august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019
Interviul reprezentantului trupei Alter Ego din Alexandria conține cuvântul-cheie "empatie".

E o bucurie să îl auzi, chiar și la două ediții distanță de tema "Facem și noi niște empatie?" E semnul clar că lumea nu uită niciodată ceea ce îi face fericiți, ce îi împlinește. Și tot la fel de clar e că de Ideo nu ai cum să uiți niciodată. Aceeași sinceritate - de data asta a lui Cătălin Vilae - ne pune în fața faptului împlinit. Empatizăm cu noi teme, cu noi oameni, noi experiențe.

El e de-ai locului și așteaptă fiecare vară pentru Ideo!


Alberto Păduraru: Cine ești, de unde vii și încotro te îndrepți?
Cătălin Vilae: Numele meu este Cătălin Vilae și m-am născut în Alexandria, un mic oraș, reședința județului Teleorman. Unde mă îndrept? Spre a-mi continua studiile în domeniul jurnalismului și, desigur, spre fericire. Dacă ești fericit cu jobul tău și cu ceea ce ai - e tot ce contează!

A.P.: Cum ai descrie experiența Ideo Ideis în câteva cuvinte?
C.V.: Aș descrie experiența Ideo ca fiind una surprinzătoare, dinamică. Cred că oamenii din festival sunt așa one of a kind, mereu cu idei super mișto, gata să schimbe lumea. Ah, am uitat de empatie. Ideo Ideis este festivalul în care lumea chiar empatizează cu ceilalți.

A.P.: Cu ce ocazie ai ajuns să faci teatru? Ce simți că îți oferă asta, ce nu mai poate nimic altceva?
C.V.: Am intrat prima dată în contact cu teatrul când aveam 6 ani. Îmi amintesc și acum cum la primul meu spectacol - eram un iepuraș. M-am urcat pe scenă, am început să-mi spun replicile până când m-am blocat și efectiv am început să plâng de emoții. Cred că asta îți oferă teatrul, emoții, trăiri pe care nu le poți experimenta decât pe scenă. E un sentiment destul de ciudat care combină extazul de a fi în fața publicului, dar în același timp și o oarecare frică de a nu greși ceva, de a nu o da în bară în fața oamenilor care se uită la tine cu cea mai mare atenție posibilă. De 2 ani fac parte din trupa Alter Ego și mă bucur în fiecare vară de festivalul Ideo Ideis.

A.P.: Poți să ne povestești puțin despre spectacolul pe care trupa ta îl prezintă în 2019 în Alexandria?
C.V.: Piesa pe care trupa noastră o va prezenta la Ideo Ideis se numește Steaua fără nume de Mihail Sebastian, din care vom juca doar actul I. Este o comedie pe cinste despre un profesor de matematică. Pasionat de cosmografie, acesta își cumpără o carte destul de scumpă. Când se duce la gară să ridice cartea, se îndrăgostește de o necunoscută care este prinsă fără bilet în tren și dată jos chiar în gara respectivă. Cele două întâmplări stârnesc cheful de bârfă al întregii comunități.

A.P.: Ce crezi că i-ar determina pe oameni să vină la spectacolul vostru? Și - dincolo de asta - ce crezi că îi determină pe oameni să vină la teatru în general?
C.V.: Într-o lume în care lucrurile triste, știrile false predomină, spectacolul nostru încearcă să stârnească râsul, personajele fiind puternic ridiculizate. De asta și cred că lumea merge la teatru: pentru a se destinde. Desigur, teatrul este o artă, lumea merge la teatru pentru a se cultiva, dar de cele mai multe ori spectatorii vor să evadeze puțin din lumea cotidiană și să se simtă bine.

A.P.: Tema din 2019 a Ideo Ideis este: "Tu cât poluezi pe net?" Spune prima experiență la care te duce cu gândul.
C.V.: Hm... Mă duce cu gândul în primul rând la tupeul pe care internetul îl conferă oamenilor. Calculatorul, telefonul, rețelele de socializare acționează ca o barieră între oameni, ceea ce-i face mult mai răi, mult mai agresivi, pentru că nu realizează sau nu văd care ar putea fi repercusiunile când nu sunt față în față cu omul. Și de aici se naște cyberbullying-ul, pentru că nici cel care este insultat nu o ia în serios. Chiar și eu am trecut prin asta în urmă cu mulți ani: un tip mă amenința liber pe Facebook că mă bate, că vine și mă omoară. M-a deranjat ce spunea, dar nu am luat atitudine pentru simplul fapt că nu mi-a zis asta în viața reală. Cam asta cred că-i cea mai mare "poluare" pe internet, agresivitatea derivată din lipsa interacțiunii directe a oamenilor.

A.P.: Care sunt cele trei lucruri pe care le-ai face pentru a reduce "poluarea" de pe internet?
C.V.: Cred că un pas mare pentru a reduce această poluare pe internet ar fi eliminarea celor care instigă la ură. Și când zic eliminare, nu spun să-i dai block persoanei respective. Facebook îți dă opțiunea asta, dar sunt totuși de părere că nu ajută la (mai) nimic. Tu nu mai poți vedea ce postează persoana respectivă, dar ea continuă să existe și să perpetueze ura în rândul altor persoane.
O altă chestie ar fi falsitatea persoanelor pe internet. Nu știu, dar mi se pare că sunt din ce în ce mai puține persoane care se comportă pe internet la fel cum se comportă în viața reală. Majoritatea tind să arate în mediul online ceea ce ar vrea ei să fie și nu ceea ce sunt cu adevărat. E destul de ciudat, dacă ne gândim la asta, internetul ne oferă practic o altă identitate de care, în cele mai multe cazuri, suntem mândri. Totuși, începem să ne urâm propria persoană. Cea adevărată. Apare o scădere a stimei de sine și neîncrederea în propriile forțe.
Ultimul lucru pe care l-aș impune ar fi setarea unui anumit timp pe care să îl petreci pe internet pe zi. Cred că ne pierdem foarte mult timp cu informații inutile pe internet, care nu ne ajută la nimic, ba chiar ne umplem memoria cu ele în loc să facem ceva constructiv. Urmărim viața altora pe Youtube și tânjim - oarecum - după ceea ce fac ei, încât uităm de propria noastră viață și de ceea ce vrem noi să facem pentru a o face mai bună.
Din nou, mi se pare că internetul ne distrage total de la viața reală. În ziua de astăzi există foarte foarte multă informație pe internet care, cred eu, ne bulversează total.

Spectacolul Steaua fără nume al Trupei Alter Ego Alexandria se poate vedea luni, 12 august 2019, ora 11,00, la Sala Polivalentă din Alexandria, în cadrul Festivalului Ideo Ideis, 2019. Intrarea este liberă. Programul întregului festival Ideo Ideis se poate găsi aici. Alte interviuri cu membri ai trupelor participante și cronici ale evenimentelor din festival se pot citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus