România Liberă / octombrie 2005
Crimen ferpecto
Comedia hispano-italiană El crimen ferpecto / O crimă ferpectă a deţinut anul trecut recordul de popularitate în Spania, dar a cucerit şi Marele premiu al Festivalului filmului poliţist din Cognac.

Pornind de la o temă des întîlnită în societatea concurenţială, lupta pentru afirmare în staff-ul unui magazin de solduri, O crimă ferpectă nu ocoleşte şi alte laitmotive ale prezentului. Astfel, regizorul Alex de la Iglesia nu se sfieşte să atace cu mijloacele comediei războiul dintre sexe, depresia casnică, complicitatea birocratică, poliţia cam neghioabă, toate acestea pe fondul unor citate din istoria filmului poliţist.

Regizorul adoptă cu dezinvoltură registrul fantastic atunci cînd reînvie victima unei crime accidentale pentru a da sfaturi nefericitului asasin din întîmplare. De altfel, duelul imaginat pentru şefia etajului magazinului de confecţii va genera şi întîmplarea în care cîştigătorul devine victima unui accident mortal. Reînviat de cineast, acesta va fi şi "complicele" din umbră al presupusului asasin în încercarea de a scăpa de un martor incomod. Iar acest martor, o vînzătoare de la raionul de parfumuri, profită din plin pentru a exercita un cumplit şantaj sexual.

De aici începe cascada de gaguri de toate felurile, pe un fond bine ritmat, în care suspansul alternează cu bluff-ul, tensiunea urmează destinderii, iar construcţia epică, deşi uneori supradimensionată, rămîne credibilă în limitele convenţiilor propuse de autori.

Filmul se scaldă în tonalităţi de umor negru ce i-ar fi încîntat şi pe maeştrii suspansului - Alfred Hitchcock sau Roger Corman (citabilă, printre altele, este secvenţa tranşării corpului victimei).

Şi finalul aminteşte de umorul tonic al clasicilor comediei hispanice, care nu refuză nici insolitul cocktail de critică socială şi thriller. Latura absurdă a filmului este subliniată şi în construcţia principalului personaj - Rafael (jucat de Guillermo Toledo), un elegant perfecţionist, vînător de fuste cinic, ce devine victima unui sistem în care mediocritatea este ridicată la rang de model. A spune mai mult despre întîmplările iniţiatorului unei crime "ferpecte" ar însemna să răpim potenţialilor spectatori satisfacţiile unei comedii ce s-a situat în topuri pe primul loc. Printre alte atuuri ale acestei inspirate comedii sunt dialogurile savuroase şi acide, dar şi originala interpretare a temei culpabilităţii, atît de apropiată marilor cineaşti. Filmul a costat 4.750.000 de euro, adică de vreo opt ori mai mult decît întregul buget al cinematografului românesc.
Regia: Alex de la Iglesia Cu: Guillermo Toledo, Monica Cervera, Luis Varela

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus