Documentarul When the Dragon Came (Monologues) realizat la Aristoteles Workshop în anul 2017 a fost selecţionat în cadrul ediţiei 2018 a Nederlands Film Festival care va avea loc între 27 septembrie şi 8 octombrie 2018 la Utrecht.
Regizorul filmului este Stefan Pavlovic, un tânăr olandez provenind dintr-o familie de imigranţi din fosta Iugoslavie. Stefan a studiat regia la Art Center College of Design în Pasadena, California.
Filmul When the Dragon Came (Monologues) abordează tema micro-universurilor rurale prin prezentarea poveştilor de viaţă ale unor personaje carismatice. Echipa care a realizat pelicula în cadrul Aristoteles Workshop a fost formată din regizorul Stefan Pavlovic (Olanda), directorul de imagine Aylin Gökmen (Elveţia) şi editorul Miruna Minculescu (România).
"E ceaţă de dimineaţă. Hainele sunt agăţate la uscat pe sârmele colorate şi nu se aude aproape niciun sunet. El iese din casă şi o lasă dormind. Singura legătură dintre ei rămâne timpul infinit petrecut împreună, cei opt copii ai lor şi turma de vaci pe care o au în grijă. Uneori, să-ţi accepţi soarta se poate dovedi altfel decât te-ai fi aşteptat." a spus despre film Stefan Pavlovic.
Program anual dedicat tinerilor cineaşti, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuţu şi Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Programul se adresează tinerilor cineaşti care trebuie să realizeze, în echipe multiculturale, un film documentar în doar 5 săptămâni, pornind de la idee până la proiecţia de final. Pe parcursul celor 5 săptămâni, experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor, iar la final filmele sunt evaluate de un juriu internaţional.
Ediţia din 2017 a avut loc în comuna Şiria din judeţul Arad, iar juriul a fost format din criticul francez Leo Soesanto, cineastul portughez Miguel Ribeiro, cineastul Laurenţiu Damian, scenaristul Răzvan Rădulescu şi regizorul Titus Muntean.
Aristoteles Workshops este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival - Quinzaine des Realisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam, sau Locarno International Film Festival.