mai 2017
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2017
Amprente - Braşov, ARTWIST - Baia Mare, Atelierul de Teatru - Botoşani, Brainstorming - Bucureşti, DramaClub - Botoşani, Nant - Bucureşti, Playhood - Bucureşti şi 3,14 - Buzău sunt cele opt trupe selecţionate să participe la a 12-a ediţie IDEO IDEIS, care va avea loc între 07 şi 13 august 2017, la Alexandria. A noua trupă este Alter Ego, câştigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor din oraş "pauza_de_teatru".

Trupele participante şi spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt:

1. Drama Club, Botoşani - Carajale - adaptare liberă după texte de I.L. Caragiale
Spectacolul Carajale prezintă aspecte din viaţă socială, în spiritul carnavalesc al textelor lui Ion Luca Caragiale. De această dată "micuţul mariner" nu mai este centrul universului, ci devine scheletul care leagă mai multe episoade din viaţă cotidiană.

2. Atelierul de Teatru, Botoşani - Chatroom de Enda Walsh
Chatroom vorbeşte despre frustrările adolescenţilor vărsate pe internet, unde libertatea de a nu avea o identitate poate crea nedreptăţi. Şase adolescenţi îşi părăsesc identitatea şi se transformă în clişee care experimentează adolescenţa: o trecere de la ruinele lumii copilăriei la cea a adulţilor care e încă inaccesibilă. În această perioadă de tranziţie ei nu se regăsesc nicăieri, nici în lumea familiei, nici lângă prietenii şi poveştile copilăriei care se deformează din cauza transformărilor. Ce scop îşi găsesc şi, mai ales, cum şi-l găsesc?

3. Brainstorming, Bucureşti - Vremea dragostei, vremea morţii, de Fritz Kater
Vremea dragostei, vremea morţii spune fără reţineri o poveste din timpul comunismului est-german, despre tinerii de atunci, despre problemele lor, despre petreceri, relaţii, părinţi. Piesa are trei părţi, inocenţa şi bucuria sunt prezente în cea dintâi, în timp ce în cea de-a doua parte lucrurile devin mai serioase şi iubirea nu mai încape în glumiţe asortate cu sunete caraghioase. În cea de-a treia parte, şapte ani mai târziu, zidul a căzut, iar tinerii devin adulţi.

4. PlayHood, Bucureşti - Home de Ionuţ Oprea
Home este povestea unor adolescenţi ajunşi într-un centru de reeducare pentru minori. Au furat, au bătut, au incendiat şi au ajuns aici, închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să înghită tot felul de reguli. Planul educatorilor este dat peste cap de "băiatul nou", care reuşeşte să îi convingă pe ceilalţi să i se alăture într-un plan ambiţios de a scăpa din centru. Băieţii îşi unesc forţele şi reuşesc să facă o prostie cât toate boacănele lor la un loc. Home este despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu asta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

5. Nant, Bucureşti - Avioane de hârtie, de Elise Wilk
Cea mai mare parte a acestei poveşti se petrece pe acoperişul unui bloc de 10 etaje, undeva într-un cartier al unui oraş de provincie. Blocuri, blocuri, blocuri, o băltoacă, un supermarket, câini, oameni cu pungi de plastic în mână, o şcoală, maşini, o fostă fabrică, graffitti, o staţie de autobuz, şine de tren, semafoare, tomberoane, un club, blocuri, blocuri, blocuri. Sus de tot, deasupra oraşului, trec avioane cu oameni care pleacă sau vin. De acolo de sus, blocurile se văd ca nişte puncte prin perdeaua de nori. Iar oamenii care locuiesc în oraş nu se văd deloc. Ca şi cum n-ar fi.
Textul acestui spectacol poate fi citit gratuit pe LiterNet aici.

6. ARTWIST, Baia Mare - Aproape, după Almost Maine de John Cariani
O noapte senină. Şase băieţi şi opt fete. Un oraş mic, genul de oraş în care "nu se întâmplă nimic niciodată". Exceptând această noapte senină. Odată cu aurora boreală apar personaje neaşteptate, cuvinte nespuse, sentimente intense, reacţii impulsive, momente de sinceritate totală, care sunt pe cât de comice, pe atât de sensibile, pe cât de absurde, pe atât de veridice.

7. 3,14, Buzău - Pisica verde, de Elise Wilk
Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana, Flori sunt şase tineri care au probleme in familie, lăsaţi sau scăpaţi de sub control de către părinţii lor. Acest lucru îi va determina să-şi creeze o lume imaginară în jurul căreia se va învârti pisica verde - un personaj fantastic, nascut în mintea lui Dani şi care este cheia întregii poveşti.
Textul acestui spectacol poate fi citit gratuit pe LiterNet aici.

8. Amprente, Braşov - Avioane de hârtie, de Elise Wilk
Miki, Lena, Alex, Bobo, Andra şi Laura sunt măcinaţi zilnic de faptul că nu sunt la fel de buni ca cei din jurul lor, că părinţii lor nu sunt alături de ei, că mai bine îşi trăiesc viaţa pe cont propriu. Unii aleg să se confrunte cu problemele lor, alţii aleg să fugă de ele.
Textul acestui spectacol poate fi citit gratuit pe LiterNet aici.

9. Alter Ego, Alexandria - Gaiţele, de Alexandru Kiriţescu
Gaiţele este una dintre cele mai iubite comedii de moravuri din dramaturgia românească. Acţiunea se petrece în casa Anetei Duduleanu, văduva marelui moşier Tasse Duduleanu, pe care o împarte cu fiica ei cea mică, Margareta, soţul acesteia Mircea Aldea şi două servitoare Zamfira şi Fraulein. În casă îşi va face apariţia şi Wanda Serafim, de la Paris, nepoată a moşierului, care îl va seduce pe Mircea.

Cele opt trupe au fost alese dintr-un total de 28 de înscrise, din 13 oraşe din ţară, de către Andreea Borţun (regizor/scenarist, co-preşedinte IDEO IDEIS), Alexandru Ion (actor, co-preşedinte IDEO IDEIS), Lavinia Cioacă (scenarist, co-director IDEO IDEIS), Carmen Dumitrescu (manager cultural, co-director IDEO IDEIS) şi Gabriela Piţurlea (jurnalistă, coordonator al departamentului relaţii trupe IDEO IDEIS.


Participarea la festival oferă tuturor membrilor din trupe un program zilnic de workshopuri de dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie, regie, cât şi posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist şi de a participa la toate activităţile care se vor desfăşura la Alexandria pe perioada IDEO IDEIS. Cum IDEO IDEIS nu este un festival competitiv, cele 9 trupe vor primi la final câte o experienţă formatoare, facilitată de parteneri de tradiţie ai festivalului, printre care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, FestCo sau Teatrul Excelsior.

***
IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.
ideoideis.ro // facebook.com/ideoideis/


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus