mai 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT vine cu o noutate absolută: NexT schimbă anotimpul, anul acesta festivalul având loc între 22 şi 26 iunie 2017.

Noua perioadă de desfăşurare aduce cu ea şi schimbări în formatul şi imaginea festivalului. Pe lângă programele cu care spectatorii s-au obişnuit deja (Competiţia Naţională şi cea Internaţională, Arthouse, NexT Is Feminist, LGBT, NexT Generation, NexT Kids), anul acesta line-up-ul festivalului cuprinde multe surprize care vor fi anunţate în perioada următoare; printre ele se află proiecţiile în aer liber ce se vor desfăşura în mai multe spaţii din Bucureşti şi care se adresează unor categorii de public variate.

"Timp de zece ani, selecţia NexT a funcţionat ca showcase pentru o nouă generaţie de cineaşti, voci distincte şi inovatoare în peisajul cinematografic internaţional, ale căror scurtmetraje erau prime promisiuni ale evoluţiei lor viitoare, dintre care Deniz Gamze Ergüven, László Nemes (ambii nominalizaţi la Premiile Oscar în 2016 la categoria 'Cel mai bun film străin') sau Julia Ducournau (Premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Semaine de la critique a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2016) sunt doar cele mai sonore.

Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT îşi continuă misiunea de a promova formatul de scurtmetraj şi de a aduce în faţa publicului românesc filmele unor cineaşti promiţători, selecţia festivalului reunind şi anul acesta filme cât se poate de diferite, atât tematic, cât şi stilistic, mergând de la musicaluri şi comedii, la filme-eseu şi experimente formale inedite. Dar dincolo de angajamentul său faţă de tinerii cineaşti, odată cu intrarea într-un nou deceniu de existenţă, NexT doreşte să îşi reafirme şi să îşi întărească angajamentul faţă de publicul său
.

Într-un moment în care lumea pare să fie din ce în ce mai divizată, în care diferenţele de gen, de clasă, de rasă, de naţionalitate sau etnie, de apartenenţă religioasă sau politică sunt din ce în ce mai speculate şi instrumentalizate în discursuri instigatoare la ură, NexT îşi propune să facă din cinema un catalizator, un punct de pornire într-o discuţie despre ideea de comunitate înţeleasă în sens extins şi despre importanţa celebrării şi îmbrăţişării diferenţelor dintre noi." declară Oana Ghera, unul dintre selecţionerii festivalului.

Ediţia de anul acesta se va desfăşura între 22 şi 26 iunie 2017 la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu şi, aşa cum publicul NexT s-a obişnuit deja, în alte câteva spaţii alternative. Selecţia de anul acesta a fost realizată de Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera din cele peste 2.000 de scurtmetraje vizionate şi reuneşte o varietate de stiluri şi subiecte, încercând să redea publicului spectator o imagine cât mai relevantă a producţiei de film de scurtmetraj din acest moment.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria regizorului Cristian Nemescu şi sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu şi este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus