septembrie 2017
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2017
Sălile de cinema şi spaţiile amenajate în locuri neconvenţionale au fost arhipline la cea de-a 8-a ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc, care a avut loc pe 22 septembrie 2017.

Cinema Muzeul Ţăranului a fost neîncăpător pentru sutele de bucureşteni care au vrut să vadă Ana, mon amour, cel mai recent film al lui Călin Peter Netzer, nerecomandat minorilor. Sala a fost plină şi la filmul The History of Love (r. Radu Mihăileanu), proiecţie introdusă aproape de miezul nopţii de actorii Simona Maican şi Claudiu Maier. În ciuda vremii nefavorabile, proiecţia aniversară California Dreamin' (nesfârşit), a atras un public fidel care a înfruntat ploaia pentru a vedea în aer liber vedeta secţiunii 10 ani de la debut.

Premiera Un pas în urma serafimilor, lungmetrajul de debut al lui Daniel Sandu, a fost sold out la Cinema Elvira Popesco. Invitaţii speciali, actorii Ştefan Mihai şi Ali Amir, au împărtăşit publicului prezent ce a însemnat pentru ei experienţa de a lucra la acest film.

Tot sold out a fost şi filmul-surpriză al ediţiei, Breaking News (r. Iulia Rugină), care se lansează în cinematografe pe 29 septembrie 2017. Pelicula a fost primită cu mult entuziasm de publicul prezent, sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la finalul acesteia, la care au participat actriţa Voica Oltean, scenaristele Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, şi regizoarea Iulia Rugină, fiind printre cele mai reuşite ale ediţiei.

Proiecţiile tribut Pădureanca (r. Nicolae Mărgineanu) şi 100 de lei (r. Mircea Săucan) au făcut şi ele abstracţie de vremea rece şi au atras cinefilii la Grădina cu Filme, în timp ce Fixeur, propunerea României la Oscar, a reuşit să umple sala de la Cinemateca Eforie.

J'ai Bistrot
s-a dovedit neîncăpător pentru cei veniţi să vadă documentarele Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu) şi Ţara Moartă (r. Radu Jude), iar Teatru Unteatru a făcut un adevărat tur de forţă cu 4 proiecţii de excepţie.

A debutat promiţător, cu zeci de spectatori, şi cea mai nouă locaţie din programul Nopţii Albe a Filmului Românesc, Cinema Gloria. Documentarul Varză, cartofi şi alţi demoni (r. Şerban Georgescu) a spart gheaţa în cartierul Titan, atrăgând un feedback entuziast din partea publicului prezent.

Din nefericire vremea nefavorabilă a dus la anularea proiecţiei în aer liber a scurtmetrajelor româneşti din selecţia TIFF 2017. Aceasta va fi reprogramată la Deschis Gastrobar într-un eveniment special - mai multe detalii se vor anunţa pe pagina oficială de Facebook.

Cele 3 proiecţii organizate în paralel la Cluj, la Cinema Victoria, au completat succesul ediţiei cu numărul 8, ţinând spectatorii clujeni în faţa ecranului până târziu în noapte.

***
Într-o singură noapte, în 8 spaţii din ţară, au fost proiectate aproape 40 de filme de ficţiune şi documentare de lungmetraj, în proiecţii speciale, în premieră sau avanpremieră. Evenimentul a avut loc în Bucureşti la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema Gloria, J'ai Bistrot, Unteatru şi Grădina cu Filme şi în Cluj la Cinema Victoria.
***
Spotul evenimentului: http://bit.ly/2fksKVX
Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba
Detalii: www.romfilmpromotion.ro
***
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri media: Digi24, DigiFilm, Radio Guerrilla, Zile şi nopţi, Cinemagia, Glamour, Observator Cultural, Decât O Revistă, Radio România Cultural, News.ro, LiterNet, AaRC.ro, MovieNews, Urban.ro, Umblat.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus