octombrie 2017
Les Films de Cannes à Bucarest, 2017
Reputatul regizor maghiar Béla Tarr, cunoscut pentru filme precum A torinói ló / The Turin Horse şi Sátántangó, şi cineastul francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitaţii de onoare ai ediţiei a 8-a a Les Films de Cannes à Bucarest, 2017. Festivalul va organiza o serie de proiecţii speciale şi discuţii cu cei doi invitaţi în cadrul programului Artişti în dialog, o ocazie unică pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe cei mai importanţi autori de film contemporani.



Pe 14 octombrie 2017, la Cinemateca Eforie, Béla Tarr va susţine un dialog cu publicul la finalul proiecţiei A torinói ló / The Turin Horse, despre care a anunţat că este ultimul pe care îl realizează, iar discuţia va fi moderată de criticul francez Jean Michel Frodon. Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie 2017, la Cinema Elvire Popesco, la premiera în România a titlului L'Atelier / The Workshop, prezentat la Cannes 2017 în secţiunea Un Certain Regard.

Între 13 şi 15 octombrie 2017, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Béla Tarr în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, 2017, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor. Retrospectiva Béla Tarr este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Öszi almanach / Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secţiunea, pe 13 octombrie 2017, urmând proiecţiile filmelor A torinói ló / The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului / Ursul de Argint şi Premiul FIPRESCI, şi Werckmeister Harmonies care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, în 2000, în secţiunea paralelă La Quinzaine des Réalisateurs. Pe 15 octombrie 2017, retrospectiva Béla Tarr se va încheia cu proiecţia lungmetrajului de şapte ore şi jumătate, Sátántangó, despre care Jean Michel Frodon scria: Nu cred că poate fi văzut altundeva decât într-o sală de cinema, tocmai din pricina acestui dublu "a fi acolo" - în vreme ce, deşi e păcat, multe filme foarte frumoase pot fi văzute pe un ecran mic, acasă. În cazul acestuia nu se poate pentru că e nevoie de aceste două spaţii: cel al filmului, construit de cadru, coloana sonoră şi de montaj, şi cel al sălii. Bazat pe romanul omonim al lui László Krasznahorkai, filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, şi este considerat de critică drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.


Béla Tarr va sosi în România pe 13 octombrie 2017 când va deschide cea de-a doua ediţie Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. La Cluj, cineastul va avea un dialog cu publicul la finalul proiecţie A torinói ló / The Turin Horse, la Cinema Victoria, discuţie moderată de Prof. Dr. Doru Pop de la Universitate Babeş-Bolyai.

Cu ocazia participării sale la festival, Les Films de Cannes à Bucarest, 2017, organizează şi o secţiune dedicată autorului francez Laurent Cantet, câştigătorul premiului Palme d'Or în anul 2008 pentru filmul Entre les murs. Considerat de New York Times "un film inteligent despre identitatea franceză modernă şi încercarea de a transforma acele fiinţe în cetăţeni, prin dialog", filmul a marcat cinematografia internaţională fiind un titlu de referinţă pentru industrie, şi va inaugura secţiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie 2017, la Cinema Elvire Popesco. Regizorul va veni la Bucureşti pe 18 octombrie 2017 şi va participa la premiera L'Atelier / The Workshop, despre care The Guardian a scris: L'Atelier continuă direcţia deschisă de Cantet în Entre les murs, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezbaterea poate fi la fel de incitantă ca un film de acţiune. Filmul va fi precedat de proiecţia primul său scurtmetraj, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. La Bucureşti vor putea fi văzute Retour à Ithaque / Return to Ithaca (Festivalul de la Veneţia, 2014) şi L'Emploi du temps / Time out (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obişnuit, Robin Campillo, şi plasat pe locul nouă în selecţia "Best Films of the Noughties", realizată de The Guardian.



Les Films de Cannes à Bucarest ajunge în 2017 şi în alte şapte oraşe din ţară, urmând a avea loc ediţii regionale în Timişoara, Iaşi, Cluj, Braşov, Sibiu, Arad şi Suceava. Sub titlul Les Films de Cannes @ Astra Film Sibiu, Les Films de Cannes, în parteneriat cu festivalul de film documentar Astra Film Sibiu, vor programa în premieră în România, atât la Bucureşti cât şi la Sibiu, trei dintre filmele documentare prezentate la ediţia 2017 a Festivalului de la Cannes.

Documentarul 12 jours (r. Raymond Depardon) este filmat într-un spital de psihiatrie în care cei internaţi fără consimţământul lor sunt puşi în faţa unui judecător care le va decide viitorul. Le Venerable W. este o observaţie fină despre cum islamofobia şi discursul urii se transformă în violenţă şi distrugere. Regia pentru Venerable W. o semnează Barbet Schroeder, cunoscut pentru filme ca Général Idi Amin Dada: Autoportrait sau L'avocat de la terreur (Un Certain Regard, Cannes 2007, Premiul César pentru cel mai bun documentar, 2008). În program este şi Nothingwood, de Sonia Kronlund, prezentat în Quinzaine des Realisateurs, care spune povestea unei vieţi petrecute pentru a împlini un vis din copilărie.



Mai multe detalii despre filmele şi invitaţii celei de-a 8-a ediţii Les Films de Cannes à Bucarest se regăsesc pe site-ul oficial al festivalului.

***
Entre les murs şi Retour à Ithaque sunt distribuite în România de Independenţa Film.
Tous à la Manif este proiectat în festival cu sprijinul Institutului Francez.
The Turin Horse este distribuit în România de Asociaţia Macondo.
Retrospectiva Bela Tarr este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei iar Artişti în dialog - Laurent Cantet este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

***
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Apa Nova, Silva
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso
Ediţia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest
este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi al Institutului Cultural Român.
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, Media Image Factory, PiArt Vision.
Parteneri media: Europa FM, Zile şi Nopţi, Cinemap, Glamour, VIVA!, ELLE, News.ro, A List Magazine, Observator Cultural, Scena9, Agerpres, Cinemagia, LiterNet, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Ediţiile din cele 7 oraşe sunt realizate cu susţinerea: Braşov - proiect cofinanţat de Consiliul judeţean Braşov, Cluj-Napoca - proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi cu susţinerea Asociaţiei Suedia, Sibiu - în parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad - cofinanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Timişoara - cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi Filarmonicii Banatul, Iaşi - cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Ateneului din Iaşi şi la Suceava - cu sprijinul Primăriei din Suceava.
* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus