martie 2020
Eltűntek / Dispariţii
În perioada 2 martie 2020 - 15 mai 2020, Yorick Studio din Târgu Mureş va desfăşura un turneu naţional cu spectacolul Eltűntek / Dispariţii de Elise Wilk, în regia lui Sebestyén Aba, în zece oraşe din România. Turneul, co-finanţat de AFCN, va debuta în luna martie 2020 cu spectacole la Mediaş (2 martie 2020, Sala Traube), Sighişoara (3 martie 2020, Casa de Cultură Mihai Eminescu), Braşov (4 martie 2020, Centrul Cultural Reduta), Cluj-Napoca (5 martie 2020, Reactor de creaţie şi experiment), şi Satu Mare (24 martie 2020, Teatrul de Nord), urmând ca în lunile aprilie 2020 şi mai 2020 să ajungă la Oradea, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Sibiu şi Bucureşti.


Eltűntek / Dispariţii de Elise Wilk povesteşte istoria unei familii de saşi transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părţi, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluţia, urmată de exodul în masă a minorităţii germane) şi 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană). Textul Eltűntek / Dispariţii a fost comisionat dramaturgului Elise Wilk în cadrul celei de-a zecea ediţii a proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, desfăşurat la Yorick Studio. Astfel, i s-a propus autoarei să scrie un text pe tema migraţiei, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în ţară. O mare parte din text se bazează pe întâmplări reale, pentru scrierea sa autoarea documentându-se din interviuri cu supravieţuitorii deportărilor în Siberia şi cu etnici germani care au emigrat înainte şi după 1990 şi din cărţi de istorie orală care conţin mărturii ale acestora. Textul final s-a bazat foarte mult şi pe experienţele personale ale autoarei.

 

Rolul principal în spectacolul regizat de Sebestyen Aba este jucat de cunoscuta actriţă de teatru şi film Eniko Szilagyi, care astfel revine după mulţi ani de absenţă pe o scenă din România. Eniko Szilagyi este cunoscută publicului român pentru cele peste 20 de roluri în filme ca Secretul lui Bachus, Ultima noapte de dragoste, Bietul Ioanide sau Misterele Bucureştilor. A părăsit România cu şase luni înaintea Revoluţiei din 1989, iar în prezent trăieşte la Paris.

Spectacolul se joacă în limba maghiară cu supratitrare în limba română, fiecare reprezentaţie fiind urmată de discuţii cu publicul.

  

Dispariţii de Elise Wilk
Studio Yorick - Târgu-Mureş
Traducerea în limba maghiară: Albert Mária
Regia: Sebestyén Aba
Muzica: Cári Tibor / Costume şi decor: Sós Beáta
Actori: Szilágyi Enikő, Bajkó Edina, Tóth Zsófia, Scurtu David, Szabó János Szilárd, Sebestyén Aba / Violoncel: Domahidi Kata şi Vilhelem András
Asistent regie: Mathé Barbara / Dramaturgia: Cseke Tamás

Studioul Yorick
Studioul Yorick a fost înfiinţat în 2004 de actorul şi regizorul Sebestyén Aba, având ca sediu subsolul Bastionului Măcelarilor din Cetatea târgumureşeană. În acest spaţiu neconvenţional, fără actori angajaţi, Yorick funcţionează ca teatru de proiecte, oferind artiştilor şi publicului din Târgu-Mureş o alternativă la repertoriul teatrelor de stat.
Începând din 2008, în fiecare an, în cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, Studioul Yorick produce două spectacole pe texte noi ale unor autori contemporani - unul român şi unul maghiar (ambele spectacole fiind supratitrate) - cu scopul de a provoca, a lansa şi a menţine un dialog interetnic şi intercultural prin mijloacele teatrului contemporan.
În cadrul proiectului Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan au fost produse de-a lungul anilor spectacole importante, multipremiatele 20/20 în regia Gianinei Cărbunariu, Flori de mină şi Orb de mină de Szekely Csaba în regia lui Sebestyén Aba sau MaRo de Szekely Csaba în regia lui Andi Gherghe fiind doar câteva dintre ele.

Proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Un proiect susţinut de: Fondul Bethlen Gabor, Primăria Municipiului Tîrgu Mureş şi Ministerul Resurselor Umane din Ungaria (EMMI).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime
De: Elise Wilk Regia: Sebestyén Aba Cu: Szilágyi Enikő, Bajkó Edina, Tóth Zsófia, Scurtu David, Szabó János Szilárd, Sebestyén Aba

0 comentarii

În programul cultural

Online, click aici
04.12.2022 toată ziua
05.12.2022 toată ziua
06.12.2022 toată ziua
07.12.2022 toată ziua
08.12.2022 toată ziua

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus