mai 2017
Festivalul Internaţional de film NexT, 2017
În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere şi să sprijine evoluţia tinerilor cineaşti aflaţi la început de drum, voci importante pentru generaţia lor şi pentru cinematograful de mâine, exponenţi ai unei comunităţi create în cei deja unsprezece ani de festival.

Secţiunea NexT Generation aduce în atenţia publicului lungmetrajele de debut realizate de cineaşti ale căror scurtmetraje au fost prezentate în selecţia festivalului, în acord cu misiunea NexT de a celebra talentul şi spiritul creativ şi inovator şi de a promova voci proaspete care aduc noi viziuni despre lume şi artă în filmele lor.

Anul acesta, cele două lungmetraje incluse în secţiunea NexT Generation sunt Raw / Crud în regia Juliei Ducournau - Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie în 2011 pentru scurtmetrajul Junior, ce va fi proiectat în deschiderea ediţiei de anul acesta a festivalului (22-26 iunie 2017), şi The Human Surge / Valul uman, semnat de Eduardo Williams - Premiul "Andrei Toncu" pentru cel mai bun sound-design în 2012 cu scurtmetrajul The Sound of the Stars Dazes Me, proiectat în închidere.


Un film excepţional de elegant vizual, Raw se concentrează asupra lui Justine, o adolescentă aflată în prima săptămână de studiu la o şcoală veterinară, ce este obligată să treacă printr-un straniu ritual de iniţiere pentru boboci, care dă naştere unei poveşti de coşmar ce include scene de canibalism grefate pe fundalul creat de o familie disfuncţională şi de un mediu înconjurător haotic. Filmul a fost prezentat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes în cadrul căreia a câştigat Premiul FIPRESCI în 2016, premiu căruia i-au urmat o lungă serie de alte premii şi prezenţe în festivaluri de calibru internaţional.


The Human Surge este o meditaţie sub formă de triptic despre muncă şi timp liber în epoca digitală şi urmăreşte trei tineri din Argentina, Mozambic şi Filipine prinşi între nişte joburi de duzină pe care tocmai ce le-au părăsit sau sunt pe punctul de a le părăsi, fără a avea alte ţeluri sau perspective, a căror unică legătură este viaţa pe care o duc în online, care contrastează cu o dorinţă aproape mistică de a evada către peisaje de o frumuseţe bucolică care aduc cu o imagine a începuturilor lumii: plaje virgine, păduri şi câmpuri care par iluminate de o strălucire lăuntrică.


Filmul a fost selecţionat în importante festivaluri de film, câştigând în 2016 Leopardul de Aur în cadrul secţiunii Cineasti del presente a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno împreună cu o Menţiune Specială pentru Cel mai bun film de debut.


Ca în fiecare an, festivalul îşi propune să prezinte noi mostre de cinema creativ şi inovator spectatorilor săi (vechi şi noi), pe care îi provoacă totodată la un dialog despre cinema, în sala de cinema. În 2017 însă, după zece ani de existenţă, NexT îşi propune să atragă atenţia publicului asupra comunităţii formate în jurul său şi a felului în care aceasta se manifestă creativ. În prelungirea acestei idei, vizualul NexT de anul acesta adoptă o nouă direcţie stilistică: oraşul şi publicul NexT văzute în fotografiile alb-negru ale lui Adi Tudose cu inconfundabilele desene ale lui Matei Branea.

"Conceptul vizual de anul acesta este unul colorat, amuzant, fresh, abstract, sinonim cu spiritul NexT. Am folosit elemente ce pot fi recunoscute şi în grafica ediţiilor anterioare, practic trecerea spre abstractizare a început o dată cu ediţia nr. 9. Elementul central este publicul NexT şi, ca la toate ediţiile de până acum, în fundal, oraşul nostru, Bucureşti. Vizualul de data asta nu îmi mai aparţine complet, ci reprezintă un dialog cu fotografiile lui Adi Tudose peste care vin cu intervenţii grafice. Am fost mereu impresionat de imaginile lui alb negru granulat, încă de când era în facultate. Mă bucur mult că am ajuns să şi lucrăm împreună!" spune Matei Branea.

În 2017 vizualul NexT este inundat de emoticoane. "Ele sunt menite să dea nuanţă în comunicarea noastră în lumea virtuală unde nu ni se aud inflexiunile vocii şi, astfel, se pierde tonul rostirii. Eu le văd mereu, plutind deasupra tuturor, asemeni unui halou. Având o imagine statică cu personaje, m-am gândit că va fi potrivit să desenez câteva din viziunile astea." (Matei Branea)

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Institutului Cultural Român. Cea de-a 11-a ediţie va avea loc între 22 şi 26 iunie 2017 la Bucureşti iar abonamentele şi biletele pentru câteva dintre secţiunile festivalului au fost deja puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Facebook: aici
Instagram: @nextfilmfestival
Festival Pass: aici
Bilete Raw: aici
Bilete The Human Surge: aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus