Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Începe Platforma de Artă Educaţională 2019


martie 2019
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Asociaţia Culturală REPLIKA vă invită în perioada Martie - Iunie 2019, în fiecare seară de luni şi de marţi la CENTRUL DE TEATRU EDUCAŢIONAL REPLIKA (Str. Lânăriei 93-95, sector 4, Bucureşti)

Platforma de Artă Educaţională abordează problematici sociale intens dezbătute, într-un format cultural care propune conectarea teatrului cu literatura şi cinematografia.

În fiecare zi de luni, la Centrul Replika vom prezenta spectacole de teatru şi cărţi, urmând ca în zilele de marţi să puteţi viziona scurtmetraje legate tematic de abordările propuse în ziua precedentă.

Spectacolele de teatru, cărţile şi filmele explorează teme şi subiecte educaţionale de maxim interes: cyberbulling-ul, educaţia sexuală, migraţia economică, maturizarea tinerilor, socializarea de gen, poziţionarea religioasă, multiplele cauze ale disfuncţionalităţilor din educaţie, raportări intersecţionale la condiţia femeii etc.


Platforma debutează pe 11 martie 2019 cu spectacolul Interior 0 (la baza căruia se află romanul Interior zero al Laviniei Branişte), creat de Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov şi Katia Pascariu. Spectacolul surprinde precaritatea şi vulnerabilităţile unei generaţii care supravieţuieşte la limită, în aşteptarea unui viitorplin de incertitudini, o generaţie ruptă între nevoia de stabilitate emoţională şi job-uri sufocante, între căutarea fericirii în cuplu, maternitate şi ratare. Scurtmetrajele cu care începe Platforma, pe 12 martie 2019 - din Franţa, Belgia, Brazilia şi Norvegia -, sunt premiate la festivaluri internaţionale importante şi au în centru tema singurătăţii, fricii de moarte, pierderii zonei de confort.

În cadrul platformei se vor juca, pe lângă producţii din Bucureşti, spectacole din Botoşani (Atelierul de Teatru - trupă de adolescente şi adolescenţi, cu care Centrul Replika a colaborat încă de la înfiinţarea sa, în 2015), din Cluj (de la Reactor de Creaţie şi Experiment), din Sibiu, Teatrul Gong.

De asemenea, în luna mai, este invitat spectacolul de dans Boys Who Play with Dolls - al companiei [email protected] din Cehia, care deconstruieşte performativ stereotipii de gen şi clişee care ne sunt pervers inoculate.

Printre cărţile care vor fi prezentat, menţionăm De ce să fii fericită când poţi fi normală de Jeanette Winterson, Cireşe amare de Liliana Nechita, Feminist(ă). Feminişti de Chimamanda Ngozi Adichie, Manual pentru femeile de serviciu de Lucia Berlin.

Dintre filmele selectate, care vor fi vizionate în fiecare marţi, amintim Eden, creat de Ana Pio, bazat pe fapte reale din seminarii catolice din Portugalia anilor 70, Numele pe care îl porţi de Hervé Demers, o reflecţie asupra violenţei în şcoală şi relaţiilor de familie problematice, Fauve de Jérémy Comte, o creaţie cinematografică multipremiată, despre povestea tulburătoare a unor adolescenţi.

PROGRAMUL LUNII MARTIE

11 martie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU
Interior 0 de Gabi Albu, Alex Bălă, Lavinia Branişte, Paul Dunca, Nicoleta Lefter, Mihaela Michailov, Katia Pascariu

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551
Spectacolul se bazează pe romanul Interior zero de Lavinia Branişte

Interior 0 e despre noi.
Despre cele şi cei cu suflete varză, în căutarea unor puncte de stabilitate.
Despre cele şi cei care bâjbâie după chirii mai ieftine în oraşe înghiţite de mafii imobiliare.
Despre cele şi cei care lucrează în corporaţii, cu senzaţia apăsătoare că altcineva le trăieşte viaţa.
Despre cele şi cei care trăiesc mult în capul lor, pentru că doar acolo pare să fie puţin mai suportabil.
Despre cele şi cei care se confruntă cu precaritatea şi exploatarea.
Despre cele şi cei care speră că binele temporar din vieţile lor va arăta într-o zi mai bine.
Despre cele care ajung să creadă că dacă nu sunt programate să devină mame, nu sunt programate pentru nimic.
Despre toate interioarele 0 din jurul nostru.

Un proiect iniţiat de Asociaţia ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika, co finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN

ora 20.30 - CARTE
Interior zero de Lavinia Branişte, Editura Polirom, Iaşi
"Spectacolul mi-a adus un nou tip de reacţie a publicului la text. Nu citit, ci auzit, e drept, nu în pagină, ci pe scenă, dar fiecare dintre cuvintele alea a fost la vremea lui o decizie. Şi a fost interesant pentru mine să văd cum se modifică textul atunci când e rostit de altcineva decât de vocea din capul meu." (Lavinia Branişte, extras din caietul-program al spectacolului)

12 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ // Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. MARIE MADELEINE (2015), France, 22 min - Director: Steve Catieau
Maria trăieşte singură împreună cu pisica ei, într-o casă undeva într-o suburbie a Parisului. Departe de agitaţia oraşului, Marie duce o viaţă retrasă. În viaţa ei de pensionară, Marie nu pare să se mai aştepte la nimic altceva, până când cineva sună la uşa ei. Oare îi va permite să intre în universul ei acestui străin, care poate fi începutul renaşterii ei?

2. POSTPONED / POSTERGADOS (2016), Brazil, 17 min - Director: Carolina Markowicz
Când trei oameni mor, primul pas în viaţa de apoi este întâlnirea cu un consultant de moarte, care le permite fiecăruia să-i pună o singură întrebare despre orice (prea mulţi oameni mor în fiecare zi, astfel că nu este timp pentru mai mult de o întrebare). Cu cât aflăm mai multe despre legătura dintre cei trei, cu atât mai mult începem să vedem cât de arbitrară - sau nu - este moartea, cu adevărat. O comedie neagră despre comportamentul uman şi credinţele fiecăruia - înainte şi după moarte.

3. PUSHING NIGHT AWAY / DET LYSE MØRKET (2016), Norway, 23 min - Director: Jade Hærem Aksnes
Filmul prezintă întâlnirea dintre Eddie, care vrea să-şi ia viaţa, şi Kate, care se luptă să rămână în viaţă.

4. ALLEGORY OF THE JAM JAR (2015), Belgium, 20 min - Directors: Boris Kuijpers, Ruth Mellaerts
Hans este un om de afaceri în vârstă de 50 de ani. El are o slujbă dificilă, o colecţie impresionantă de cravate şi un apartament imaculat. Într-o zi, pe pereţii perfecţi ai apartamentului său apare o crăpătură, iar Hans scapă de sub control viaţa sa perfectă.

5. ELA - SKETCHES ON A DEPARTURE / ELA - SKETCHES ON A DEPARTURE (2017), Germania, 26 min - Directors: Oliver Adam Kusio
Ela trăieşte într-un mic uriaş de provincie din Polonia. Viaţa ei pare a fi blocată în rutina "de la serviciu, acasă". Dar Ela are un vis: ca foarte mulţi dintre tinerii polonezi, Ela visează să emigreze în vest.

6. SHOOTING STAR / PADASHTA ZVEZDA (2015), Bulgaria/Italy, 28 min - Directors: Lyubo Yonchev
Lilly este o mamă divorţată, care creşte doi copii: Martin, proaspăt intrat în vârsta adolescenţei şi micuţa Alexandra. Într-o seară friguroasă de iarnă, Martin o ia pe Alexandra de la grădiniţă. Pe străzile întunecate din cartierul unde locuiesc, cei doi asistă la un tragic accident care cu greu poate fi uitat. Întreaga familie este nevoită să ia nişte decizii complicate, care le vor schimba viaţa.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551

16 martie 2019 (sâmbătă)

Ora 19.00 - TEATRU
Familia Fără Zahăr
Acces pe bază de bilete achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului Mic sau de pe www.bilete.ro

Familia Fără Zahăr, spectacol de teatru muzical despre familia la români.
Coproducţie Teatrul Mic şi Centrul de Teatru Educaţional REPLIKA

Familia este văzută ca un concert intersecţional, în care vocile părinţilor, copiilor, bunicilor, bisericii, roboţilor, regulilor normative şi clişeelor opresive, vocile celor care nu se regăsesc în formate prestabilite şi tipare moştenite modelează percepţia asupra înţelegerii celulei de bază a societăţii. Familia e o construcţie fluidă în care apartenenţa se scrie continuu şi raportările se schimbă în funcţie de variabile imprevizibile.

Familia Fără Zahăr de Mihaela Michailov
Regia: Radu Apostol
Scenografia: arh. Gabi Albu / Coregrafia: Paul Dunca
Muzica: Bobo Burlăcianu / Versurile: Bobi Dumitraş
Pregătirea muzicală: Oana Puşcatu / Orchestraţia pian live: Silvana Negruţiu şi Oana Puşcatu
Cu: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu, Paul Dunca

18 martie 2019 (Luni)

ora 19.00 - TEATRU
boyz and girlz
producător Centrul de Teatru Educaţional Replika în parteneriat cu BÉZNĂ Theatre
text & regie: Sînziana Koenig
scenografie şi lighting design: Hermina Stanciulescu / muzică: Alexandru Suciu
co-director artistic BÉZNĂ Theatre: Nico Vaccari
distribuţie: Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Puşcatu, Liviu Romanescu
durata: 1h 30 min
limita de vârstă: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau [email protected]

"Dacă suntem noi mai mulţi ea o să se simtă cumva obligată. Ştii, e greu să refuzi când sunt doi."
boyz and girlz este un spectacol de teatru social care explorează consecinţele tragice ale valorilor patriarhale în vieţile adolescenţilor pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranţă.
boyz and girlz spune povestea unor adolescenţi care încearcă să-şi găsească locul într-o lume în care identitatea de gen este impusă şi în care nu primesc ghidare despre consimţământ, relaţii, sexualitate şi sănătate mentală. Spectacolul explorează reacţiile pe care le au oamenii atunci când se întâmplă un abuz, chestionează problema responsabilităţii colective şi încearcă să arate importanţa comunicării între părinţi, copii şi profesori şi necesitatea educaţiei sexuale în România.

ora 20.45 - CARTE
Umilinţa supremă- investigaţie jurnalistică de Venera Dimulescu, https://casajurnalistului.ro/umilinta-suprema/
"Timp de o lună, fata a trăit în teroare digitală. Se chinuia să facă postările să dispară, dar băiatul făcea noi şi noi conturi înainte ca cele vechi să fie şterse. Era sunată zilnic de zeci de bărbaţi de pe site-urile de escorte şi îi era frică să meargă neînsoţită pe stradă, de teamă să nu dea nas în nas cu vreunul care să o aştepte acasă. Avea atacuri de panică şi insomnii. A strâns probe şi înregistrări cu agresorul ei şi a mers la poliţie să depună plângere pentru hărţuire."

19 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. I FOLLOW YOU / JAG FÖLJER DIG (2015), Sweden, 4 min - Director: Jonatan Etzler
Anna îl întâlneşte pe Jesper în timpul navetei de dimineaţă. Nu l-a mai văzut înainte, însă se pare că el o ştie. A văzut-o pe Instagram. Şi pe Facebook. Şi ştie multe despre ea. De fapt, el ştie totul despre ea.

2. INTO THE BLUE / U PLAVETNILO (2017), Croatia | Slovenia | Sweden, 22 min - Director: Antoneta Alamat Kusijanović
Julija, o adolescentă de 13 ani, fuge împreună cu mama ei din căminul lor abuziv şi se refugiază pe insula croată idilică, unde Julija a crescut. Cu răni emoţionale adânci, Julija doreşte cu disperare să reînnoiască prietenia cu cea mai bună prietenă a sa, Ana. Dar Ana este îndrăgostită de un băiat şi Julija nu mai reprezintă o prioritate. Respingerea din partea Anei nu face decât să redeschidă rănile vechi şi să trezească violenţa pe care a crezut că a lăsat-o în urmă.

3. 12 LIKES (2013), Germany, 4 min - Director: Anne Chlosta
Atraşi de o macara industrială veche, doi băieţi, Finn şi Tobi, vor să rişte şi să posteze mici teste de curaj. Însă, ceea ce începe ca un simplu amuzament, devine serios. Şi deodată cei doi prieteni ajung să se cunoască unul pe celălalt, din noi puncte de vedere.

4. TAGGED (2017), Netherlands, 12 min - Director: Martijn Winkler
Un scurtmetraj despre intimitatea dulce şi puterea distructivă a social media - din perspectiva unui telefon tip smartphone.

5. OTHERWISE ENGAGED (2015), UK, 5 min - Director: Alicia MacDonald
Cum te iubesc? Să rândui like-urile, de se poate... O satiră romantică despre social media pentru era online.

6. #WILL (2016), Suedia, 28 min - Director: Per Sundström, Catti Edfeldt
Un adolescent cu posibile tulburări de comportament este lăsat să folosească sala de festivităţi a şcolii pentru a filma un clip. În timpul filmărilor ajunge să se confrunte cu situaţii limită.

7. PAS LA GROSSE SOPHIE (2013), Canada, 21 min - Director: Philippe Arsenault
Simon, în vârstă de 14 ani, se confruntă cu schimbările, transformările pe care vârsta adolescenţei le presupune. Trăieşte cumva mereu în umbra prietenului său cel mai bun Stéphane, care arată mult mai bine decât el, este mult mai popular. Într-o dimineaţă, Stéphane îl roagă pe Simon să-l lase să se întâlnească în camera lui cu Sophie, pentru a face sex. Simon este îndrăgostit în secret de Sophie. Dorinţa lui Stéphane va face ca relaţia dintre cei doi prieteni să se schimbe, pentru prima dată Simon reuşeşte să-l înfrunte pe cel mai bun prieten al său.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551

24 martie 2019 (duminică)

ora 19.00 - TEATRU
ROVEGAN
Spectacol realizat de Asociaţia ARENA în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika
Text şi regie: Catinca Drăgănescu
Distribuţie: Mihaela Teleoaca, Silvana Negruţiu, Valentina Zaharia
Muzica originală: Alexei Turcan
Video şi documentare: Alexandra Dinca, Vlad Bîrdu, Ionuţ Popescu

limita de vârstă: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la 0732.101 860 / 0787.714 551 sau [email protected]

Inspirat de cartea Lilianei Nechita, `Cireşe amare` şi realizat ȋn urma unei ample documentări desfăşurate ȋn localităţi din judeţul Vaslui, ROVEGAN explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident.

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social. ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea unei familii prin prisma a trei generaţii de femei şi a modului ȋn care fiecare ȋnţelege lupta pentru o viaţă mai bună.

25 martie 2019 (luni)

ora 19.00 - TEATRU

În numele tatălui de Elena Vlădăreanu
O producţie ART NO MORE
Regie: Robert Bălan
Distribuţie: Carmen Florescu, Ozana Oancea, Virgil Aioanei
Scenografie: Elisabeta Gedő
Limită de vârstă: 15+

Intrare liberă pe bază de rezervare la [email protected] / 0732.101.860 / 0787. 714.551

Fie că îţi iei libertatea de a refuza o religie, fie, dimpotrivă, eşti practicant, la un moment dat se va vorbi şi decide în numele tău, va trebui să dai socoteală. În numele Tatălui este despre oameni şi despre istorii personale, despre cum mediul religios interferează cu viaţa intimă, profesională şi socială, despre schimbări, acceptări şi suferinţă, despre formare şi zestre culturală A vorbi despre religie şi identitate religioasă într-un moment în care a fi religios echivalează cu a susţine public o agendă politică cel puţin controversată este un act de curaj. A împacheta confesiunile şi opiniile şi amintirile unei vieţi religioase intense şi active, cu bune şi cu rele, într-un spectacol de teatru este atât un prilej de asumare a religiei ca dimensiune esenţială a vieţii private, cât şi un start al dialogului.
Spectacolul constă într-o serie de şase monologuri şi alte scene bazate în totalitate pe interviuri cu diferiţi oameni pe subiectul unei copilării religioase şi efectele sale la maturitate.

ora 20.45 - CARTE
De ce să fii fericită când poţi fi normală de Jeanette Winterson, Editua Hecate, Bucureşti, 2015, traducere din limba engleză şi note Vali Florescu

Jeanette a avut toate premisele să ajungă un rebut social, o persoană pierdută în marele anonimat social. Copil adoptat, căruia toată copilăria i s-a spus că a fost în pătuţul greşit, crescut într-o familie de penticostali habotnici, familie disfuncţională care locuia într-o casă cu WC în curte, pe ai cărui pereţi erau lipite citate din Biblie, o familie din pătura de jos a populaţiei din nordul industrial al Marii Britanii, aşadar acest copil, Jeanette, şi-a dorit dintotdeauna mai mult: să citească (ambiţia ei: toată literatura engleză de la A la Z, la 16 ani fiind deja la litera N. (Nona Ropotan, Book Hub)


26 martie 2019 - MARŢEA FILMELOR LA REPLIKA

Limita de vârstă: 16+ / Filmele au subtitrare în limba engleză.

ora 19.00 - SCURTMETRAJE:
1. HIATUS (2017), Switzerland, 12 min - Director: Kevin Haefelin
Un profesor de filosofie discută la clasă despre locul religiei în societate. În afara şcolii, dă nas în nas cu realitatea din stradă.

2. THE LAW OF AVERAGES (2017), USA | Canada, 14 min - Director: Elizabeth Rose
La ţară, în zona Quebec-ului, în timpul unei ierni necruţătoare, o femeie şi fiica ei adultă aşteaptă moartea bunicii familiei. O comedie neagră despre durerea emoţională provocată inconştient mamelor şi fiicelor de către familiile lor.

3. THE GREATER GOOD / ZUM WOHLE ALLER (2016), Austria, 21 min - Director: Franziska Zaiser
O zi frumoasă de vară, ideală pentru o petrecere de grădină în familie. Nu şi pentru Thomas, a cărui mamă l-a convins să-şi sărbătorească aniversarea celor 25 de ani împliniţi într-un cerc restrâns de familie. Thomas se află într-o fază dificilă a vieţii sale: relaţia de durată s-a dus pe apa sâmbetei când prietena lui l-a părăstit, iar studiile lui par inutile. Ce-i lipsea cu adevărat era să fie luat de sus de părinţii lui. Sărbătorirea urmăreşte ritmul obişnuit, familiar, însă Thomas răbufneşte cu fiecare conversaţie. Nici măcar sora lui mai mică, cu care se înţelege bine, nu poate salva situaţia. Se pare că azi e ziua când lucrurile se lămuresc.

4. EDEN (2016), Portugal, 15 min - Director: Ana Pio
Eden este un scurtmetraj de epocă inspirat din faptele reale ale unui băiat dintr-un Seminar Catolic portughez din 1974, din timpul Revoluţiei Garoafelor. O poveste despre cum te poţi elibera contestând autoritatea.

5. GOLGOTHA / GOLGATA (2016), Finland, 28 min - Director: Ulla Heikkilä
Fascinată de creştinism, o fetiţă învaţă despre ce înseamnă sacrificiul şi iertarea după ce încheie un pact cu Dumnezeu pentru a asigura succesul petrecerii părinţilor ei cu ocazia zilei de 1 Mai. Un portret perfect al adulţilor infantili, al hubrisului clasei creative şi a importanţei punerii sub semnul întrebării a propriei credinţe.

6. JETSKI (2015), Belgia, 18 min - Director: Aäron Beyers
Mohamed vrea să se întoarcă în Maroc, la casa bunicilor săi, unde şi-a petrecut vacanţele în copilărie. De opt ani nu a mai revenit în Maroc, ştie că satul bunicilor, aflat în apropierea paljei s-a schimbat. Au apărut o nouă linie ferată, un nou port, satul s-a trasnformat într-un oraş. Cu toate astea vrea să se reîntoarcă, probabil din curiozitate, şi pentru că ţine să revadă locurile care din copilărie care au însemnat foarte mult pentru el, serile lungi de vară, pe plajă, când nu se confrunta cu mari probleme. Îşi convinge pe cei mai buni prieteni să-l îsoţească.

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551

29 martie 2019 (vineri)

Ora 19.00 - TEATRU
TOTUL E FOARTE NORMAL - spectacol pentru părinţi şi adolescenţi (11-15 ani)
de Alexa Băcanu
regie: Leta Popescu
scenografie: arh. Gabi Albu
distribuţie: Viorel Cojanu şi Silvana Negruţiu
consilier: psiholog Carmen Anghelescu

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551

Totul e foarte normal vorbeşte despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoţionale şi intelectuale care se petrec la începutul adolescenţei.
Spectacolul e dedicat părinţilor şi copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani şi încearcă, prin participarea lor activă, să uşureze comunicarea dintre generaţii, abordând în acelaşi timp teme care ne interesează pe toţi: cât de importantă e educaţia sexuală în şcoli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înţeleşi se simt şi câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.
Scopul este acela de a stimula dialogul între părinţi şi adolescenţi şi de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăţie şi ruşine care însoţesc de multe ori descoperirea identităţii sexuale.
"Ruşinea asta e răspândită şi azi în familii şi la şcoală, unde educaţia sexuală e încă subiect tabu - chiar dacă legislaţia românească o impune, iar adolescenţii nu ştiu să se apere de boli, de sarcini nedorite, de ruşinea faţă de normal. Ruşinea asta m-a urmărit multă vreme, chiar şi sâmbăta trecută, la spectacolul Totul e foarte normal (în regia Letei Popescu). Nu mi-o explic, mai ales că oamenii veniţi acolo alături de copiii lor (un public cu un statut social OK) păreau dispuşi să treacă peste ea." Ionuţ Dulămiţă, http://www.scena9.ro/article/totul-e-foarte-normal)

31 martie 2019 (duminică)

Ora 19.00 - TEATRU
FOREPLAY
Text şi regie: Ozana Nicolau
Cu: Ioana Anastasia Anton, Voica Oltean, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron / Mişcare: Silvia Călin
Scenografie: Mălina Ionescu / Video: Elena Găgeanu / Light design: Radu Apostol
Durata: 1h15
Limita de varsta: 14+

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] sau 0732.101 860 / 0787.714 551

Foreplay explorează condiţia vulnerabilă a mamelor adolescente într-o societate care, pe de o parte, idealizează condiţia maternităţii, iar pe de altă parte, operează cu o percepţie stereotipizantă la adresa mamelor minore. Textul piesei oferă voce poveştilor de viaţă ale unor mame adolescente, îmbinând fragmente de interviuri cu episoade ficţionalizate.

Cronici:
O parte dintre întrebările pe care piesa le pune se referă la sarcini nedorite, indiferent de context. E şi un moment în care actorii pun pauză şi au un dialog cu publicul, iar concluzia e că aproape toţi am fost în situaţia sau avem apropiaţi în situaţia de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fără vină, dar care s-au nimerit prost, ca să parafrazez o replică din piesă. Mergeţi şi vedeţi, e cu emoţie, eu mi-am înghiţit de câteva ori lacrimile. - Iulia Marcu
Sigur-sigur, sunt spectacole unde toată sală musteşte de spirit stângist, iar echipa creativă reconfirmă ceea ce spectatorii cred deja, dar sunt şi cazuri - de tipul Foreplay - în care subiectul adus în discuţie pe scenă găseşte receptorul perfect în public. - Alex Mircioi, Scen9

Spectacolul Ozanei Nicolau face vizibilă această problemă, chestionează cauzele şi efectele ei şi confruntă spectatorul (o problemă nu este o problemă pînă cînd nu te priveşte personal). - Oana Stoica, Dilema Veche
*
Platforma de Artă Educaţională face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de artă educaţională, care se va desfăşura la Centrul Replika în 2019 şi 2020, este un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală Replika şi co finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

"Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării."

*
Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA îşi propune să devină o platformă de creaţie pedagogică şi artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta şi să-şi poată crea arta care le defineşte nevoile şi aşteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obţinut premiul AFCN pentru incluziune socială şi dialog intercultural şi a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secţiunea "Proiecte culturale şi festivaluri".

În 2018, în cadrul "Galei Premiilor UNITER", Centrul REPLIKA a primit "Premiul Consiliului Britanic" (The British Council Award)

Parteneri: ANBPR, Asociaţia pentru Branding Cultural, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step, Teatrul Mic, Centrul Naţional al Dansului, Asociaţia Red Panda, Editura Art, Atelier de Teatru - Botoşani, Reactor de Creaţie şi Experiment - Cluj, ADO, Colectiv A, ARENA, Beznă Theatre, Teatrul Gong Sibiu.
Parteneri media: Gazeta de Artă Politică, LiterNet, tabu.ro, Sub25, Şapte Seri, Timpul Cireşelor, feeder.ro, Radio România Cultural, Agenda Culturală PENTRU COPII, Munteanu, hailateatru.com, Scena9, scena.ro.

Toate spectacolele şi proiecţiile de filme încep la ora 19.00.
După fiecare spectacol are loc o prezentare de carte sau o discuţie pe marginea unui studiu / anchete jurnalistice.

Programul complet al Platformei îl găsiţi pe:
facebook.com/CentruldeTeatruEducational // www.centrulreplika.com

INTRAREA este GRATUITĂ pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile

Contact:
e-mail: [email protected]
tel.: +40732101860, +40787714551
adresa: Str. Lânăriei 93-95, sector 4, Bucureşti Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Un jam session cu Eugen Ionesco, Roxana Pavnotescu
 Open Call pentru rezidenţe de scriere dramatică la Cluj - Drama 5, 2019, Comunicat de presă
 Sharon Eyal - despre iubire, OCD şi reprezentările ei plastice - Love Chapter II, Roxana Pavnotescu
 CNDB la Sala Omnia: o instituţie de interes internaţional, Comunicat de presă
 Philip Venables şi psihozele timpurilor noastre - 4.48 Psychosis, Roxana Pavnotescu
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer