februarie 2018
Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF, 2018
Ajuns la cea de-a opta ediţie, Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF revine anul acesta între 26 martie şi 1 aprilie 2018 la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artişti vizuali proeminenţi, ce expun de obicei în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în sălile de cinema.


Embracing Otherness este numele sub care ediţia BIEFF din 2018 invită la un nou exerciţiu de empatie, prin care propunem publicului să îmbrăţişeze atât multitudinea poveştilor reale din jurul nostru, cât şi posibilităţile fără limită ale limbajului cinematografic de a le reprezenta şi pune în discuţie. Chestionând modalităţile prin care conştientizăm şi internalizăm nevoile specifice şi contextele particulare - identitare, culturale, sociale, politice - ale indivizilor şi ale comunităţilor cu care interacţionăm, ne întrebăm: Cum ne pot apropia de fapt diferenţele dintre noi? În ce fel poate fi explorată, extinsă şi depăşită în societate propria zonă de confort?

Propunând cinema-ul însuşi ca forum în care ne raportăm la diversitatea ideilor şi la realităţile individuale ale semenilor noştri, selecţia din 2018 lansează o nouă invitaţie la dezbaterea graniţelor care încă ne despart, fiecare film acţionând ca o platformă de comunicare şi ca o sursă constantă de noi perspective. Într-o eră digitală în care prezenţa celuilalt este din ce în ce mai tangibilă virtual, contactul uman continuând să ia noi forme, provocăm spectatorii să privească dincolo de ecran, direct în ochii aproapelui lor.


Competiţia Internaţională - organizată discursiv în cinci teme relevante pentru societatea contemporană - revine aşadar cu 26 de scurtmetraje care demontează cu îndrăzneală şi fără compromisuri prejudecăţile omniprezente în discursurile din mass-media, reflectând asupra alterităţii şi propunând noi metode prin care ne putem identifica cu cei din jurul nostru:

Intimacy In The Digital Age
Human Nature / Mother Nature
(Self)Portrait Of The Artist As A Young Man
A Lie That Tells The Truth
Embracing The Female Gaze


Printre highlight-urile competiţiei se numără cele mai noi lucrări semnate de cineaşti recunoscuţi, cu universuri cinematografice aparte, ca João Pedro Rodrigues, Yann Gonzalez sau Yorgos Zois, şi de câteva dintre cele mai puternice şi actuale voci creative din lumea artelor vizuale, ca Lawrence Abu Hamdan, Ali Cherri, Laure Prouvost, Roee Rosen sau duo-ul Metahaven. Informaţiile complete despre filme vor fi disponibile în curând pe website-ul www.bieff.ro.


Parteneriatele BIEFF, unice în ţară, cu câteva dintre cele mai importante festivaluri europene de film revin anul acesta, cu noutăţi substanţiale şi cu aceeaşi invitaţie adresată publicului de a demonta barierele din calea conexiunilor umane.

Una dintre cele mai importante premiere în cadrul BIEFF 2018 vine ca o dezvoltare a parteneriatului educaţional demarat în 2014 cu prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Berlin. Acesta propune, pentru prima dată în România, un focus dedicat secţiunii sale speciale pentru lucrările la graniţa dintre cinema şi artă vizuală - Forum Expanded. Programele din cadrul Berlinale Spotlight: Forum Expanded conştientizează impactul artiştilor în transformarea socială şi conţin o selecţie extinsă de filme-eseu şi abordări documentare care ne reconfigurează percepţiile asupra realităţii contemporane, lucrări realizate de artişti vizuali renumiţi şi multi-premiaţi, dintre care îi amintim pe Yael Bartana, Eija-Liisa Ahtila sau Bernd Lützeler. Berlinale Spotlight: Forum Expanded este un eveniment realizat în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi Arsenal - Institute for Film and Video Art Berlin, curatoriat de Ulrich Ziemons.


Aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, parteneriatul BIEFF cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (cunoscută internaţional ca Directors' Fortnight) a Festivalului de Film de la Cannes, aduce şi de această dată în premieră bucureşteană un nou lungmetraj al unui maestru inovator al cinema-ului de autor îndrăgit deja de publicul BIEFF, pe care îl vom anunţa în curând.

De asemenea, BIEFF 2018 continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism în cinema şi artă vizuală, în cadrul programului tematic A Dutch perspective. Cele şapte filme din acest program, deşi tratează subiecte diverse, cum ar fi cenzura şi colonialismul, sunt şapte piese ale aceluiaşi puzzle, fiind realizate de cineaşti şi artişti din diferite colţuri ale lumii (Argentina, Turcia, Italia etc.), care trăiesc şi lucrează în Olanda.


Ca o altă noutate a acestei ediţii, festivalurilor de la Cannes, Berlin sau Rotterdam li se alătură şi reputatul Festival de Film de la Sarajevo, cel mai important festival de film din sud-estul Europei, care deschide o nouă colaborare şi va prezenta astfel în cadrul BIEFF o selecţie de scurtmetraje din secţiunea sa European Shorts. Filmele din acest program confruntă modalităţile prin care ne raportăm la multiplele faţete ale identităţii - de la cea personală la cea naţională - ca membri activi ai societăţii în oraşul european contemporan. Înfiinţat în 1995, Festivalul de Film de la Sarajevo are un renume deosebit în regiune, devenind în scurt timp un catalizator pentru dezvoltarea industriilor cinematografice ale ţărilor din Europa de Sud-Est. Numai în ultimii ani, Corneliu Porumboiu, Bogdan Mirică, Emanuel Pârvu, Ilinca Călugăreanu, Alexander Nanau şi multi alţii şi-au prezentat cele mai recente lungmetraje la Sarajevo, iar de la an la an din ce în ce mai mulţi români participă în programele festivalului dedicate industriei.


Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale. În programul Golden Shorts: Best Films In Major Festivals, va fi proiectat printre altele You Will Be Fine, de Céline Devaux - cel mai recent câştigător al Premiului Orizzonti pentru Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneţia, nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards 2017) şi mai multe scurtmetraje premiate la Locarno, ca Les Intranquilles, de Magdalena Froger, şi Genesis, de Lucien Monot.

Nu în ultimul rând, ne bucurăm să anunţăm că anul acesta, ca o recunoaştere a activităţii şi demersurilor sale pe parcursul primelor şapte ediţii, BIEFF a fost desemnat câştigătorul Premiului pentru promovarea culturii române în lume, acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional "unei iniţiative ce a activat colaborări şi parteneriate internaţionale în 2017 şi a prilejuit întâlnirea publicului internaţional cu artişti şi producţii artistice din România". Cu această ocazie, BIEFF 2018 include în selecţie un număr mai mare de producţii şi coproducţii autohtone, care pot fi văzute în programul Romanian Cinematic Experiments.

În săptămânile următoare vor fi dezvăluite şi alte surprize pregătite pentru cea de-a opta ediţie, la care vor participa ca de obicei invitaţi speciali şi vor avea loc dezbateri pe subiecte arzătoare. Până pe 26 februarie 2018 pot fi achiziţionate primele abonamente pentru festival - un număr limitat de early bird festival pass-uri, la preţul promoţional de 70 de lei - pe site-ul partenerilor noştri de la Eventbook.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc între 26 martie şi 1 aprilie 2018, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Organizatori: Asociaţia Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM
Co-finanţat de: Centrul Naţional al Cinematografiei şi Administraţia Fondului Cultural Naţional
Cu sprijinul: Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Ambasada Franţei, Institutul Francez, Goethe-Institut, Swiss Sponsors' Fund, Ambasada Elveţiei, Fala Português, Institutul Italian de Cultură, Fundaţia Culturală Greacă, Ambasada Libanului, Ambasada Argentinei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte
Sponsor: Cinelab România | Partener de ospitalitate: Sky Tour | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio România Cultural, HotNews.ro, Cinemagia, Zile şi Nopţi, Cinemap, Scena9, Observator Cultural, Revista ARTA, BRRlog, Liternet, Ziarul Metropolis, Revista Zeppelin, SUB25, ART7, GLAMOUR, A List Magazine, IQads, The Institute, All about Romanian Cinema, Film Menu, Acoperişul de Sticlă, Dissolved Magazine, Bucharest City App, Film New Europe
Partener monitorizare media: ZeList Monitor


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus