iunie 2018
Rosmersholm
Spectacolul Rosmersholm de Henrik Ibsen, pus în scenă de regizorul Andriy Zholdak, a câştigat, la Festivalul Naţional de Teatru de la Pécs (Ungaria), 2018, premiile pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriţă în rol principal (Éva Imre) şi Cel mai bun decor (Andriy Zholdak şi Daniel Zholdak).


Cea de-a XVIII-a ediţie a celui mai important eveniment teatral din Ungaria a avut loc în perioada 7-16 iunie 2018, iar din competiţie au făcut parte 14 spectacole. Selecţia a fost realizată de un juriu format din János Térey (scriitor, dramaturg) şi János Regős (dramaturg, actor şi regizor).

În cadrul Galei de decernare a premiilor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa, a declarat că Rosmersholm reprezintă un punct de reper în parcursul artistic al trupei, iar procesul de creaţie a fost unul complex şi le-a dat actorilor ocazia de a-şi reînnoi resursele artistice. Rosmersholm este un spectacol tulburător şi incomod, care vorbeşte despre complexitatea sufletului uman. Este important de menţionat, a adăugat Gábor Tompa, că la discuţia despre spectacol, specialiştii în domeniu au analizat estetica specială a spectacolului, oferind astfel o nouă şi promiţătoare abordare critică a acestuia.


De asemenea, actriţa Éva Imre a precizat că premiul înseamnă recunoaşterea unui proces de creaţie lung şi intens.


Premiile festivalului au fost acordate de către un juriu format din opt membri: Zsófia Szamosi (actriţă), Péter Trokán (actor), Lilla Falussy (dramaturg), Judit Csanádi (scenograf), Zoltán Rockenbauer (scriitor), István Szabó K. (regizor), Gábor Bóta (critic de teatru) şi Zoltán Zsuráfszky (coregraf).
De: Henrik Ibsen Regia: Andriy Zholdak Cu: Balázs Bodolai, Éva Imre, Rita Sigmond, Miklós Bács / Gábor Viola, Gizella Kicsid

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus