mai 2019
School feat. Cool
"School feat. Cool vorbeşte despre relaţia şcoală-elev prin prisma a trei trasee personale ale unor copii din anii '90, din România mic-urbană, aducându-le poveştile intersectate până în ziua de azi. Mergând atât pe firul ascendent al amintirilor, cât şi pe micro-geografia afectivă a locurilor care îţi formează personalitatea, textul tandru şi tragicomic al lui George Cocoş explorează felul în care s-a topit în societatea de acum generaţia bridge 1990-2000, "cu cheia de gât". Când nostalgia se împleteşte cu trauma şi când reconstituirea a ceea ce se întâmpla în curtea şcolii sau în spatele blocului conduce la revelaţii personale, Petre, Cristina şi Smokey ne apar ca figuri de supravieţuitori, fiecare în felul lui." (Elena Morar, regizoare)

School feat. Cool este un spectacol produs în cadrul proiectului Mic-Ro Laborator de creaţie teatrală, adus pe scenă cu ajutorul unei echipe de elevi-asistenţi. Spectacolul are la bază felul în care cele trei personaje şi-au format caracterul prin intermediul şcolii, cu toate traumele şi momentele ei de glorie.

În piesa lui George Cocoş (publicată de LiterNet şi disponibilă gratuit spre citire sau descărcare aici) descoperim trei tipologii de oameni: Petre (Andrei Merchea Zapotoţki) este tipul elevului silitor, provenit dintr-o familie fără posibilităţi, care, în cele din urmă, ajunge să trăiască o viaţă mai bună, după ani întregi în care nu şi-a permis nici măcar un ghiozdan. Cristina (Aida Avieriţei) este o fată băieţoasă; părinţii ei sunt plecaţi peste graniţă şi ea încearcă să aibă grijă singură de ea însăşi, în acelaşi timp pavându-şi drumul spre o carieră de succes, bazată pe pasiunea sa cea mai mare: sportul. Smokey (Dragoş Ionescu) pare să ducă viaţa cea mai bună: provine dintr-o familie de oameni bogaţi şi nu duce lipsă niciodată de bani; învaţă la cea mai bună şcoală din oraş, însă nu se omoară prea mult cu învăţatul, încercând să pară "cool".


Cele trei personaje sunt independente unele de altele, poveştile lor fiind separate. Însă, după mulţi ani, spre finalul textului se întâlnesc într-un moment tensionat, la o închisoare.

Spectacolul este unul tragicomic (cum a fost descris de regizoarea Elena Morar), adăugând elemente de nostalgie unor poveşti "dulci-amărui". Vizionându-l am realizat cât de mare poate fi impactul şcolii şi al evenimentelor petrecute în cadrul ei asupra viitorului unui om. În cazul lui Petre, de exemplu, şcoala l-a determinat să înveţe mai mult pentru a-şi schimba condiţia, în ciuda piedicilor puse de colegi şi a evenimentelor traumatice petrecute în curtea şcolii. Pentru Smokey, însă, deprinderile formate în cadrul şcolii l-au adus, într-un final, la închisoare. În momentul în care deţinutul Smokey şi avocatul Petru au fost puşi faţă în faţă (într-o discuţie despre o eventuală eliberare condiţionată) am realizat încă ceva: cel care nu avea posibilităţi şi-a îmbunătăţit semnificativ viaţa, iar celălalt, din cauza nepăsării, a ajuns de la condiţia de fiu al unei familii bogate la cea de deţinut.


Ideea cu care spectacolul se încheie este că niciodată nu e prea târziu să-ţi schimbi traiectoria vieţii. Chiar dacă ai ajuns într-un punct critic din viaţa ta, totul se poate schimba dacă îţi doreşti cu adevărat.

Vrei să vezi ce se întâmplă? Vino la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ!

SCHOOL feat. COOL de George Cocoş
Regie: Elena Morar
Distribuţie: Andrei Merchea Zapotoţki (Petre), Dragoş Ionescu (Smokey), Aida Avieriţei (Cristina)
Decor: Samuel Alfred Mihailovici / Costume: Beatrice Şandru / Sound design: Andrei Mihai / Foto: Andrei Burcea, Andrei Ceobanu
Elevi asistenţi: Anda Braşoveanu, asistent regie // Alexandru Nechita, asistent dramaturgie // George Borş, asistent scenografie (decor) // Otilia Toma, asistent scenografie (costume) // Teodora Parmac, asistent lumini // Dan Beşu, asistent sunet // Miruna Beteringhe, asistent regie tehnică // Alexandra Sandu, asistent producţie // Raluca Zaiţ, asistent promovare.

De: George Cocoş Regia: Elena Morar Cu: Andrei Merchea Zapotoţki, Dragoş Ionescu, Aida Avieriţei

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus