martie 2017
Premiile Gopo, 2017
Îndrăgitul actor Valentin Uritescu va primi Premiul pentru Întreaga Activitate la cea de-a XI-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc pe 21 martie 2017, la Teatrul Naţional din Capitală.

Cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Valentin Uritescu (n. 4 iunie 1941, comuna Vinerea, judeţul Alba) a dat viaţă unor nenumărate roluri secundare, pe cât de diversificate, pe atât de ofertante precum Sergentul Şaptefraţi din serialul TV Lumini şi umbre semnat de Andrei Blaier, personaj continuat ulterior în Noi, cei din linia întâi în regia lui Sergiu Nicolaescu, Vasile din Concurs (regia Dan Piţa), Dr. Marcu în Cel mai iubit dintre pământeni (regia Şerban Marinescu).


După două examene la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică trecute cu succes, dar nefructificate din cauza unor conjuncturi nefavorabile, Valentin Uritescu este remarcat de Liviu Ciulei la concursul de la Teatrul Bulandra.

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Uritescu alege scena Teatrului "Maria Filotti" din Brăila, pentru ca după cinci ani să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu declară etapa celor 13 ani (1968 - 1981) drept "cea mai importantă perioadă a vieţii sale".

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul Răfuiala de Philip Massinger îi aduce Premiul Special al Juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate teatrală în spectacolele de pe scena Bulandra: Luna dezmoşteniţilor de Eugene O'Neill, Cabala bigoţilor de Mihail Bulgakov, A treia ţeapă de Marin Sorescu, Dimineaţa pierdută de Gabriela Adameşteanu, Tartuffe de Molière, dar şi în piesele montate la Naţionalul bucureştean: Avram Iancu de Lucian Blaga, Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Livada de vişini de A. P. Cehov, Numele trandafirului de Umberto Eco, Nunta lui Krecinski, Take, Ianke şi Cadîr, Crimă pentru pământ sau Patimile Sfântului Tommaso D'Aquino. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele Ultima noapte a lui Socrate de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi Angajare de clovn de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

Fără a avea vreun rol principal în cinema, Valentin Uritescu s-a remarcat în zeci de filme dintre care amintim: Concurs (regia Dan Piţa, 1982), Ochi de urs (regia Stere Gulea, 1983), Întoarcerea din iad (regia Nicolae Mărgineanu, 1983), Fapt divers (regia Andrei Blaier, 1984), Noi, cei din linia întâi (regia Sergiu Nicolaescu, 1985), Flăcări pe comori (regia Nicolae Mărgineanu, 1987), A unsprezecea poruncă (regia Mircea Daneliuc, 1991), Balanţa (regia Lucian Pintilie, 1992), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Şerban Marinescu, 1993), Examen (regia Titus Muntean, 2003).

De-a lungul carierei, a fost distins cu distincţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - Arta Spectacolului (2004), premiile Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile din Noi, cei din linia întâi şi Domnişoara Aurica sau ale Uniunii Cineaştilor din România pentru Momentul adevărului, A unsprezecea poruncă, Rămânerea, Şobolanii roşii.

În 2011, Valentin Uritescu debutează în lumea literară cu volumul autobiografic Aşa sunt eu, prost!, iar doi ani mai târziu continuă cu Să ai grijă de cel bun din tine, cartea de amintiri dedicată tatălui său. Ambele apărute la Editura Humanitas. În 2016, artistul a lansat şi volumul Bântuit de vieţile altora, memorii apărute la Editura Ars Docendi.

Gala Premiilor Gopo 2017 - ediţia a 11-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Babel Communications.

Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Teatrul Naţional, Ministerul Culturii, Babel Communications
Co-producători: TVR 2 şi Radio România
Sponsori principali: Banca Transilvania, Audi România, Apa Nova Bucureşti, Carrefour România
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, MAC
Parteneri: IQOS, Empire, Melkior, Evidence, Intercontinental, Prosecco Bar, Nomad
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania
Partener de monitorizare: mediaTrust
Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemap, News.ro, Viva, Unica, A List Magazine, Cinemagia, All About Romanian Cinema, Cinefan, Scena 9, Ziarul Metropolis, Bucharest City App, Cinepub, LiterNet

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus