august 2019
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2019
În cadrul Ideo Ideis 2019, s-a jucat la Alexandria spectacolul UNATC Poveste din patria noastră, în regia lui Emilian Pîrvu, care este şi co-autor al piesei, alături de Bogdan Adrian Toma.

Sala mică din Conciato a permis instaurarea rapidă a liniştii şi a intimităţii de care este nevoie pentru acest spectacol.

Situaţia în care se află un regizor (interpretat de Dorin Enache), o scriitoare-dramaturg (interpretată de Ana Guran) şi doi actori (interpretaţi de Oana Moşneagu şi Alexandru Moldovan) îi poate atinge foarte uşor pe cei care au contact cu arta teatrală - cum sunt mulţi dintre cei care au urmărit spectacolul în acest festival -, întrucât sunt prezentate impedimente cu care se întâlnesc artiştii, chiar dacă povestea din acest text e localizată temporal în perioada comunistă. Astfel, spectacolul la care lucrează această echipă de patru persoane este schimbat radical odată cu apariţia unui cenzor care, nemulţumit de povestea pe care vor s-o pună în scenă regizorul şi dramaturgul, decide să modifice textul în întregime.


Iniţial, spectacolul porneşte cu prezentarea unei repetiţii la care se întâlnesc cei patru menţionaţi mai sus, repetiţie care se desfăşoară foarte pe fugă fiindcă, pe neaşteptate, este anunţată o vizionare la care va fi prezent reprezentantul partidului. Astfel, spectacolul se construieşte, până la apariţia cenzorului (interpretat de Vlad Brumaru), sub semnul presiunii şi al agitaţiei.


Odată cu intrarea în scenă a reprezentantului partidului, dinamica spectacolului se transformă îndată. Intimitatea dobândită la început şi sala mică permit spectatorului să împartă, aproape la aceeaşi intensitate, apăsarea şi neliniştea celor din scenă.


De aici, spectacolul continuă într-un conflict continuu. De la modificări constante ale textului la ameninţări cu un denunţ la Securitate, frica şi grija pentru cei din scenă ţin spectatorul ancorat în situaţia dată şi ajung să îl emoţioneze prin prezentarea vulgarităţii şi violenţei cu care sunt trataţi cei care au depus un efort întru realizarea spectacolului din spectacol. Mai mult, Povestea din patria noastră capătă, pe lângă o temă istorică, una socială manifestată feminist, ca urmare a felului în care sunt tratate cele două femei implicate, scriitoarea-dramaturg şi actriţa.


Propoziţia-slogan Arta cere sacrificii este reprezentativă pentru Poveste din patria noastră şi semnalează una dintre întrebările cu care pleacă spectatorul de la această reprezentaţie: "Ce eşti dispus să sacrifici pentru artă?"

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus