septembrie 2017
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2017
Pe 22 septembrie 2017, la cea de-a 8-a ediţie Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii din Bucureşti vor avea ocazia să vadă documentarele româneşti care au cucerit publicul în marile festivaluri internaţionale din 2017.

Într-o singură noapte, în 8 spaţii din Capitală, vor fi proiectate aproape 40 de filme de ficţiune şi documentare, de lung şi scurt metraj. Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru şi Grădina cu Filme.


Documentarul Planeta Petrila, regizat de Andrei Dăscălescu, vorbeşte despre o lume care dispare (oraşul minier din Valea Jiului), un artist (Ion Barbu) care se încăpăţânează să lupte cu autorităţile şi un miner (Cătălin Cenuşă) care încearcă să ţină viu oraşul. Povestea plină de emoţie a avut premiera la Amsterdam şi a câştigat în 2017 Premiului Publicului Cinepub la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.


Fotograful Cosmin Bumbuţ a debutat, alături de jurnalista Elena Stancu, în regie cu Ultimul căldărar, povestea unei familii de romi forţată să emigreze atunci când nu se mai poate întreţine din propriul meşteşug. Documentarul a avut premiera la Docuart Fest unde a luat premiul pentru cea mai bună imagine, deşi este o producţie filmată low budget - un aparat de fotografiat şi două obiective.


Camera obscura scoate la iveală filme realizate în cinecluburile din comunism, unele dintre ele adevărate capodopere de subversivitate: "Cel mai important cineclub al acelor ani era Cineclubul CFR Timişoara, care funcţiona pe lângă Regionala de căi ferate. Filmele făcute aici nu erau de regulă situate 'pe linia' ideologică atât de necesară supravieţuirii într-o zonă culturală. Erau mici bijuterii cinematografice provocatoare şi insolente la adresa bunului simţ comun, creative în cel mai înalt grad, şi cumva dătătoare de speranţă. Speranţa că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri, va putea fi cândva posibilă.", spune regizorul Gheorghe Preda.


Satul românesc şi metehnele lui sunt puse sub lupă, în stilul narativ autohton "haz de necaz", în documentarul Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu). Filmul relatează din interior strădania satului de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştigă: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză. Profit? Zero. Regizorul a documentat personal subiectul timp de un an în care a lucrat pământul cot la cot cu sătenii. Întreaga lui experienţă, precum şi potenţialele soluţii identificate chiar în cadrul comunităţii sunt relatate în 60 de minute de satiră autentică.


Folosind fotografii din colecţia Costică Acsinte, documentarul Ţara moartă prezintă perioada dintre 1937 şi anii imediat următori lui august 1944, în ceea ce regizorul Radu Jude numeşte "fragmente de vieţi paralele". Documentarul, care arată o Românie contrastantă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a primit numeroase aprecieri în presă internaţională şi a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno.


Din programul ediţiei 2017 a Nopţii Albe a Filmului Românesc mai fac parte şi peliculele Fixeur (r. Adrian Sitaru) - nominalizarea României la Oscar 2018, Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer), Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Vara s-a sfârşit (r. Radu Potcoavă), şi Ultima zi (r. Gabriel Achim). Tot pe 22 septembrie 2017, în Cluj, Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce 3 proiecţii speciale la Cinema Victoria.

Programul complet va fi anunţat în curând. Intrarea este liberă la toate proiecţiile.

***

Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
Facebook event: http://bit.ly/2h0ACJb
Detalii: www.romfilmpromotion.ro
***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: Digi24, DigiFilm, Radio Guerrilla, Zile şi nopţi, Observator Cultural, Glamour, Decât O Revistă, Radio România Cultural, News.ro, LiterNet, AaRC.ro, MovieNews, Urban.ro, Umblat.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus