România Liberă / aprilie 2003
De ce fierbe copilul în mămăligă
Este una dintre acele cărţi de care te îndrăgosteşti ca un tembel la prima vedere, spune regizorul Radu Afrim despre De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi, carte pe care a dramatizat-o şi pe care o prezintă începînd din 4 mai la Teatrul Odeon. Cartea Aglajei Veteranyi a apărut la Editura Polirom, în traducerea Norei Iuga. Cum prima ediţie s-a epuizat, o a doua însoţeşte în aceste zile premiera spectacolului, încercînd să extindă la imagine şi sunet acest lung poem în proză (din care a trebuit extrase personaje şi replici), impresionant pentru felul ingenuu în care vorbeşte despre moarte. După cum se ştie, autoarea şi-a luat viaţa la începutul anului trecut, dar cu o jumătate de an mai devreme ea a vizitat România, ţara ei de baştină (unde s-a născut în 1962). Nora Iuga, care i-a fost şi prietenă, a povestit cum s-au dus amîndouă în Maramureş şi cît de impresionată a fost scriitoarea de Cimitirul Vesel de la Săpînţa, a cărui idee i-a plăcut foarte mult.

Spectacolul de teatru realizat după cartea De ce fierbe copilul în mămăligă este un musical. Ada Milea, care interpretează şi un rol în piesă, a compus muzica. Discul cu coloana sonoră a spectacolului va fi lansat pe 4 mai, la Teatrul Odeon, de la ora 18.30, cînd înaintea spectacolului va fi lansată şi a doua ediţie a cărţii, despre care va vorbi Mircea Cărtărescu. Denisa Comănescu, director editorial la Polirom, ne-a anunţat şi publicarea în luna octombrie a celui de-al treilea şi ultimul volum al Aglajei Veteranyi, "Raftul cu ultimele suflări", care a avut deja trei dramatizări în Germania şi Elveţia.

Noul spectacol al Odeonului îi are în distribuţie pe: Adriana Trandafir, Ionel Mihăilescu, Antoaneta Zaharia (care o joacă pe Aglaja Veteranyi), Ada Milea, Oana Ştefănescu, Pavel Bartoş şi Gabriel Pintilei. Scenografia îi aparţine Alinei Herescu. Inspirată de roman, pictoriţa Ana Ilfoveanu a realizat mai multe gravuri care pot fi văzute în foaierul teatrului, dar pînă la data de 4 mai, apoi putînd fi regăsite pe LiterNet.






PS:
Ascultaţi 2 melodii ale Adei Milea din coloana sonoră a piesei
Citiţi un fragment din această carte
Citiţi impresii despre această carte
Citiţi un interviu cu Aglaja Veteranyi
De: Aglaja Veteranyi Regia: Radu Afrim Cu: Adriana Trandafir, Antoaneta Zaharia, Ada Milea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus