iulie 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019
IDEO IDEIS propune în 2019 nu mai puţin de 16 ateliere care se adresează exclusiv copiilor, adolescenţilor şi adulţilor din Alexandria. Secţiunea ART & PLAY din cadrul festivalului are ca scop diversificarea experienţelor educaţionale ale comunităţii din Alexandria şi oferă un program consistent de ateliere gratuite, de care pot beneficia un număr total de 230 de alexăndreni. Atelierele sunt împărţite pe teme: consiliere şi dezvoltare personală, arte şi meserii, cărora li se adaugă, pentru a consolida tema ediţiei 14, care este responsabilitatea, cetăţenie responsabilă şi educaţie financiară. Atelierele sunt susţinute de profesionişti care activează în aceste domenii, cât şi experţi din ONG-uri sau proiecte precum Funky Citizens, Fundaţia Dreptul la Educaţie şi Şcoala9. Toate atelierele sunt gratuite şi se vor desfăşura în perioada 06-12 august 2019 la Alexandria.

Înscrierile se fac între 19 iulie - 02 august 2019, la acest link: https://www.ideoideis.ro/editiacurenta

Am venit cu ceva nou la fiecare ediţie, motivaţi şi de interesul din ce în ce mai mare al publicului. În fiecare an, atelierele de dezvoltare personală pentru copiii sunt neîncăpătoare pentru toţi cei care ar dori să participe, aşa că treptat am început să introducem şi alte tipuri de ateliere, inspirate de specificul festivalului (film, arte grafice, filosofie). Oferta din 2019 este un rezultat al acestui proces intern de creştere, iar anul acesta am decis să ne invităm partenerii ONG-işti să ne completeze acolo unde noi nu avem expertiză directă. - Silvia Guţă, coordonatoarea departamentului de dezvoltare comunitară din cadrul IDEO IDEIS

În 2013, când a apărut secţiunea ART & PLAY, IDEO IDEIS includea deja diverse activităţi dedicate comunităţii locale - spectacole profesioniste de teatru pentru copii sau animaţie stradală, dar nevoia de a lăsa o amprentă pe termen lung în comunitatea din Alexandria a adus cu sine dezvoltarea unei secţiuni speciale de ateliere dedicate exclusiv comunităţii, care a pornit cu ateliere de dezvoltare personală pentru copii, completate de un atelier de consiliere pentru părinţi şi un instructaj de prim ajutor pentru părinţi şi s-a dezvoltat în timp.

1. Ateliere de consiliere şi dezvoltare personală

Ateliere care îmbină metode de lucru din domeniul psihologiei şi psihoterapiei, dar şi lucrul cu propriul corp, pentru ca participanţii să înveţe să se auto-descopere şi să îşi construiască strategii mai bune de interacţiune cu lumea din jur.

- COPII: grupe între 6-9 ani şi între 10-13 ani - cu psih. Iulia Bardar & psih. Mara Crăciunescu, ON Institute [20 + 20 de participanţi] - înscrieri 1, înscrieri 2
- ADULŢI (PĂRINŢI): cu psih. Silvia Guţă [15 participanţi] - înscrieri
- ADOLESCENŢI: atelier In a Relationship, cu psih. Silvia Guţă, Fundaţia Friends For Friends [15 participanţi] - înscrieri
- Conştientizare corporală - COPII & ADULŢI: grupe 10-13 ani şi 14+ ani - cu psih. Adela Mustăţea [12 + 12 participanţi] - înscrieri

2. Ateliere de arte şi meserii

Ateliere de experimentare directă cu metode de lucru specifice pentru diverse arte şi meserii (film, filosofie, arte grafice, storytelling), care să-i ajute pe copii şi adolescenţi să îşi pună creativitatea în slujba curiozităţii şi să îşi descopere pasiunile.

- Atelier de film pentru COPII: 10 - 13 ani, cu Nicolae Constantin Tănase [10 participanţi] - înscrieri
- Atelier de filosofie pentru COPII: 10 - 13 ani, cu Octavian Puric [10 participanţi] - înscrieri
- Atelier de arte grafice pentru COPII: 10 -13 ani, cu Maria Zurbagiu [10 participanţi] - înscrieri
- Atelier de storytelling pentru ADOLESCENŢI: 14 - 18 ani, cu Elena Văduva şi Nicoleta Coşoreanu, Şcoala9 [15 participanţi] - înscrieri
- Atelier de poveşti vizuale pentru ADOLESCENŢI: 14 - 18 ani, cu Oana Barbonie, Şcoala9 [15 participanţi] - înscrieri

3. Ateliere pentru cetăţenie responsabilă

Ateliere care aduc principiile democraţiei şi ale cetăţeniei responsabile mai aproape de participanţi, astfel încât fiecare să poată contribui activ la schimbările de care societatea noastră are nevoie.

- Atelier pentru COPII: 12 - 14 ani, cu Anabella Costache, Andrei Bulearca, Funky Citizens [15 participanţi] - înscrieri
- Atelier pentru ADOLESCENŢI & ADULŢI: 14+, cu Anabella Costache, Andrei Bulearca, Funky Citizens [16 participanţi] - înscrieri

4. Ateliere de educaţie financiară

Ateliere care sintetizează ABC-ul responsabilităţii financiare într-un limbaj fără pretenţii şi pe înţelesul tuturor

- ADOLESCENŢI, 12 - 14 ani şi 15 - 18 ani, cu Ioana Moldovan, Fundaţia Dreptul la Educaţie [15 + 15 participanţi] - înscrieri
- ADULŢI, 20+ ani, cu Adriana Ioniţă, Fundaţia Dreptul la Educaţie [15 participanţi] - înscrieri

Tema ediţiei 14 a festivalului IDEO IDEIS este responsabilitatea, tradusă prin sloganul "Tu cât poluezi pe net?"

Despre trainerii ART & PLAY 2019

Oana Barbonie este art director la Şcoala9, o publicaţie online creată de DoR şi de BRD, dedicată educaţiei preuniversitare. A studiat jurnalism şi de-abia a terminat un masterat în antropologie vizuală. Face colaj şi spune poveşti vizuale prin ilustraţie, fotografie, animaţie şi desen. Între timp, încearcă să termine primul film documentar despre magia casnică şi cum e ea folosită în satele româneşti.

Iulia Bardar a intrat în lumea dezvoltării personale şi a lucrului cu emoţiile şi gândurile oamenilor în urmă cu 11 ani, când a început Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, UB. În prezent, este psiholog cu specializare în evaluarea şi consilierea copilului, adultului, cuplului şi a familiei şi psihoterapeut în formare pe psihotraumatologie. În fiecare zi, Iulia contribuie cu calm şi răbdare la potenţarea resurselor copiilor, adolescenţilor şi a adulţilor cu care lucrează, atât în grupuri, dar şi în individual, în cadrul ON Institute.

Andrei Bulearca: A studiat un an Ştiinţe Politice în Lancaster, Marea Britanie, dar s-a hotărât să se întoarcă în ţară. Acum este student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti şi cetăţean Funky care încearcă să contribuie la schimbare. La Funky Citizens se ocupă în principal de 80east, un laborator de educaţie civică ce ne duce înapoi în comunism, pentru a înţelege mai bine prezentul.

Anabella Costache: Călătoare temerară, Anabella crede în puterea educaţiei şi a solidarităţii dintre oameni şi popoare. Cu experienţă în managementul de proiecte europene de educaţie, Anabella îşi doreşte să aducă educaţia mai aproape de interesele tinerilor şi să le trezească pofta de implicarea civică.

Nicoleta Coşoreanu e reporter la Şcoala9 de un an şi jumătate. A terminat Facultatea de Jurnalism şi a început să lucreze în presă în al doilea an de facultate, când s-a angajat la Gazeta Sporturilor. Pe lângă pasiunea pentru sport, îi place să descâlcească poveşti despre sistemul de educaţie şi să dea glas vulnerabilităţilor adolescenţilor.

Mara Crăciunescu a absolvit psihologia la Universitatea din Bucureşti şi este psiholog clinician, în formare ca psihoterapeut pe psihotraumatologie şi asistare psihologică. Cu delicateţe şi inspiraţie, Mara lucrează de 11 ani cu copii cu diverse tulburări de dezvoltare, copii cu boli oncologice, dar are şi experienţă în lucrul cu adulţii. În prezent este trainer într-un centru educaţional şi psiholog clinician în cadrul ON Institute.

Silvia Guţă a absolvit Psihologia la Universitatea Bucureşti şi în prezent este psihoterapeut specializat în psihoterapie experienţială. Lucrează de 15 ani în proiecte de educaţie şi cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis, SYT (Showcase of Young Talent) sau In a Relationship. Crede că oamenii fericiţi trăiesc în prezent şi că prezentul are loc pentru toţi oamenii.

Adriana Ioniţă a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, facultatea de Inginerie şi Management al Sistemelor Tehnologice (TCM) în 1994. După aceea, a acumulat experienţă 5 ani ca inginer tehnolog, 7 ani ca reprezentant de vânzări şi 10 ani ca trainer regional de vânzări. Astfel, Adriana a descoperit că interacţiunile cu oamenii o fac fericită, atât în sala de curs, cât şi în restul timpului, aşa că acum se dedică familiei şi atelierelor de educaţie financiară din cadrul Fundaţiei Dreptul la Educaţie.

Ioana Moldovan este studentă la Master în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a fost voluntară în numeroase programe pentru tineri şi, de mai bine de un an, este angajată a Fundaţiei Dreptul la Educaţie. Ioana este certificată ca trainer de educaţie financiară şi orientare în carieră de către Institutul Mathias din Ungaria, lucrând cu tineri cu vârste de 10 până la 19 ani.

Adela Mustăţea este un psiholog clinician care, după terminarea studiilor, a călătorit în India pentru a învăţa despre yoga. De 4 ani predă yoga şi este studentă la Medicină Veterinară. În tot acest timp şi-a conturat un stil personal, care are ca scop obţinerea unui echilibru între psihic şi fizic, între igiena mentală şi funcţionalitatea optimă a organismului.

Octavian Puric s-a născut în Bucureşti acum 27 de ani. A lucrat ca trainer în cadrul atelierelor de scriere dramatică Scrie despre Tine, iar apoi ca profesor de istorie/educaţie fizică la Teach for Romania. În prezent, îşi face doctoratul în cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, dar mai predă şi seminarii, unde învaţă studenţii să-şi pună întrebări cât mai des, cât mai cu sens.

Nicolae Constantin Tănase şi-a început studiile la F.A.M.U. (Cehia) si a terminat regie-film în cadrul U.N.A.T.C. "I.L.Caragiale". Lungmetrajul de debut Lumea e a mea a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, unde a şi câştigat Premiul pentru cel mai bun debut. Apoi, la KarlovyVary, în sectiunea "East of West", filmul a primit Menţiunea Specială a Juriului, apoi Trofeul ANONIMUL, iar la Cottbus a primit anualul Discovery Award. Al doilea lungmetraj al său, Cap şi Pajură, a intrat în cinematografe în 2019, după premiera mondială la Prague International Film Festival - FebioFest.

Elena Văduva este reporter la Şcoala9, un proiect editorial online creat de DoR şi BRD, unde scrie despre profesori, părinţi şi elevi şi unde face un podcast lunar în care încearcă să descopere şi să înţeleagă mai bine lumea adolescenţilor. S-a născut în Turnu Măgurele, Teleorman, a terminat facultatea de jurnalism la Bucureşti şi-şi doreşte ca într-o zi să înveţe să facă filme.

Maria Zurbagiu este tehnician în arte grafice - asta îi e scris pe diplomă. Născută şi crescută în Bucureşti, Maria şi-a început drumul artistic cu liceul Tonitza, apoi grafică la UNARTE, un pic de ERASMUS polonez, master înapoi în ţară, condimentat cu publicitate şi tadaaa! - mult freelance. A trecut prin toate - ilustraţie de afişe, de carte, design grafic, scenografie de videoclip şi reclamă, design de interior, de scenă şi chiar şi nişte ambalaje. Important e să aibă mereu un mix bun de proiecte care să o ţină în priză.

***

IDEO IDEIS se desfăşoară între 06 şi 12 august 2019 la Alexandria. Este un festival cultural pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie non-formală pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului este unică în peisajul festivalurilor de teatru din ţară şi are rolul de a-i ajuta pe participanţi să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.
www.ideoideis.ro / https://www.facebook.com/ideoideis

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus