octombrie 2005
Festivalul Naţional de Teatru 2005
A doua zi a Festivalului Naţional de Teatru (luni 7 noiembrie 2005) este încă un prilej de a urmări un spectacol semnat Mihai Măniuţiu. Reîntâlnirea sa cu trupa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca este cu adevărat un eveniment pentru teatrul românesc. Cunoscutul text al lui Büchner, Woyzeck, definit de regizor ca „o sonată pentru iubire, într-o lume a (ne)iubirii", prilejuieşte un spectacol emoţionant şi intens. Povestea de dragoste dintre soldatul Woyzek şi Maria, ce se desfăşoară într-un spaţiu concentraţionar, a căpătat în viziunea lui Măniuţiu accente de un puternic tragism.

Un alt important regizor, Alexandru Tocilescu, ne invită să privim înapoi, fără mânie, dar cu ironie, o perioadă care a marcat generaţii de-a rândul. O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu după Th. Denis Dinulescu oferă o perspectivă neîncrâncenată asupra trecutului. Prima colaborare a lui Tocilescu cu trupa Teatrului Mic are ca finalitate un spectacol savuros, de un umor dureros. Abordând o temă complet diferită de cea din Amanţii însângeraţi de Chiamatsu Monzaemon - spectacol distins în 2002 cu premiul "Uchimura" acordat de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) şi Centrul Naţional Japonez al ITI – Alexandru Tocilescu face încă o demonstraţie de inventivitate şi prospeţime.

Dragoş Galgoţiu prezintă la Teatrul Odeon Portretul lui Dorian Gray după Oscar Wilde. Dramatizarea acestei cărţi, care a iscat întotdeauna discuţii aprinse, aduce în faţa publicului melancolii şi vise, năzuinţe ale fiinţei umane dintotdeauna, o lume în care graniţa dintre real şi fantastic este extrem de subţire. Alegerea unui protagonist cu un alt limbaj decât cel verbal pentru a interpreta rolul principal, coregraful Răzvan Mazilu, subliniază această ambiguitate şi adaugă plasticitate decorului creat de marele scenograf Andrei Both. Ca un prolog vizual la acest spectacol, în foaier vă întâmpină expoziţia de fotografie realizată de Mihaela Marin.

După ce ne-a obişnuit cu spectacole (ne)firesc de libere după texte clasice, Radu Afrim surprinde cu fidelitatea pe care o are faţă de un text extrem de provocator: Cheek To Cheek de Thomas Gardell. Regizor cu o sensibilitate specială, Afrim este în acest spectacol mai puţin preocupat de a şoca, încercând mai degrabă să redea o atmosferă specială şi să pună în valoare actorii Teatrului Nottara.

Felix Alexa pune în scenă, pentru prima dată în România, textul lui Leonid Andreev, Gândirea. Întotdeauna actual, el vorbeşte despre poezia ascunsă a violenţei într-o situaţie de o ambiguitate totală pentru public. Un spectacol care oferă prilejul unor partituri actoriceşti de excepţie pentru Mircea Rusu şi Şerban Ionescu.

În cadrul secţiunii Master ClassActorie aceste zile prezintă două tipuri de confesiune. Horaţiu Mălăele, deţinător a numeroase premii de interpretare şi caricaturist de talie mondială, este secondat admirabil de Nicolae Urs într-o călătorie fără mască în destinul unui actor - Măscăriciul pe texte de A.P. Cehov prezentat de Teatrul Bulandra. Rose de Martin Sherman, povestea unei evreice care retrăieşte întâmplări dureroase într-un monolog sensibil, este adusă în faţa publicului de Rodica Negrea. Două performanţe actoriceşti, două întâlniri teatrale inedite prilejuite de acestă ediţie a Festivalului Naţional de Teatru.



Luni, 7 Noiembrie 2005

 12.00 - Teatrul ACT
In memoriam Vlad Mugur. Cu participarea prietenilor, colaboratorilor şi a tuturor celor care l-au apreciat pe regizor
.

 15.30 - UNITER
Lansarea volumului Congresului Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, 2003. Comunicări
. Participă: George Banu.

 19.00 - Teatrul "Bulandra", Sala "Toma Caragiu"
Măscăriciul
, după A.P. Cehov, regia: Horaţiu Mălăele - Master Class: Actorie
(Teatrul "Bulandra", Bucureşti)

 19.00 - Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala "I.L. Caragiale"
Woyzeck de Georg Büchner, regia: Mihai Măniuţiu
(Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca)

 22.00 - Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala "I.L. Caragiale"
Woyzeck de Georg Büchner, regia: Mihai Măniuţiu
(Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca)

 22.00 - Teatrul Mic
O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, după Th. Denis Dinulescu, regia: Alexandru Tocilescu
(Teatrul Mic, Bucureşti)



Marţi, 8 noiembrie 2005

 12.00 - Teatrul ACT
Lansare de carte: Peter Brook şi trei generaţii ale teatrului românesc: Radu Penciulescu, Andrei Şerban şi Felix Alexa
. Participă: George Banu şi Felix Alexa.

 18.00 - Teatrul Odeon
Portretul lui Dorian Gray, după Oscar Wilde, regia: Dragoş Galgoţiu
(Teatrul Odeon, Bucureşti)

 18.00 - Teatrul Foarte Mic
89.89... fierbinte după '89 de Ana Mărgineanu, după piese de Ştefan Caraman, Peca Ştefan, Petre Barbu, Paul Cilianu, Călin Blaga, regia: Ana Mărgineanu
(Teatrul Mic, Bucureşti)

 18.00 - Teatrul "Nottara", Sala "Horia Lovinescu"
Cheek to cheek de Jonas Gardell, regia: Radu Afrim
(Teatrul „Nottara", Bucureşti)

 21.00 - Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Sala "Liviu Rebreanu"
Gândirea
de Leonid Andreev, regia: Felix Alexa
(Teatrul Naţional "I.L. Caragiale", Bucureşti)

 22.00 - Teatrul ACT
Rose
de Martin Sherman, regia: Liana Ceterchi - Master Class: Actorie
(ArCuB, Asociaţia " IF.../DACĂ... /Pentru femei...:" şi Teatrul ACT, Bucureşti)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus