august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019
Pentru Luiza Crăciun, din trupa de teatru Thaliamar, vara, Ideo Ideis e mult mai aşteptat decât litoralul.


Alberto Păduraru: Cine eşti, de unde vii şi încotro te îndrepţi?
Luiza Crăciun: Sunt Luiza Crăciun, vin de pe litoral şi mă îndrept către cel mai renumit festival de teatru pentru adolescenţi din ţară.

A.P.: Cum ai descrie experienţa Ideo Ideis în câteva cuvinte?
L.C.: Este primul meu an la Ideo Ideis si am auzit numai bine de festival. Sunt foarte entuziasmată să particip şi eu împreună cu trupa Thaliamar în 2019. Sunt sigură că o să fie o experienţă minunată!

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simţi că îţi oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
L.C.: Am avut inclinaţii către teatru încă de mic copil. Faptul că în oraş exista această trupă de teatru a fost oportunitatea perfectă pentru mine. Faţă de orice altceva, teatrul îmi oferă posibilitatea de a privi viaţa prin ochii altei persoane, atâta timp cât sunt pe scenă.

A.P.: Poţi să ne povesteşti puţin despre spectacolul cu care trupa ta vine ]n 2019 în Alexandria?
L.C.: Avioane de hârtie de Elise Wilk este o piesă despre problemele tinerilor din zilele noastre, despre "zidul" pe care societatea adulţilor l-a ridicat, fără să ştie, între ei şi propriii copii. (Piesa a fost publicată de LiterNet şi se poate descărca gratuit aici). Sunt prezentate problemele de identitate, părăsire maternă şi bullying şi felul în care adolescenţii ajung să se trateze între ei exact aşa cum societatea îi tratează pe ei.

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Şi - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
L.C.: Cred că poveştile şi întâmplările prezentate constituie un motiv pentru care oamenii ar alege să vizioneze acest spectacol. Un alt motiv - pentru care mulţi aleg să meargă la teatru şi pentru care mulţi aleg să facă teatru - este dorinţa publicului de a ieşi din viaţa lor pentru o oră, intrând în povestea personajelor.

A.P.: Tema din 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experienţă la care te duce cu gândul.
L.C.: Primul lucru la care "poluarea pe net" ma duce cu gandul este obstea de oameni care apar si arunca cu opinii agravante si ofensive catre oricine si orice este in fata lor, doar pentru ca nu sunt de aceeasi parere asupra unui subiect.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
L.C.: 1) În primul rând cred că dacă oamenii ar deveni mai deschişi la minte şi mai înţelegători, poluarea pe net ar fi mult mai redusă
2) Moderarea postărilor poate fii un factor benefic în acest sens
3) Nerăspândirea informaţiilor false pe internet.

Spectacolul Avioane de hârtie al Trupei Thaliamar Mangalia se poate vedea duminică, 11 august 2019, ora 11,00, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante şi cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus