septembrie 2017
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2017
Program Noaptea Albă a Filmului Românesc,
ediţia a 8-a, Bucureşti, 22 spre 23 septembrie 2017

Cinema Muzeul Ţăranului: Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei, 3)

ora 21:00 - Ana, mon amour (2017, r. Călin Netzer)
Actori: Mircea Postelnicu, Diana Cavallioti, Igor Caras Romanov
Sinopsis: Toma o cunoaşte pe Ana pe când amândoi erau studenţi la Facultatea de Litere. Ana are o tulburare nevrotică uşoară şi suferă de atacuri de panică. Toma o urmăreşte în fiecare colţ întunecat în care ea ajunge şi se luptă cu părinţii lui când aceştia o resping. Acceptă să devină tată şi se căsătoreşte cu ea, devine bona ei, şoferul ei, devine totul pentru ea. Toma pare să deţină controlul asupra relaţiei, dar de fapt el doar gravitează în jurul unei femei pe care nu o poate înţelege, forţându-se până la limită, încercând să o salveze. Va reuşi?

ora 23:30 - History of Love (2017, r. Radu Mihăileanu)
Actori: Derek Jacobi, Sophie Nelisse, Gemma Arterton
Sinopsis: New York, secolul XXI. Leo, un bătrân imigrant polonez, trăieşte rememorând marea iubire a vieţii sale. În ciuda trecutului plin de amărăciune, înfruntă suişurile şi coborâşurile vieţii cu un neobosit umor, alături de cel mai bun amic, Bruno. La celălalt capăt al metropolei, în Brooklyn, adolescenta Alma vrea cu tot dinadinsul să-i găsească mamei ei bărbatul ideal. Mereu sigură pe ea, îşi dă seama cu uimire că s-a îndrăgostit de chipeşul ei coleg de clasă, Misha, descoperind dragostea pentru prima oară. Nimic nu pare să-i lege pe bătrânul Leo şi pe tânăra Alma. Şi cu toate acestea...

Cinema Muzeul Ţăranului: Open Air
ora 21:00 - California Dreamin' (nesfârşit) (2007, r. Cristian Nemescu) - Proiecţie specială 10 ani de la premieră
Actori
: Răzvan Vasilescu, Armand Assante, Maria Dinulescu
Sinopsis: 1999, în timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar. Transportul, păzit de soldaţi americani, traversează România fără documente oficiale, doar pe baza aprobării verbale a guvernului român. Sosirea americanilor schimbă satul într-un loc al oportunităţilor.

Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, 77)
ora 18:00 - Perfect Sănătos (2017, r. Anca Damian)
Actori: Olimpia Melinte, Vlad Ivanov, Anghel Damian, Adrian Titieni, Ioana Flora, Mircea Rusu, Cristian Bota Camelia Maxim, Cuzin Toma
Sinopsis: Andrei (Anghel Damian) este un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), un judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia din urmă îl va face pe tânăr să înceapă o investigaţie pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Această investigaţie se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-şi definească poziţia faţă de modelul său în viaţă.

ora 20:15 - Un pas în urma serafimilor (2017, r. Daniel Sandu)
Actori: Vlad Ivanov, Ştefan Iancu, Cristian Bota, Lucian Pavel
Sinopsis: Gabriel este un adolescent care îşi doreşte să devină preot şi intră într-un seminar teologic ortodox. Iniţial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă îşi dă seama că sistemul este complet corupt şi abuziv; nu după multă vreme, el şi alţi trei colegi sunt etichetaţi de consiliul şcolii drept elevi-problemă. Prinşi în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, şi un profesor laic viclean şi corupt, elevii învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească pentru a rezista în seminar.

ora 23:00 - Film surpriză

ora 00:45 - Mariţa (2017, r. Cristi Iftime)
Actori: Adrian Titieni, Alexandru Potocean
Sinopsis: Lui Costi, sătul fiind de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveştile tatălui său. Se hotărăşte să treacă pe la el şi să-l facă cadou mamei şi fraţilor lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-şi dorise asta.

Deschis Gastrobar (Splaiul Unirii, 160)
orele 20:00 -23.00 - Scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2017.
Offstage (r. Andrei Huţuleac)
Actori: Amalia Ciolan, Adrian Titieni, Tudor Istodor
Sinopsis: Maria, o fostă regizoare care şi-a ratat cariera, îşi doreşte cu disperare ca fiul ei să intre la Facultatea de Actorie în ciuda faptului că acesta nu are nici cea mai mică urmă de talent. Cât de departe este dispusă să meargă?

Sechestraţi fără voie (r. Tudor Botezatu)
Actori: Dan Condurache, Virgil Aioanei, Cosmin Seleşi
Sinopsis: Un băieţel de cartier cere bani. Un bătrân bogat imploră sănătate. Un fotomodel strănută. Doi chirurgi se invită la nesfârşit care să facă prima incizie. O tânără soprană încearcă să convertească în ale muzicii pe un sălbatic crescut în copac. Şi tot aşa şi tot aşa... dar până când?

Prima noapte (r. Andrei Tănase)
Actori: Alfredo Minea, Cristiana Luca, Mimi Brănescu
Sinopsis: Ziua de naştere a lui Alex se apropie, iar tatăl său i-a pregătit o surpriză foarte specială. Noaptea va fi intensă.

Fragment 22 (r. Stela Pelin)
Actori: Cristian But, Adrian Cucu, Radu Lărgeanu
Sinopsis: 22 decembrie '89. Într-o comună din judeţul Sălaj spiritul Revoluţiei s-a simţit diferit faţă de marile oraşe ale ţării. Vedem ce se întâmplă din perspectiva unui tânăr miliţian.

No Man's Land (r. Marius Olteanu)
Actori: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ioan Paraschiv
Sinopsis: O femeie se întoarce de urgenţă cu tatăl său, bolnav în fază terminala, de la o clinică din Germania. Ajunsă la graniţa cu România, nu poate merge mai departe.

Teatrul unteatru (str. Sfinţii Apostoli, 44)
ora 19:00 - Ultimul căldărar (2017, r. Cosmin Bumbuţ)
În propriile roluri: Geo Stănescu, Marina Stănescu, Ionuţ Stănescu
Sinopsis: Geo, un tânăr căldărar din satul Corcova, nu mai are posibilitatea să-şi întreţină familia. Căldărăria, meseria lui tradiţională, nu mai are căutare, iar şcoala a abandonat-o la 12 ani, atunci când s-a căsătorit. Singura lui soluţie este în Franţa, la groapa de gunoi, sau în Belgia, la cules de mere.

ora 22:00 - Camera obscura (2017, r. Gheorghe Preda)
În propriile roluri: Florin Andreescu, Nicolae Mandea
Sinopsis:În anii comunismului, în România, cinecluburile erau foarte active. Găzduite de mari întreprinderi, universităţi sau aşezăminte culturale, ele instruiau şi finanţau neprofesionişti care voiau să se exprime prin film. În condiţii tehnice precare, de neimaginat astăzi, ei au realizat filme în 8 sau 16 mm, unele adevărate capodopere de subversivitate.

ora 21:15 - Ultima zi (2017, Gabriel Achim)
Actori: Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru
Sinopsis: Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria, dar el are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.

ora 23:30 - Portrete în pădure (2017, r. Dinu Tănase)
Actori: Ofelia Popii, Şerban Pavlu, Dan Condurache
Sinopsis: Într-o dimineaţă un bărbat se hotărăşte să-şi ducă tânăra soţie la plimbare. E o zi obişnuită, pe la prânz termină lucrul, după masă pot să meargă la pădure şi să se întoarcă apoi, învioraţi de aerul curat şi de liniştea lacului din apropiere. Sute de gesturi fireşti se înlănţuie, alcătuindu-i ultimele ore de viaţă...

Cinema Gloria (str. Bucovina, 6)
ora 22:00 - Varză, cartofi şi alţi demoni (2017, r. Şerban Georgescu)
Sinopsis: Un sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză şi cartofi, care nu se vând şi, până la urmă, trebuie distruse. Ce-i de făcut?

ora 23:30 - Vara s-a sfârşit (2017, r. Radu Potcoavă)
Actori: Nicholas Bohor, Dan Hurduc, Ofelia Popii, Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Virginia Rogin
Sinopsis: Acţiunea filmului se desfăşoară pe fondul eclipsei totale de Soare ce a avut loc în anul 1999 şi surprinde începutul prieteniei dintre Mircea şi Alex, doi puşti ce-şi petrec vacanţa de vară la Cernavodă, pe malul Dunării. Pe măsură ce legătura dintre cei doi devine din ce în ce mai strânsă, Mircea (Nicholas Bohor) acceptă să-l ajute pe Alex (Dan Hurduc) să-şi şantajeze tatăl absent înscenându-şi răpirea, fără să-şi dea seama de consecinţele pe care jocul lor le-ar putea avea.

J'ai Bistrot (Calea Griviţei, 55)
ora 21:30 - Planeta Petrila (2017, r. Andrei Dăscălescu)
Actori: Ion Barbu, Cătălin Cenuşă, Mihai Barbu
Sinopsis: În Petrila, un oraş minier din Transilvania, un fost miner devenit artist şi activist se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Scopul său nu este doar să salveze istoria şi identitatea oraşului natal, ci şi să găsească noi metode pentru a împiedica destrămarea comunităţii locale.

ora 23:30 - Ţara moartă (2017, r. Radu Jude)
Sinopsis: Un documentar-eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Acsinte într-un mic oraş din România anilor '30 şi '40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească

Grădina cu filme - Creart (Piaţa Alexandru Lahovari, 7)
ora 21:00 - Pădureanca (1986, r. Nicolae Margineanu)
Actori: Adrian Pantea, Manuela Hărăbor, Şerban Ionescu, Dorel Vişan
Sinopsis: Inspirat de nuvela lui Ioan Slavici, Pădureanca este unul dintre filmele reuşite de dinainte de 1989. Acţiunea se petrece într-un sat din Transilvania secolului XIX. Iorgovan şi Sofron sunt trimişi de un ţăran avut din zona Aradului, Busuioc, să caute oameni pentru a munci cu ziua la câmp. Când printre cei veniţi la muncă se află şi Simina, fiica unui ţăran sărac de la munte, Iorgovan se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Acelaşi lucru îl păţeşte însă şi Sofron, servitorul lui Iorgovan. Ultimul are o poziţie socială apropiată fetei, ceea ce, în mod ciudat, pare să îi creeze avantaje, deoarece Iorgovan trebuie să ţină seama de convenţiile sociale ale secolului XIX. Totul devine o luptă acută între iubire şi prejudecăţi, pe de o parte, şi între cei doi îndrăgostiţi, pe de alta. Care va fi alesul Pădurencei? Va reuşi ea să aibă ultimul cuvânt?

ora 23:00 - Inimi cicatrizate (2016, r. Radu Jude)
Actori: Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ
Sinopsis: În vara lui 1937, Emanuel, un tânăr de 20 şi ceva de ani, se internează într-un sanatoriu de pe litoralul Mării Negre pentru a se trata de tuberculoză osoasă. Treptat, pe măsură ce se obişnuieşte cu tristeţea noii sale vieţi, Emanuel descoperă că şi în sanatoriu viaţa poate fi trăită la maxim. Are parte chiar şi de o poveste de dragoste, în timp ce România de afară nu pare a avea multe de oferit, înclinând tot mai mult spre o societate de extremă dreapta...

ora 01:30 - 100 de lei (1973, r. Mircea Săucan) - Tribut
Actori
: Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei
Sinopsis: Neînţelegându-se cu părinţii, Petre, un adolescent, pleacă la fratele său mai mare, Andrei, un actor de succes. Cei doi fraţi nu s-au mai văzut de zece ani şi, în ciuda încercărilor sale de a fi prietenos, chiar iubitor cu Petru, Andrei îşi trădează prin gesturi mici suspiciunea sau chiar teama că cel pe care l-a primit în casă este de fapt un străin. Lucrurile par să meargă mai bine când Petru o place pe Dora, o tânără şi frumoasă admiratoare a lui Andrei, dar curând acesta va începe să-i acorde atenţie fetei...

Vizionarea filmelor de la Cinema Elvire Popesco (cu excepţia filmului Mariţa în regia lui Cristi Iftime) se face doar pe bază de bilete.
Intrarea la toate celelalte proiecţii este gratuită, în limita locurilor disponibile.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus