august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

Alberto Păduraru: Cine eşti, de unde vii şi încotro te îndrepţi?
Patrick Imbrescu: Mă numesc Patrick Imbrescu, am 18 ani şi sunt elev la Liceul teoretic "Nikolaus Lenau" din Timişoara. Sunt foarte bucuros că am şansa să fiu membru al trupei de teatru tânăr Punct şi Virgulă. Sunt un tânăr energic, uneori prea energic, pasionat, care trebuie "să ardă" mai tot timpul. Îmi doresc tot timpul să cresc şi să descopăr cât mai multe lucruri şi nuanţe. Mă îndrept spre bac la anul şi apoi către facultatea de actorie din Sibiu.

A.P.: Cum ai descrie experienţa Ideo Ideis în câteva cuvinte?
P.I.: În 2019 sosesc pentru prima dată la Ideo Ideis, aşa că nu am o experienţă propriu-zisă de festival, însă până acum, pentru mine şi colegii mei de scenă, Ideo a însemnat o experienţă de pregătire a acestei experienţe care acum este pe cale să înceapă. Spectacolul am început să îl montăm în octombrie 2018 cu gândul şi speranţa participării la Ideo Ideis #14. Când am aflat că am fost selectaţi, am sărit în sus cinci metri de bucurie şi am mers cu colegii din trupa Punct şi Virgulă să deschidem o şampanie. Toată lumea a fost super în extaz. Apoi au urmat întâlnirile organizatorice alături de stabilirea repetiţiilor, a datei de plecare şi sosire, transport etc. Iar după au venit şi noi repetiţii, pentru că nu am mai jucat spectacolul din luna mai şi vrem să venim pregătiţi la Alexandria. Abia aştept să înceapă!

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simţi că îţi oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
P.I.: La începutul clasei a 7-a m-a întrebat o prietenă, Mara, dacă nu vreau să intru în trupa de teatru a şcolii, trupa coordonată de două actriţe ale Teatrului German de Stat Timişoara, Isolde Cobeţ şi Isa Berger. Am zis că voi încerca şi m-am îndrăgostit iremediabil de teatru, de repetiţii, de sala de spectacol, de cea de repetiţii, de mirosul din teatru, de atmosfera de acolo. M-am îndrăgostit inclusiv de scările pe care sunt nevoit să le urc în fiecare zi când am repetiţii până la sală. Pe zi ce trecea teatrul mă atrăgea tot mai tare iar asta continuă să se întâmple şi azi.
Teatrul îmi oferă libertatea de a mă juca, de a căuta, de a lucra, de a experimenta noi faţete ale existenţei umane în timp ce studiez rolul pe care urmează să îl joc. Teatrul mă ajută să mă descopăr şi pe mine şi să îmi pun anumite întrebări, fie că vorbim de un spectacol la care lucrez sau unul pe care îl vizionez. Teatrul îmi dă un curaj fantastic care se transpune şi în viaţa de zi cu zi, iar asta mă ajută să îmi asum anumite lucruri şi să fac totul cu responsabilitate. Cred că cel mai tare iubesc explorarea şi căutarea din timpul repetiţiilor, dar şi din timpul spectacolelor. Atunci curge o energie vitală prin mine fără de care cred că m-aş plafona ca om. Dar îmi plac foarte mult şi emoţiile dinaintea spectacolului, energia pe care o primesc de la colegi şi de la public în timpul acestuia, cât şi aplauzele de după, simţind aprecierea publicului pentru munca noastră.

A.P.: Poţi să ne povesteşti puţin despre spectacolul cu care trupa ta vine în 2019 în Alexandria?
P.I.: Spectacolul Familii este o montare după textul omonim a lui Eugen Jebeleanu. Spectacolul vorbeşte deschis despre problemele societăţii în care trăim, mai exact despre problemele din mai multe tipuri de familii disfuncţionale. Sunt tratate teme precum bullying, abuz, alcoolism, homosexualitate, comunicare defectuoasă şi închidere în sine. Spectacolul a fost creat sub forma unui experiment teatral, coordonatoarea noastră, Isa Berger, dându-ne libertatea de a ne juca şi de a căuta atât separat cât şi împreună. Conceptul, decorul, felul de joc, totul a fost stabilit împreună cu toţi membrii trupei, fiecare venind cu idei şi păreri. Spectacolul s-a dezvoltat pe parcurs, având şi două variante: una în limba română şi una în limba germană. Toată lumea a pus extrem de mult suflet şi a depus multă muncă pentru Familii. Mie spectacolul acesta îmi este extrem de drag, cred că cel mai drag din cele jucate până acum.

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Şi - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
P.I.: Cred că Familii este un spectacol în care fiecare dintre noi se poate regăsi. Spectacolul are un mesaj foarte puternic. Majoritatea oamenilor care l-au văzut şi au venit apoi la noi să ne felicite au spus că au rămas cu lacrimi în ochi şi cu întrebări în gând după acest spectacol. Uneori ni se întâmplă şi nouă ca la finalul unei reprezentaţii să fim cu lacrimi în ochi.
La teatru în general, şi asta o spun cu o oarecare tristeţe, cred că vin oamenii pentru divertisment, pentru a se distra. Din păcate biletele se vând tot mai greu în teatre dacă nu este un spectacol mega cunoscut şi majoritatea lumii vine pentru a vedea, nu pentru a simţi. Cred că scopul teatrului e să facă spectatorul să simtă şi să îşi pună anumite întrebări, care schimbă omul. Personal consider că eu am fost la teatru efectiv doar atunci când plec după orice reprezentaţie puţin schimbat, chiar dacă văd un spectacol a cincea oară.

A.P.: Tema 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experienţă la care te duce cu gândul.
P.I.: Hate speech. Am încasat hate speech când postam anumite poze când eram mai mic şi chiar nu înţelegeam de ce, iar asta m-a făcut să fiu foarte retras o perioadă bună de timp. Am şi văzut mult hate speech pe internet şi mă deranjează foarte tare când citesc comentarii răutăcioasă şi pline de ură, nepăsare şi dispreţ.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
P.I.: Aş recomanda oamenilor să îşi spună absolut orice părere îmbrăcată într-o haină frumoasă. Pot să am absolut orice părere, dar nu am dreptul să jignesc sau să rănesc pe cineva când mi-o exprim, aşa că mi-o exprim cât mai elegant posibil.
Apoi aş umple internetul cu mesaje şi postări pozitive şi cu lucruri interesante.
În ultimul rând, voi face referire la un subiect foarte în "vogă": poluarea cu plastic. Ce facem că să nu mă distrugem planeta cu plastic? Să îl folosim din ce în ce mai puţin. La fel şi cu internetul. Cu cât îl folosim mai puţin, cu atât îl poluăm mai puţin. Şi cu timpul rămas ce facem? Mergem, de exemplu, la teatru!

Spectacolul Familii al Trupei Punct şi virgulă Timişoara se poate vedea sâmbătă, 10 august 2019, ora 15,00, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante şi cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

3 comentarii

  • Felicitari
    Violeta Ruican, 05.08.2019, 12:28

    Un spectacol deosebit, cu oameni capabili, dotați și pasionați! Bravo și succes mai departe!

    • RE: Felicitari
      Patrick, 05.08.2019, 16:34

      Multumim frumos!

  • Bravo!
    Maris Calina, 09.08.2019, 21:48

    Felicitari Patrick!!! Sincer, am ramas profund emotionata de interviul tau! Stiu ca esti puternic, talentat si implicat in proiectul "TEATRU" total !!! Mult succes maine!!!!

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus