bibliotecari publici din 6 oraşe, precum şi proiecţii gratuite pentru tineri, în 14 localităţi din ţară. La activităţi au participat peste 1.300 de elevi, din clasele V-XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european şi s-au familiarizat cu filmul de artă şi limbajul cinematografic.


Formările şi proiecţiile CinEd organizate de Societate Culturală NexT au fost însoţite în 2016 de invitaţi speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan şi Gabriela Filippi. Aceştia au facilitat analiza filmelor propuse, precum şi dialogurile cu elevii, cadrele didactice şi bibliotecarii.

CinEd - European Cinema Education for Youth este o iniţiativă ambiţioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizaţii culturale din 7 state - Franţa, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în rândul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial şi liceal şi Asociaţia Culturală Macondo pentru nivelul primar.

 

Pe 21 ianuarie 2017, în Bucureşti, de la 13:00 la 16:00, la cinema Elvira Popescu (bd. Dacia, nr. 77, în cadrul Institutului Francez) are loc prima sesiune de formare din 2017. Aceasta se adresează profesorilor de gimnaziu, care se pot înscrie printr-un mail la [email protected]. Participarea este gratuită, iar training-ul va fi condus de criticul de film Gabriela Filippi.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este uşor de folosit de către facilitatorii educaţionali care doresc să participe la iniţiativă şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât şi pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum şi la apropierea de cinematografie ca artă şi industrie.

Printre oraşele în care programul CinEd va ajunge în 2017 se numără Bucureşti, Braşov, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Alexandria şi Târgovişte. Programul complet al activităţilor va fi anunţat curând.

***

Activităţile CinEd din Bucureşti coordonate de Societatea Culturală NexT se desfăşoară în parteneriat cu Institutul Francez - Cinema Elvira Popescu.
CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal) şi de Asociaţia Culturală Macondo (pentru nivelul primar).
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri: Europa Cinemas, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
***
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie la:
[email protected] - pentru activităţi dedicate profesorilor şi elevilor de gimnaziu şi liceu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus