august 2018
"Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva." - Jean-Luc Godard

De trei săptămâni încoace, cinci echipe de filmare străbat Ţara Haţegului în lung şi în lat. Provocarea e mare: poţi să faci un film (de festival) în cinci săptămâni, de la zero până la prima proiecţie în faţa unui juriu internaţional? Dintre toţi aplicanţii, 15 tineri au câştigat şansa să arate ce pot şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai buni profesori de film documentar ai momentului. La Aristoteles Workshop, facem asta în fiecare an, de 13 ani. Din 2006, de când Adina Pintilie câştiga aici premiul pentru filmul ei de debut Nu te supăra, dar... Aşadar, cine ar putea fi următoarea Adina Pintilie?


Şi despre ce ziceai că e filmul?

E cea mai grea întrebare la care fiecare dintre cei 15 regizori, directori de imagine şi editori trebuie să răspundă. Vin apoi în suită "Să spunem că e despre asta. Ce filmezi acum?" şi mai ales "Şi apoi ce urmează? Ce mă face să vreau să mă uit în continuare?" Dacă cei doi tutori, John Appel şi Jeroen Berkvens, sunt mulţumiţi de răspuns, dau verdictul cel mai râvnit: "Vino înapoi cu ceva care să merite văzut". Cum ar fi...

Pe drumul spre Petroşani maşinile trec fără să se oprească prea des la stup. În rulota de lângă albine, un apicultor trăieşte în afara timpului.

În Valea Lupului viaţa curge după ritmul muncii câmpului, cu tradiţii moştenite peste generaţii. Mai există oare continuare pentru acest mod simplu de viaţă? Cine preia ştafeta?

În 1962, un baraj pe râul Cerna condamnă o întreagă comunitate la strămutare şi vechiul lor sat la uitare. Unul dintre ei însă, se încăpăţânează să rămână. Povestea lui şi a satului de sub ape o spun supravieţuitorii.

Conversaţie de coafor, terapie sau filosofie? Micul salon de manichiură dintr-un sat din Haţeg e o răscruce de poveşti de viaţă.

De la o duminică la alta, Estera se botează şi se căsătoreşte. Cum trece o tânără de 20 de ani de la adolescenţă la statutul de femeie măritată, după rigorile comunităţii baptiste?


15 realizatori şi artişti de urmărit

Echipele sunt un amestec de nouă naţiuni, limbi şi abilităţi, cu trei roluri prestabilite: regizor, director de imagine şi monteur. Pentru că documentarea este importantă, există câte un vorbitor de limbă română în fiecare dintre ele. Cine sunt cei 15?

Iată cele cinci echipe care încearcă să facă cel mai bun film al ediţiei.

Prima echipă

 Laura Rodriguez, din Spania, este realizator de film documentar cu experienţă în jurnalism, unde are un master de la Universitatea Complutense şi unul de la Universitatea Francisco de Vitoria din Madrid. A lucrat în radio şi televiziune ca reporter timp de patru ani. Este în post-producţie cu primul ei film, un documentar de lungmetraj despre vindecări miraculoase în cultele religioase în Cuba. La Aristoteles Workshop este regizoarea unuia dintre cele cinci filme.

 Luca Gennari, din Italia, este director de imagine din noua generaţie a filmului italian. A absolvit studii de film la Universitatea din Bologna, Şcoala de Fotografie Kaverdash din Milano şi, în 2011, Şcoala Naţională de Film şi Televiziune, CSC, sub îndrumarea maeştrilor Giuseppe Rotunno, AIC, ASC şi Giovanni Fiore Coltellacci, AIC. După o ucenicie de trei ani în echipa de cameră, lucrează acum în publicitate şi proiecte narative. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

 Ioana Pop, din România, este cameraman şi fotograf. Este absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune şi masterandă în cadrul Programului de Documentary Filmmaking la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu care AW s-a asociat. Lucrează cu mai multe festivaluri de film şi teatru şi cu Create.Act.Enjoy, o organizaţie nonguvernamentală activă în proiecte de terapie prin artă în spitalele din Cluj-Napoca. Filmul ei de licenţă a obţinut premiul publicului la Filmul de Piatră din Piatra Neamţ în 2016. A fost asistent de regie la Emigranţii, de Andra Salaoru, câştigătoarea competiţiei locale la TIFF în 2018. La Aristoteles Workshop este editor.


A doua echipă

 Antonio Valerio Frascella, din Italia, face filme la confluenţa dintre antropologie, documentar şi experimental. A studiat scenaristica la Şcoala de Cinema şi Televiziune "Luchino Visconti" din Milano, dar şi-a dezvoltat abilitatea de realizator filmând şi montând pentru o agenţie de publi-citate şi chiar pentru un campionat de fotbal, pentru Universitatea din Milano. Este autorul filmului documentar La louviere sud, care spune povestea câtorva dintre personajele care se intersectează într-o gară în sudul Belgiei. La Aristoteles Workshop este regizor.

 Lamia Sabic este regizoare şi director de imagine de film documentar şi ficţiune din Bosnia. A studiat regie de film la Film Factory în Sarajevo, unde şi locuieşte în prezent. A produs şi lucrat la peste 20 de proiecte de film din 2013 şi regizează din 2014. Filmele ei sunt portrete de personaje şi locuri. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

 Gabriela Forfotă, din România, a regizat şi co-regizat 4 filme documentare de scurtmetraj în România, Letonia şi Cuba. Lucrează la primul ei documentar de lungmetraj despre Emeric Imre şi scena folkului românesc, care va fi şi filmul-disertaţie de master în cadrul Programului de Documentary Filmmaking al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este stabilită în Olanda de 12 ani, unde a studiat pentru prima dată filmul la SAE Institute Amsterdam, dar călătoreşte des în România, unde îşi găseşte subiectele. La Aristoteles Workshop este editor.


A treia echipă

 Andrei Răuţu, din România, face film documentar şi de ficţiune din 2013 în România, China, SUA şi Portugalia. A fost reporter la Forbes şi a lucrat în televiziune. A coordonat workshopurile Festivalului Internaţional de Film Kinodiseea din Bucureşti şi a fost asistent de regie pentru Corneliu Porumboiu la filmul Gomera. Scurtmetrajul lui de ficţiune Ela, Panda şi Madam a călătorit la festivaluri în toată lumea şi a câştigat premiul publicului la ShortsUP - Marele Picnic, în 2015. Este absolvent de regie de film al UNATC şi are un master în comunicare audio-video la SNSPA. La Aristoteles Workshop este regizor.

 Anai Paz este realizatoare de film documentar şi experimental, de origine din Chile. A absolvit Technische Kunsthochschule, secţiunea animaţie şi îşi va continua studiile cu regie de film documentar la FilmArche în Berlin, unde locuieşte din 2013. Este autoarea filmului do-cumentar Ckausama (i.e. Aproape mort, în limba kunsa) despre viaţa populaţiei indigene pe cale de dispariţie din deşertul Atacama, din Chile, unde apa e o resursă privată deţinută de trei corporaţii, după o lege dată de regimul Pinochet în 1981. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

 Andrea Ruethel din Germania este autoare de film documentar şi experimental. A absolvit un program de master în Media Art and Design la Bauhaus University în Weimar în 2016. A lucrat şi studiat în Rusia, Kazahstan şi România, iar în prezent locuieşte în Leipzig. Şi-a expus şi prezentat filmele şi experimentele în multe festivaluri internaţionale de artă media. La Aristoteles Workshop este editor.


A patra echipă

 Vincent Sparreboom este regizor de film documentar din Olanda. După absolvirea Facultăţii de Antropologie Culturală la Amsterdam, este acum student de film documentar la Universitatea de Arte din Utrecht. După două scurtmetraje în primul an de facultate, este acum, la Aristoteles Workshop, regizor pentru primul lui film documentar de 30 de minute.

 Anelise Sălan, din România, este videograf cu experienţă de 12 ani în televiziune. A absolvit Facultatea de Jurnalism a Universităţii Media, şcoala de jurnalism, film şi televiziune a grupului de presă MediaPro, în 2002 şi programul de master al Facultăţii de Jurnalism al Universităţii Bucureşti. De atunci a scris, regizat, filmat şi montat pentru producţii precum "Bucătăria lui Radu", "Descoperă România" sau making of-uri de lungmetraje precum Breaking News, de Iulia Rugină. La Aristoteles Workshop este singurul director de imagine român din grup.

 Magnus Lorenz este autor de film documentar din Berlin, Germania. A studiat media şi comunicare la Universitatea Passau şi în prezent este masterand în Programul de Docu-mentary Filmmaking al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. A lucrat în Georgia, Germania, Tanzania şi Tadjikistan, şi acum în România, la Aristoteles Workshop, unde este editor. Este deja în pregătire cu următorul proiect, un documentar despre lumea muzicii electronice din Tbilisi, Georgia.


A cincea echipă

 Sofia Iulia Nelega este regizoare de film documentar şi de ficţiune din România. A absolvit imagine de film la Facultatea de Teatru şi Televiziune şi este masterandă în Programul de Documentary Filmmaking al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Filmul ei de licenţă a fost selecţionat în festivaluri internaţionale de film studenţesc din România şi din Portugalia şi la TIFF. La Aristoteles Workshop este regizoarea unuia dintre cele cinci proiecte.

 Jordan Mihailovsky este regizor de film independent în Bulgaria. A absolvit Central Film School la Londra, unde s-a pregătit să devină director de imagine şi editor şi apoi a lucrat ca videograf şi în echipa de cameră în scurtmetraje şi videoclipuri muzicale. Este masterand la New Bulgarian University din Sofia în regie de film. Lucrează la un canal youtube de eseuri video despre lumea filmului care va fi lansat în curând. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

 Marie Leeman, din Paris, este studentă la jurnalism de televiziune la DREAM-Universitatea din Valenciennes, în Franţa. A lucrat pentru mai multe proiecte studenţeşti că producător, co-scenarist, cameraman şi editor. La Aristoteles Workshop este editor, pentru prima dată într-o echipă internaţională, şi tot pentru prima oară într-un proiect de film documentar de 30 de minute.

Până când o nouă şarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producţiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor şi creatorilor de film românesc.


Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune şi cu cinepub.ro, platforma unde filmele româneşti se văd gratuit şi legal de oriunde din lume.
Ediţia 2018 este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaştilor din România) şi DACIN SARA şi suţinută de NouMax şi Primăria Baru, judeţul Hunedoara.
Traversăm Ţara Haţegului în lung şi în lat după idei şi oameni extraordinari cu maşini oferite de partenerul nostru pentru excelenţă Mercedes-Benz. Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noştri Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.
Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noştri media cinemagia.ro şi liternet.ro.

Despre Aristoteles Workshop
Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.
AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.

Despre Programul de master Documentary Filmmaking, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca
Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o instituţie multidisciplinară şi multiculturală, care oferă un spectru larg de specializări. Începând din 2004, alături de domeniul Teatru s-a lansat noul domeniu Cinematografie şi Media, cu predare în limbile română, maghiară şi engleză. Departamentul Cinematografie şi Media oferă specializări în regie de fim, imagine de film şi televiziune, multimedia sunet-montaj, comunicare audiovizuală şi filmologie.
Programul de master Documentary Filmmaking (în limba engleză) este prima iniţiativă academică din România de specializare în producţia de film de non-ficţiune. Programul se adresează absolvenţilor care au o licenţă în Cinematografie, Fotografie, Media, Filmologie, Artele spectacolului (regie), precum şi absolvenţilor din alte domenii. Programul de master abordează în detaliu toate etapele de producție ale filmului documentar, adresându-se cu precădere absolvenților și specialiștilor în cinematografie, televiziune sau media, dar şi absolvenţilor cu studii din alte domenii, care doresc să se specializeze în domeniul filmului documentar. Obiectivul principal al programului este realizarea de către fiecare student a unui film documentar de lungmetraj care va reprezenta lucrarea lor de disertație. De asemenea, studenții vor urma o serie de cursuri teoretice și practice care vor contribui la înțelegerea celor mai importante curente și dezvoltări din domeniul filmului documentar în contextul noilor platforme media și vor dezvolta abilități de exprimare artistică cinematografică în contexte profesionale. Folosind tehnici moderne de predare - blended learning, întâlniri modulare, workshopuri şi tabere de creaţie - programul este organizat astfel încât studenţii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea profesională.
Participarea şi interacţiunea cu profesionişti din industrie la festivalurile de film documentar de referinţă din România - Astra Film Sibiu, Docuart Bucureşti sau Pelicam Tulcea - fac parte integrantă din programul de pregătire al masteratului. Alături de profesorii de specialitate titulari din Universitatea Babeş Bolyai, în fiecare an studenţii interacţionează cu profesori invitaţi şi cu alţi profesionişti din România şi străinatate, recunoscuţi pe plan mondial. Printre partenerii de până acum se numără Peter Gothshalk - commissioning editor la Arte France / Germany, dr. Arnau Gifreu - Universitatea din Girona, prof. dr. Robert Wierzbicki - Universitatea Mittweida, Germania, dr. Rebeka Jorgensen - Fulbright Scholar, profesor, regizor şi producător de film.

Despre Cinepub
Cinepub este o platformă de distribuţie online, în regim legal FVOD, a operelor cineaştilor independenţi sau ale celor care fac parte din patrimoniul naţional şi/sau internaţional, fondată în 2015 de cineastul Lucian Georgescu.
Este un model unic în Europa Centrală şi de Est de open data în domeniul cultural, o arhivă vie de film românesc, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming şi cu o premieră săptămânală, joi seara.

Ne puteţi urmari pe Facebook aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus