mai 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film NexT (22 - 26 iunie 2017) îşi propune să facă din cinematograf un loc de întâlnire, un spaţiu în care diferenţele dintre noi, din ce în ce mai des speculate şi instrumentalizate în ultimii ani în discursuri instigatoare la ură, sunt celebrate şi îmbrăţişate, iar filmele incluse în selecţia festivalului îşi propun să fie, înainte de toate, un prilej de reflecţie şi de discuţie.

Astfel, pe agenda festivalului revin şi anul acesta două secţiuni deja consacrate, LGBT şi NexT Is Feminist, completate de o nouă secţiune de scurtmetraje cu un pronunţat caracter politic, Parables of Today.

LGBT
Trecând prin genuri şi registre diferite, filmele propuse pentru programul LGBT de anul acesta confruntă prejudecăţile majoritare şi le demontează într-un mod curajos, oferind un discurs divers şi incluziv.

Call your father, în regia lui Jordan Firstman, este povestea unei prime întâlniri între doi bărbaţi care aparţin unor generaţii diferite şi prezintă dinamica dintre cele două personaje, profitând de circumstanţele create pentru a discuta dintr-o perspectivă comică stereotipurile culturii gay contemporane.

Cu ocazia unei vizite înapoi în ţară, personajul principal al scurtmetrajului Ana se întoarce semnat de Ruxandra Ghiţescu petrece o noapte în Bucureşti la o bună prietenă din adolescenţă, Laura. Ana şi iubita ei, Ines, devin pentru iubitul Laurei un pretext de fetişizare misogin-patriarhală a relaţiilor sexuale dintre două femei.

Regizorii André Santos şi Marco Leão aleg să vorbească în Pedro despre relaţia dintre mamă şi fiu punând în evidenţă tocmai tăcerile semnificative dintre cele două personaje ce lasă ascunse pe de-o parte, sexualitatea fiului, pe de alta, relaţia nu tocmai fericită a mamei cu actualul ei prieten.

NexT Is Feminist
Ce înţelegem prin feminitate sau masculinitate este influenţat acut de normele sociale, produsele culturale şi artistice jucând un rol important în confirmarea acestui status quo sau, dimpotrivă, în contrazicerea lui. Secţiunea NexT Is Feminist tratează tocmai această problematică şi îşi propune prin recurenţa pe agenda festivalului şi, mai ales, prin filmele prezentate în cadrul ei, să îşi aducă aportul la suplinirea unei lipse încă acute de produse culturale care să se raporteze la lume dintr-o perspectivă feminină şi care să adreseze subiecte care ţin de drepturile şi identitatea femeilor, fie că vorbesc despre maturizare, sexualitate sau maternitate.

Filmul care abordează cel mai direct reprezentările feminine şi masculine este Test Shooting, un exerciţiu de portretistică în care un bărbat se lasă fotografiat urmând indicaţii pentru femei, distribuite pe un site rusesc de matrimoniale.

Un alt scurtmetraj care chestionează prejudecăţile, de această dată, legate de sexualitate şi maternitate, este ludicul scurtmetraj Stay Ups al regizoarei Joanna Rytel, prezentă anul trecut în secţiune cu Moms on Fire.

Afecţiunea şi grija paternă n-ar trebui să fie nici ea limitată de normele sociale. În comedia Clumsy Little Acts of Tenderness atenţia se mută pe relaţia dintre fiica şi tatăl ei stângaci, într-un moment în care, în mod convenţional, ar fi impusă prezenţa mamei.

În animaţia Impossible Figures and Other Stories II, casa unei femei se transformă într-un labirint vizual al emoţiilor şi iubirilor trecute, care se insinuează constant în prezentul ei, atunci când momentul oportun se iveşte, în timp ce eseul video What Happened to Her chestionează reprezentarea corpului feminin în cultura populară, precum şi tratarea lui în industrie, pe platourile de filmare.

În Lucia, Before and After experienţa avortului este prezentată ca fiind una personală şi intimă, o decizie asupra căreia nimeni n-ar trebui să intervină. O abordare care redă într-o manieră pe cât de distantă, pe atât de sensibilă evenimentele ordinare care se petrec în viaţa Luciei înainte şi după procedură, refuzând identificarea sau psihologizarea personajului.

Parables of Today
O noutate pe agenda festivalului, secţiunea Parables of Today adresează realităţile socio-politice ale acestei decade: aici, cruntul război sirian şi valul de refugiaţi de război, al căror număr ar fi ajuns la 21,3 milioane de persoane, conform statisticilor UNCHR.
Fără să fie în mod explicit politică sau activistă, această serie de filme invită la o reflecţie profundă asupra modului în care nuanţăm termeni şi opoziţii (aparent binare) precum locuitor şi migrator, colonizator şi colonizat, refugiat şi imigrant, adăpost şi acasă
.

Mediu-metrajul Illinois Parables, care dă, de-altfel, titlul secţiunii, este un documentar experimental care meditează asupra modului în care omul decide să stăpânească pământul, adresând totodată unele dintre cele mai grave conflicte din istoria modernă a Americii prin raportare la istoria unor teritorii ale statului Illinois - de la izgonirea Americanilor nativi şi persecutarea comunităţii de culoare, până la poveştile unor grupuri de mormoni sau de communarzi francezi.

Borders, este un film realizat dintr-un singur cadru care surprinde trecerea unui grup masiv de refugiaţi, iar Home, povestea ficţională a unei familii de albi nevoită să fugă din faţa unui conflict armat, care apelează la sensibilităţile unui public Occidental pentru a vorbi despre elementele universale al acestor tip de poveşti.

Filmul-jurnal Greetings from Aleppo arată o viziune extrem de personală asupra oraşului asediat din nordul Siriei, făcut din perspectiva unui artist care, deşi a reuşit să se refugieze în afara ţării, decide să se întoarcă în oraşul natal.

Într-o perspectivă mult mai clinică, externă războiului, se află Zufall (termenul german pentru coincidenţă), un film eseu care explorează noţiunile filozofice care stau la baza noţiunii care dă titlu filmului prin raportare la coordonatele care definesc destinul individual al fiecăruia dintre noi.

Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu, după următorul program:

NexT is Feminist: vineri, 23 iunie 2017, ora 20:00
 LGBT: sâmbătă, 24 iunie 2017, ora 20:00
 Parables of Today: duminică, 25 iunie 2017, ora 20:00

Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie 2017.

Facebook: aici
Instagram: @nextfilmfestival