iulie 2020
Instrucţional pentru singurătate
Instrucţional pentru singurătate este o serie teatrală online interactivă în care participanţii sunt instruiţi în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate.

Conceptul este creat de PopUP Theatrics, un parteneriat între artiştii Ana Mărgineanu (Statele Unite, România), Tamilla Woodard (Statele Unite) şi Peca Ştefan (România, Germania). Ei realizează spectacole de teatru imersiv şi site-specific inclusiv teatrul virtual, în colaborare cu artişti din toată lumea, având o experienţă de un deceniu. Long Distance Affair, spectacolul lor construit exclusiv pe Skype, implicând peste 75 de artişti de pe cinci continente, a avut ediţii în 2011 - New York, 2012 - Queretaro, Mexic, 2013 - New York şi Festivalul Fringe Edinburgh, Buenos Aires, 2014 - Bucureşti, 2020 - Miami). Teatrul LUNI de la Green Hours produce prima ediţie a Instrucţionalului pentru singurătate, în premieră absolută în România.

Textele scrise de dramaturgul Peca Ştefan sunt inspirate dintr-un material documentar ce cuprinde mărturiile diferiţilor artişti şi spectatori de teatru care se confruntă cu singurătatea încă de dinaintea crizei Coronavirus şi soluţiile lor practice şi inventive în a face din singurătate o artă cu care poţi trăi în fiecare zi.

Primele trei instrucţionale, care îi au ca protagonişti pe actorii Marius Manole (101. Cum să te întâlneşti cu tine însuţi, r: France-Elena Damian), Katia Pascariu (102. Cum să dormi cât îţi propui, r: Tamilla Woodard) şi Matei Chioariu (103. Cum să rezolvi camerele singurătăţii, r: Ana Mărgineanu), oferă o meditaţie teatrală despre singurătate atunci când nu ne avem decât pe noi înşine. O "trusă de prim ajutor" utilizabilă în orice moment de singurătate. Cum te prinzi pe tine însuţi? Cum te îmblânzeşti? Ce faci atunci când te pierzi pe tine însuţi şi cum faci să te pierzi atunci când eşti prea greu de suportat pentru tine însuţi? Aventurile pe care le poţi avea cu tine însuţi se adună, instrucţional după instrucţional, instructor după instructor, creând o hartă fragilă şi poetică a vulnerabilităţii umane.

Detalii despre fiecare instrucţional:

101. Cum să te întâlneşti cu tine însuţi. Introducere în arta îmblânzirii de sine de Peca Ştefan
Cu: Marius Manole
Regia: France-Elena Damian
Scenografia & grafica: Gabi Albu
Calendar: 7, 14, 21, 28 iulie, 4 august 2020, ora 19

În Instrucţionalul 101 vom învăţa principiile fundamentale în procesul de îmblânzire a Fiinţei Bestii. Ne propunem să explorăm instrumentele de bază ale disciplinei, să observăm şi să prindem cu gentileţe, să întâlnim şi să reîntâlnim Fiinţa Bestie inteligent şi programatic.

102. Cum să dormi cât îţi propui (atunci când eşti singur). Introducere în arta somnului fără vinovăţie de Peca Ştefan
Cu: Katia Pascariu
Regia: Tamilla Woodard
Scenografia & grafica: Gabi Albu
Calendar: 8, 15, 22, 29 iulie, 5 august 2020, ora 19

În Instrucţionalul 102 se vor explora fundamentele sleep planning-ului: stabilirea relaţiei pe care o avem cu somnul nostru atunci când dormim singuri, pregătirea condiţiilor de somn oriunde ne-am afla şi distrugerea vinovăţiei asociate cu dormitul printr-un perfect control al unui instrument de bază - Cronometrul Interior.

103. Cum să rezolvi camerele singurătăţii. Introducere în arta găsirii soluţiilor corecte de Peca Ştefan
Cu: Matei Chioariu
Regia: Ana Mărgineanu
Scenografia & grafica: Gabi Albu
Calendar: 9, 16, 23, 30 iulie, 6 august 2020, ora 19

În Instrucţionalul 103 ne vom raporta la tehnicile şi metodele care ne ajută să găsim rezolvarea camerelor singurătăţii, spaţii mentale autogenerate, similare cu escape room-urile. Uitându-ne la camerele singurătăţii ca la adevărate parcuri tematice cu mistere, vom explora spaţiul şi timpul înarmaţi cu instrumente investigative care oferă rezultate rapide

Spectatorii pot participa la oricare dintre cele trei instrucţionale transmise live. Accesul se face numai online, iar numărul de locuri la fiecare reprezentaţie este limitat. Toate instrucţiunile pentru vizionare sunt disponibile odată cu achiziţionarea biletelor.
Biletele sunt disponibile la bilet.ro şi costă 45 lei. Organizatorii recomandă achiziţionarea Season Pass-ului / Abonamentului în valoare de 120 de lei care oferă acces pentru o persoană la toate cele trei instrucţionale. Abonamentul este disponibil aici.

Ne puteţi urmări pe:
fb.me/instructionalpentrusinguratate
www.popuptheatrics.com
www.instructionalpentrusinguratate.ro

www.facebook.com/green.hours
www.greenhours.ro

Instrucţional pentru singurătate (Ediţia Întâi) este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online produs de Teatrul LUNI de la Green Hours (Asociaţia Green Hours) în parteneriat cu PopUP Theatrics, în premieră absolută. Manager proiect: Magda Săndulescu
Parteneri instituţionali: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale"
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio France Internationale (RFI) România, Cărtureşti, LiterNet.ro, Revista Scena.ro, The Institute, DOR.ro, Urban.ro
Despre Green Hours Jazz & Theatre Café: Asociaţia GREEN HOURS a fost înfiinţată în octombrie 2013, în ideea continuării şi dezvoltării de pe poziţia unui ONG dedicat şi identificabil ca atare, a activităţilor artistice şi culturale desfăşurate neîntrerupt, cu începere din 1994, de clubul Green Hours. Au avut loc de-atunci, la sediul din Calea Victoriei Nr. 120 şi în diverse deplasări în ţară şi în afara ei, aproximativ 3500 de concerte de jazz şi tot atâtea reprezentaţii teatrale (între care cca. 100 producţii şi co-producţii ale Teatrului LUNI).


De: Peca Ştefan Regia: France-Elena Damian / Tamilla Woodard / Ana Mărgineanu Cu: Marius Manole / Katia Pascariu / Matei Chioariu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus