România Liberă / octombrie 2005
Întîlniri cu Andrei Şerban
Ministrul Culturii şi Cultelor nu a semnat încă Ordinul de organizare şi funcţionare a Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală Andrei Şerban, pentru că a înţeles de la regizor că nu mai vrea ca numele să-i fie legat de Centru. După cum a declarat agenţiei Mediafax ministrul, în urmă cu cîteva zile, Andrei Şerban e nemulţumit de faptul că HG 803 din iulie 2005 nu specifică faptul că Centrul e ordonator principal de credite, deci că n-are buget propriu şi că nu va emite certificate de absolvire care să conteze în învăţămîntul universitar. La conferinţa de presă de vineri, ministrul Iorgulescu a spus că poartă "o corespondenţă extrem de amicală cu Andrei Şerban" (pe care-l stimează extraordinar), dar că n-are nici o legătură cu discuţiile anterioare şi cu actuala lege, care trebuie respectată. "Sper din toată inima ca Andrei Şerban să-şi armonizeze punctele de vedere cu cele ale hotărîrii de Guvern", a spus Adrian Iorgulescu. "E ca la nuntă, a mai precizat acesta. Trebuie să vrea şi beneficiarul." Însă tot ministrul a spus că, în ultimă instanţă, cu sau fără Andrei Şerban, Centrul Andrei Şerban va funcţiona.

HG 803 a fost adoptată în urma discuţiilor pe care Andrei Şerban le-a avut cu fostul ministru al Culturii şi Cultelor, Mona Muscă, şi cu directorul TNB, Ion Caramitru. Centrul urmează să funcţioneze în subordinea Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor.


Andrei Şerban răspunde

Regizorul Andrei Şerban, aflat acum în Statele Unite, unde predă la Columbia University, ne-a declarat că nu e vorba să nu vrea să conducă Centrul şi că nemulţumirile lui vin din faptul că lucrurile pe care le-a discutat cu Mona Muscă şi Ion Caramitru nu se regăsesc în hotărîrea de Guvern. "Eu am avut şi am intenţia de a crea şi conduce un Centru de Cercetare şi Creaţie Teatrală, şi am dorinţa, experienţa şi capacitatea necesare pentru a realiza acest proiect cu deschidere internaţională, care ar fi ceva cu totul nou în România - ne-a spus regizorul. În urma discuţiilor cu ministrul Mona Muscă am convenit ca, din motive practice, acest Centru să fie creat în cadrul Teatrului Naţional, dar cu totală autonomie de decizie şi programare. În luna august, am fost anunţat despre publicarea HG care decide înfiinţarea Centrului «Andrei Şerban». Citind hotărîrea, am fost uimit şi consternat să constat că nu ţinea seama de condiţiile convenite împreună cu ministrul Muscă şi directorul TNB, Ion Caramitru, şi mi-am exprimat prompt dezacordul cu această transformare unilaterală a termenilor înţelegerii, anunţîndu-l şi pe Ion Caramitru, şi Ministerul Culturii că, în ce mă priveşte, în această formă distorsionată, care nu a respectat promisiunile iniţiale, Centrul nu poate să aibă viaţă. La scrisorile mele repetate, explicînd clar discrepanţa dintre ceea ce fusese convenit şi ceea ce a apărut în HG, cu care nu puteam fi de acord, pînă ieri nu am primit nici un alt răspuns decît că se aşteaptă proiectul meu pentru funcţionarea Centrului, ca şi cum argumentele mele nu erau auzite de nimeni. Apoi, în sfîrşit, am primit un mesaj din partea ministrului Iorgulescu, care îmi cere «să mai medităm împreună la ce rămîne de făcut», în speranţa ca dialogul să rămînă deschis. Şi eu sper acelaşi lucru, căci ar fi păcat ca această şansă unică pentru teatrul românesc să fie pierdută."

Ar fi într-adevăr păcat şi chiar ironic să nu fie Andrei Şerban cel care să conducă Centrul Andrei Şerban. Sperăm însă că lucrurile se vor aranja şi că Ministerul Culturii şi Cultelor nu-i va da "pas" marelui regizor, pe motiv că asta-i legea şi trebuie respectată. Pînă la urmă, problema se pune între a respecta cuvîntul dat şi a respecta litera legii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus