mai 2018
"Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva." - Jean-Luc Godard

Să faci un film documentar de la zero la proiecţie în cinci săptămâni este o probă de foc pentru orice creator. La Aristoteles Workshop vin, din 2006 încoace, tineri talentaţi din toată lumea, gata să îşi încerce puterile şi să înveţe de la cei mai apreciaţi profesori şi mentori ai industriei. Printre ei s-a numărat şi Adina Pintilie, absolventă a workshop-ului în 2006 cu multipremiatul Nu te supăra, dar... / Don't Get Me Wrong, câştigătoarea Ursului de Aur de la Berlinale 2018 cu Touch Me Not. Pentru noua generaţie de creatori de film documentar, startul s-a dat pe 15 martie 2018, când s-au deschis înscrierile pentru ediţia din 2018, ediţie în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru şi Televiziune, Departamentul de Film Documentar.


Înscrierile se pot face pînă pe 1 iunie 2018

Anul acesta, Aristoteles Workshop are loc între 1 şi 31 august 2018, la Baru Mare, în judeţul Hunedoara, în complexul Baru Mare al Universităţii Babeş-Bolyai. Competiţia este deschisă tinerilor creatori din întreaga lume: regizori, cameramani şi monteuri. Aplicaţiile se primesc online, pe aworkshop.org.

Dan Nuţu, producător Aristoteles Workshop, a explicat filosofia care stă la baza metodei de lucru din cadrul programului: "Cu vreo 2.300 de ani în urmă, Aristotel a gândit Sistemul: cum să descoperi adevărul despre sine şi univers, prin prisma autorului şi a procesului de comunicare artistică. Şi pentru că domnul Aristotel era conceptual şi sintetic, l-a denumit scurt: Retorica. Şi tot pe scurt, chiar asta e ceea ce continuăm noi să facem astăzi, la Aristoteles Workshop. Vi se pare simplu?".

În 2018, tutorii programului sunt John Appel, Jeroen Berkvens, Lotte Mik Mayer şi Laurent Bécue-Renard, artişti cu multiple documentare realizate, vizionate şi premiate în festivaluri importante. Predau workshop-uri şi programe de film documentar în lumea întreagă. Lor li se va alătura pentru un scurt masterclass Thierry Garrel, fostul director al departamentului de film documentar al televiziunii franco-germane Arte, supranumit şi "Papa" al filmului documentar.


Parteneriat cu Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

În premieră absolută, un program privat devine parte din programa Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Dan Curean, lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, vorbeşte despre parteneriatul dintre Masteratul de Film Documentar şi Aristoteles Workshop: "Ca tânăr realizator de film, am participat la prima ediţie din 2006 a workshop-ului Aristoteles şi asta m-a îndreptat iremediabil spre filmul documentar. Zece ani mai târziu, alături de colegii mei de la Facultatea de Teatru şi Televiziune, în premieră în România, am înfiinţat un program academic de Master în Film Documentar. Încercarea de dezvoltare a unei şcoli specializate pe filmul de non-ficţiune este aproape singulară în peisajul academic din România. Parteneriatul cu Aristoteles Workshop - de fapt prima şi poate cea mai semnificativă iniţiativă de educaţie şi formare spre filmul creativ documentar din România - reuneşte două structuri profesionale complementare, care converg împreună spre scopul descris de Godard: «Get a camera, make a movie, show it to somebody!»."

Filmele Aristoteles Workshop se văd pe Cinepub.ro

În toţi aceşti ani, filmele Aristoteles Workshop au fost selectate, aplaudate şi premiate de public şi juriu deopotrivă, în cele mai importante festivaluri de film din lume, printre care se numără Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs şi Short Film Corner, Dok Leipzig, Locarno International Film Festival, IDFA Amsterdam, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Entrevues Paris, Warsaw Film Festival, Festivalul Internaţional de Film Documentar Visions du Reel de la Nyon, Cronograf Chişinău, iar în România, TIFF, ASTRA International Film Festival, festivalurile NexT sau One WORLD.

Producţiile Aristoteles Workshop pot fi văzute acum pe Cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc, cea mai mare arhivă de film autohton online. Aici filmele pot fi vizionate în condiţii legale.

O dată pe lună, într-una din serile de joi, dedicate filmului documentar, poveştile produse de studenţii Aristoteles Workshop ne apropie de universul unei Românii puţin cunoscute, văzute şi redate inteligent, frust sau cu delicateţe, cu umor sau chiar cu tandreţe. Sunt primele producţii ale unor cineaşti promiţători, cu forţă, ale căror traiectorii s-au intersectat într-o experienţă intensă de descoperire şi învăţare la Aristoteles Workshop, undeva în România. (În cele 12 ediţii deja încheiate, pregătirea şi producţia au avut loc pe rând la Cisnădioara şi Sibiel, jud. Sibiu, la Vama, jud. Suceava, la Şurdeşti, jud. Baia Mare şi la Bata, jud. Arad).

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o noua generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.
A fost co-finanţat de a lungul timpului de televiziunea Arte, TVR, Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, Programul MEDIA al Uniunii Europene, AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional), UCIN (Uniunii Cineaştilor din România), DACIN SARA, Institutul Cultural Român şi de sponsori privaţi precum Farmexim, Istyle, Cabinetul Ţuca/Zbârcea&Asociaţii, NouMax, Mandragora, precum şi de către primăriile şi consiliile judeţene din Sibiu, Arad şi de către programul Baia Mare - Capitală Europeană.

Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca

Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este o instituţie multidisciplinară şi multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie şi Media, cu predare în limbile română, maghiară şi engleză. Departamentul Cinematografie şi Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film şi televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală şi filmologie.
Programul de master Documentary Filmmaking (în limba engleză) este prima initiaţivă academică din România de specializare în producţia de film de non-ficţiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de către fiecare student a unui film documentar de lung metraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare - blended learning, întâlniri modulare, workshopuri şi tabere de creaţie - programul este organizat astfel încât studenţii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea profesională.
Participarea şi interacţiunea cu profesionişti din industrie la festivalurile de film documentar de referinţă din România - Astra Film Sibiu, Docuart Bucureşti sau Pelicam Tulcea - fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babeş-Bolyai, în fiecare an studenţii interacţionează cu profesori invitaţi şi cu alţi profesionişti din România şi străinătate, recunoscuţi pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk - commisioning editor la Arte France/Germany, dr. Arnau Gifreu - Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki - Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen - Fulbright Scholar, profesor, regizor şi producător de film.

Despre Cinepub

Cinepub este o platformă de distribuţie online, în regim legal FVOD, a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional, fondată în 2015 de cineastul Lucian Georgescu. Este un model unic în Europa Centrală şi de Est de open data în domeniul cultural, o arhivă vie de film românesc, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming şi cu o premieră săptămânală, joi seara.

Aplicaţiile pentru ediţia din 2018 a Aristoteles Workshop se primesc online, pe aworkshop.org/call-for-entries/

Ne puteţi urmări pe Facebook aici.
Puteţi distribui mai departe această postare prietenilor şi colegilor interesaţi să aplice.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus