august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019

Alberto Păduraru: Cine eşti, de unde vii şi încotro te îndrepţi?
Cristian Robe: Eu sunt Robe. Vin din Bucureşti, din trupa de teatru Victory of Art, dar nu ştiu unde mă îndrept încă. Am planuri mari. Nu ştiu încă cât de mari sunt, nu vreau să îmi pun limite în vreun fel. Mă îndrept înspre scenă, asta e sigur. Sunt convins că locul meu e pe scenă, chit că voi fi actor sau cântăreţ ştiu că acolo îmi voi duce restul vieţii.

A.P.: Cum ai descrie experienţa Ideo Ideis în câteva cuvinte?
C.R.: Am auzit multe despre Ideo şi mă bucur că am ocazia să merg şi eu în 2019. Aştept cu nerăbdare atelierele şi masterclassurile din această ediţie. Mă bucură faptul că voi juca în faţa unor oameni din domeniu, oameni pe care îi apreciez.

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simţi că îţi oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
C.R.: M-am apucat de teatru pentru că îmi plăcea o fată. Ea a plecat din trupă, eu am rămas. M-am îndrăgostit de ea, apoi, când a plecat, mi s-a dus toată dragostea în teatru. E un feeling pe care nu îl pot descrie. Momentul când publicul reacţionează la ceea ce fac pe scenă mă încarcă cu o energie uriaşă, pe care nu am cum să o iau din altă parte.

A.P.: Poţi să ne povesteşti puţin despre spectacolul cu care trupa ta vine în 2019 în Alexandria?
C.R.: Spectacolul cu care venim la Ideo Ideis, Biloxi Blues, este unul dintre cele mai frumoasă lucruri care mi s-au întâmplat în ultimii ani. Faptul că eu şi restul distribuţiei ne potrivim aşa de bine pe rol este un lucru superb. Mă bucur că am ocazia să joc rolul asta şi să mă vadă oamenii prin ţară cum îl joc. Mă bucur că prin rolul asta am reuşit să fac un public să râdă cu lacrimi, stând pe loc pe scenă. Mă regăsesc în Eugene, personajul meu, şi sper să se vadă asta şi pe scena din Alexandria.

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Şi - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
C.R.: Nu ştiu ce i-ar determina. Este o comedie americană care prinde la publicul larg, sunt sigur că oricui îi prinde bine o porţie sănătoasă de râs din când în când. Comedia e îmbinată cu romantism şi în final cu dramă, în Biloxi Blues. E o combinaţie de sentimente şi de stări pe care cred că publicul o va primi cu căldură.

A.P.: Tema 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experienţă la care te duce cu gândul.
C.R.: Cred că bullying-ul. Online bullying-ul a fost o problema pentru mine în şcoală generală şi simt că devine o problema din ce în ce mai mare. Sora mea e în clasa a 7-a şi văd cum o afectează discuţiile pe internet, formarea altor grupuri de prieteni sau excluderea unora. Cred că problema nu e la cei care sunt agresaţi online, ci la cei care agresează. Trebuie să înţelegem că unii copii creează probleme altora pentru a şi le elibera pe ale lor. Dacă am înţelege cum să ne comportăm unii cu alţii, am reuşi să împiedicăm crearea unor noi "bătăuşi" online.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
C.R.: Nu cred că atragerea atenţiei celorlalţi, într-un mod agresiv sau superior, poate opri "poluarea" de pe net. Cred că mai întâi aş încerca să îmi conving prietenii, grupurile apropiate de oameni şi familia să nu o mai facă. Cred că toţi poluăm pe net în feluri diferite, că am pus un boomerang din Vama, deşi toţi prietenii mei au pus, sau că am dat share la o informaţie eronată, doar pentru amuzament... Cred că schimbarea ar trebui să înceapă cu mine, apoi cu ceilalţi.

Spectacolul Biloxi Blues al Trupei Victory of Art Bucureşti se poate vedea duminică, 11 august 2019, ora 15,00, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante şi cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus