octombrie 2017
Les Films de Cannes à Bucarest, 2017
Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie 2017, şi va cuprinde Bucureştiul timp de zece zile, Braşovul timp de o săptămână (13-19 octombrie 2017) şi Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie 2017). Peste 10.000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro înainte de începerea festivalului. Les Films de Cannes à Bucarest are loc în 2017 la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.

În Bucureşti, în cele 4 săli în care se desfăşoară festivalul, sunt programate în deschidere filme câştigătoare ale Premiului Palme d'Or. După gala de deschidere care va începe la ora 19:00, la Cinema Muzeul Ţăranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile în prezenţa echipei de realizatori. Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul câştigător al Palmed'Or-ului 2017, The Square, care va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund. Biletele pentru proiecţia din 13 octombrie 2017 a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat deja de miercuri.

Totodată, la Cinema Elvira Popescu rulează Entre les murs, Palmed'Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată şi o retrospectivă. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie 2017 şi va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat şi de proiecţia scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie 2017 va participa la premiera celui mai recent film al său L'Atelier, aflat în 2017 la Cannes în competiţia Un Certain Regard şi va răspunde, după proiecţie, întrebărilor publicului într-o discuţie moderată de Boglarka Naghi.

Cel de-al patrulea film de Palme d'Or proiectat vineri este Pelle the conqueror (1987), în regia lui Bille August. Cineastul a cucerit două asemenea trofee la Cannes şi a devenit primul câştigător al Palmed'Or-ului care decide să facă un film pentru piaţa chineză. Filmul se numeşte The Chinese Widow şi poate fi vizionat duminică, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul FOCUS-ului dedicat CHINEI la această ediţie de festival.

În deschiderea FOCUS CHINA se va proiecta scurt-metrajul A Gentle Night de Qiu Yang (Palme d'Or, Cannes 2017). Proiecţia va avea loc sâmbătă, la Cinema Muzeul Ţăranului, începând cu ora 18:00 şi va fi introdusă de criticul de film Maggie Lee (Variety) în prezenţa pe Skype a regizorului Qiu Yang. Filmul A Gentle Night va fi urmat de lungmetrajul Mystery de Ye Lou, (Un certain regard, Cannes 2012).
Din secţiunea FOCUS CHINA, mai face parte I Am Not Madame Bovary, filmul lui Xiaogang Feng, care a avut premiera mondială la Cannes şi a câştigat apoi numeroase premii în festivaluri din întreaga lume.
Filmul Angels Wear White ne aduce pe ecrane munca lui Vivian Qu, unul dintre cei mai reputaţi şi stimaţi cineaşti chinezi contemporani.

The Assassin, câştigător al Premiului pentru regie la Cannes în 2015 şi propus de Taiwan la Oscar este poate unul dintre cele mai vizionate filme recente, al cărui dialog este în limba chineză, în Europa, fiind o superbă explorare a istoriei artelor marţiale, primită cu ovaţii de presa internaţională. În timpul dinastiei Tang, în secolul IX, o femeie-asasin primeşte ordin să omoare un nobil pe care-l iubise cândva. "Cadru cu cadru, este poate cel mai răvăşitor de frumos film pe care l-a făcut Hou, şi cu siguranţă cel mai captivant", scrie publicaţia americană "Variety".

FOCUS CHINA se încheie cu câştigătorul de anul acesta al Leopardului de Aur de la Locarno, Mrs. Fang. Filmul documentaristului radical Wang Bing spune o poveste care a generat o întreagă dispută etică atât în perioada realizării, cât şi după premiera la prestigiosul festival elveţian. Mrs. Fang este prezentat în parteneriat cu Astra Film Sibiu - fiind unul dintre cele 4 documentare prezente la Cannes, pe care cele două festivaluri care se desfăşoară în paralel au decis să le prezinte concomitent şi în premieră, în această săptămână în Bucureşti şi Sibiu.

Tot în acest weekend are loc şi Retrospectiva Béla Tarr, cu patru dintre cele mai puternice filme ale regizorului. Astăzi se proiectează filmul Almanac of Fall (1985) de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie, pentru ca sâmbătă să ruleze în acelaşi loc, de la 15:45, capodopera cineastului, Werckmeister Harmonies (2001) şi de la ora 19:00, filmul premiat la Veneţia după care regizorul a decis să renunţe la cariera de cineast, The Turin Horse (2011). Tot la Cinemateca Eforie se va proiecta pe peliculă, duminică, filmul de 7 ore jumătate al regizorului, Satantango (1994).

Béla Tarr, un lup singuratic al cinemaului Est-European post-tarkovskian acceptă rar ieşirile în public, aşa încât vă aşteptăm cu atât mai mult la discuţia liberă despre cinema şi filmele sale, care va avea loc sâmbătă la Cinemateca Eforie. Mult-aşteptatul regizor va intra într-un dialog cu reputatul critic francez Jean Michel Frodon, invitat special al festivalului.

Nu în ultimul rând, duminică, 15 octombrie este o zi specială în care publicul cinefil bucureştean are şansa de a-l vedea în carne şi oase pe unul dintre cei mai tineri şi talentaţi actori ai momentului, Louis Garrel. Provenit dintr-o familie de cineaşti şi prezent în două pelicule care vor rula în acest weekend la ediţia a 8-a Les Films de Cannes à Bucarest, Louis Garrel va răspunde întrebărilor publicului după proiecţia de la Cinema Pro a filmului Le Redoubtable, în regia lui Michel Hazanavicius, unde interpretează personajul lui Jean-Luc Godard, figură emblematică a Noului Val Francez.

Aşadar, Les Films de Cannes à Bucarest vă invită să vă rezervaţi din timp locul la filmele şi discuţiile care vă interesează, întrucât peste 10.000 de bilete au fost deja rezervate înainte de deschiderea festivalului de către mulţi iubitori ai filmelor arthouse aduse de pe croazetă în 2017.

În fiecare seară, după proiecţii, cinefilii sunt aşteptaţi la un pahar de vin, la Appollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 - 25) să povestească despre filmele zilei şi despre cele care vor urma.

Biletele pentru cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro şi în reţeaua Eventbook. Programul complet şi mai multe detalii despre filme şi invitaţi sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.

Retrospectiva Bela Tarr
este organizată de Voodoo Films şi finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei iar Artişti în dialog - Laurent Cantet este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.*

***
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva, TASTEmakers
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso
Ediţia a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi este realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest
este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei şi finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi al Institutului Cultural Român.
Parteneri: China Roc Pictures, Paul, Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, PiArt Vision, Ţuca Zbârcea & Asociaţii,
Hub Festival: Apollo 111
Parteneri media: Europa FM, TVR, Zile şi Nopţi, Cinemap, Glamour, VIVA!, ELLE, News.ro, A List Magazine, Observator Cutural, Scena9, Agerpres, LiterNet, The Institute, Cinemagia, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Ediţiile din cele 7 oraşe sunt realizate cu susţinerea: Braşov - proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, Cluj-Napoca - proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi cu susţinerea Asociaţiei Suedia, Sibiu - în parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad - cofinanţat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Timişoara - cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi Filarmonicii Banatul, Iaşi - cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al Ateneului din Iaşi şi la Suceava - cu sprijinul Primăriei din Suceava.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus