martie 2017
Premiile Gopo, 2017
Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiţi actori români, va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo (2017).

Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti.

Actor de o versatilitate incredibilă, cariera lui Ion Dichiseanu se întinde pe parcursul a aproape 60 de ani.


Unul dintre cele mai importante trofee, Premiul pentru Întreaga Carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru Bucureşti, în 1959.

Marele actor român este cunoscut pentru nenumăratele roluri puse în scenă la Teatrul Nottara, numeroase apariţii la teatru TV şi teatru radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat.


Debutează pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul Darclée, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu este distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul Clipa, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".

Ion Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum: Tunelul (regia Francisc Munteanu, 1979), Bătălie pentru Roma (regia Robert Siodmak, 1968), Trandafirul galben (regia Doru Năstase, 1981) dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil Toate pânzele sus, regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Filmografia lui Ion Dichiseanu este completată de titluri precum Titanic Vals (regia Paul Călinescu, 1965), Revanşa (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), Pentru patrie (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), Pistruiatul (regia Francisc Munteanu, 1986).

La sfârşitul anilor '80, Ion Dichiseanu colaborează şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul Maria şi Mirabela în Tranzistoria.


Gala Premiilor Gopo 2017 - ediţia a 11-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

Co-producători: TVR 1 şi Radio România
Sponsori principali: Banca Transilvania, Audi
Parteneri: Centrul Naţional al Cinematografiei, Teatrul Naţional, Ministerul Culturii, Melkior, Nomad
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemap, News.ro, Viva, Unica, A List Magazine, Cinemagia, All About Romanian Cinema, Cinefan, Scena 9, Ziarul Metropolis, Bucharest City App, LiterNet
Partener de monitorizare: Media Trust

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus