iulie 2020
Instrucţional pentru singurătate
101. Cum să te întâlneşti cu tine însuţi
Introducere în arta îmblânzirii de sine de Peca Ştefan (fragment de text aici)
Un concept PopUP Theatrics
Cu: Marius Manole
Regia: France-Elena Damian
Scenografia & grafica: Gabi Albu

Instrucţional pentru singurătate este o serie teatrală online interactivă de trei spectacole în care participanţii sunt instruiţi în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate.

În Instrucţionalul 101 vom învăţa principiile fundamentale în procesul de îmblânzire a Fiinţei Bestii. Ne propunem să explorăm instrumentele de bază ale disciplinei, să observăm şi să prindem cu gentileţe, să întâlnim şi să reîntâlnim Fiinţa Bestie inteligent şi programatic.


"E frica de Fiinţa cu care am rămas singuri în casă. Fiinţa aia înspăimântătoare, care pândeşte în umbră, suflându-ţi în ceafă, gata să atace oricând, să-ţi sară direct la jugulară, să te deturneze, să-ţi nenorocească viaţa. Îţi termină nervii, te stoarce de curaj, te înjunghie pe la spate când ţi-e lumea mai dragă. E acolo tot timpul, cu tine, dacă nu-ţi ocupi mintea cu ceva. Cea mai înspăimântătoare Bestie din câte există pe pământ. Eu îi zic Fiinţa Bestie." Instructorul Vincenţiu Goma, îmblânzitor profesionist, interpretat de Marius Manole.

Instrucţionalul pentru singurătate 101. Cum să te întâlneşti cu tine însuţi este programat pe 7, 14, 21, 28 iulie şi 4 august de la ora 19. Accesul se face numai online. Toate instrucţiunile sunt disponibile odată cu achiziţionarea biletelor. Bilete sunt disponibile la bilet.ro şi costă 45 lei.

Organizatorii recomandă achiziţionarea Season Pass-ului în valoare de 120 de lei care oferă acces pentru o persoană la toate cele trei instrucţionale. Season Pass-ul este disponibil aici.

Despre artişti:

Marius Manole (Actor)


A absolvit în 2001 Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, secţia Actorie, la clasa profesor Emil Coşeriu şi Cornelia Gheorghe. Între 2002 - 2003 a urmat cursurile Secţiei de Coregrafie de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti. De asemenea a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Şerban, la Horezu şi la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR Bucureşti, în 2009. Începând din anul 2002 este actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. De atunci a fost distribuit în peste 200 de spectacole, a lucrat cu cei mai importanţi regizori români şi străini care au montat spectacole pe scena Teatrului Naţional şi nu numai: Radu Afrim, Alexandru Dabija, Carmen Lidia Vidu, Yuri Kordonsky, Felix Alexa. A fost distins cu Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolurile Bătrânica apatică şi Actorul din spectacolul Între noi e totul bine, regia Radu Afrim, 2016, Premiul FestCo, pentru rolul principal din spectacolul Ioana şi focul de la Teatrul de Comedie (ex aequo Constantin Cojocaru pentru Mansardă la Paris),2009, Premiul pentru rolul secundar Paul - Stă să plouă, Teatrul LUNI, Green Hours, 2007 şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D, conferit de preşedintele ţării în 2016.
În prezent poate fi văzut în: Trei surori, un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, regia Radu Afrim, 2019, Pădurea spânzuraţilor după Liviu Rebreanu, regia Radu Afrim, 2018, Romeo şi Julieta după William Shakespeare, regia Yuri Kordonsky, 2018, Viforul de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Alexandru Dabija, 2018, Crima din strada Lourcine de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, 2017, Regele Lear de William Shakespeare, regia David Doiashvili, 2016, Între noi e totul bine de Dorota Masłowska, regia Radu Afrim, 2015, Revizorul de Nikolai Vasilievich Gogol, regia Felix Alexa, 2013, Livada de vişini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, 2010, Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, regia Felix Alexa, 2003.

France-Elena Damian (Regie)


S-a născut în Braşov şi provine dintr-o familie de solişti balerini. În 2009 şi-a încheiat studiile de regie la prestigioasa HfS "Ernst Busch" din Berlin (prof. Thomas Ostermeier). A montat spectacole în Germania la Deutsches Theater Berlin, Teatrul de Stat Coburg, teatrul de stat Darmstadt, Teatrul de stat din Schwerin, Sophiensaele din Berlin, Heimathafen Neukölln din Berlin, Teatrul de stat din Halle şi, la invitaţia PopUP Theatrics, în New York, în cadrul proiectului INSIDE. Spectacolele ei au fost invitate la diferite festivaluri şi teatre în România, Suedia si Elveţia. Împreună cu colectivul Gianni Maccaroni creează "utopii imersive" în Berlin. Este una dintre fondatoarele asociaţiei Pro Quote Bühne care militează pentru paritate femei - bărbaţi în toate secţiile artistice în instituţii de spectacol din spaţiul germanic. Din 2018 face parte din echipa de conducere artistică a Teatrului tak - Theater Aufbau Kreuzberg din Berlin.

Peca Ştefan (Texte, concept)


Este considerat a fi una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia română contemporană. (The Sunshine Play, România 21, Trilogia Anul Dispărut, Ciclul Despre România, numai de bine, #noulvechiacasă/#thenewoldhome). Multe dintre piesele lui au fost produse în România şi străinătate (Europa, Statele Unite, America de Sud), câştigând diferite premii incluzând Premiul pentru Inovaţie la Heidelberg Stueckemarkt (2007). În 2013, Peca Ştefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitaţi ai ediţiei aniversare de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stueckemark. Din 2015 este partener al PopUP Theatrics.

Gabi Albu (Scenografie & grafică)

Arhitect şi scenograf, absolventă a Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", Bucureşti, în 2002, şi a unor burse de studii la Cheltenham Art College - Gloucestershire, Marea Britane şi la Istitutto di Architettura - Palermo, Italia. Este unul din "cei şapte magnifici" de la Centrul Replika şi colaborator al PopUP Theatrics din 2018. În prezent Gabi Albu este producător şi scenograf la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti şi Artist în residence la PopUP Theatrics. Dintre cele mai recente spectacole unde a semnat scenografia amintim Neguţătorul din Veneţia de W. Shakespeare, regia: Alexander Morfov şi Matilda şi Groparii de Stela Giurgeanu, regia: Mircea Rusu la Teatrul Naţional Bucureşti "I.L. Caragiale" (2019) şi Toată liniştea din lume şi Limite de Michaela Michailov, regia Radu Apostol, la REPLIKA (2019)

PopUP Theatrics este un parteneriat între artiştii Ana Mărgineanu (Statele Unite, România), Tamilla Woodard (Statele Unite) şi Peca Ştefan (România, Germania) care realizează spectacole de teatru imersiv şi site-specific, în colaborare cu artişti din toată lumea şi având o experienţă de un deceniu inclusiv în teatrul virtual (Long Distance Affair, spectacol construit exclusiv pe Skype, implicând peste 75 de artişti de pe cinci continente, cu ediţii în 2011 - New York, 2012 - Queretaro, Mexic, 2013- New York şi Festivalul Fringe Edinburgh, Buenos Aires, 2014 - Bucureşti).

Ne puteţi urmări pe:
FB: fb.me/instructionalpentrusinguratate | www.facebook.com/green.hours/ | www.greenhours.rowww.instructionalpentrusinguratate.ro | www.popuptheatrics.com

Instrucţional pentru singurătate (Ediţia întâi) este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online produs de Teatrul LUNI de la Green Hours (Asociaţia Green Hours) în parteneriat cu PopUP Theatrics, în premieră absolută.
Despre Green Hours Jazz & Theatre Café: Asociaţia Green Hours a fost înfiinţată în octombrie 2013, în ideea continuării şi dezvoltării de pe poziţia unui ONG dedicat şi identificabil ca atare, a activităţilor artistice şi culturale desfăşurate neîntrerupt, cu începere din 1994, de clubul Green Hours. Au avut loc de-atunci, la sediul din Calea Victoriei nr. 120 şi în diverse deplasări în ţară şi în afara ei, aproximativ 3500 de concerte de jazz şi tot atâtea reprezentaţii teatrale (între care cca. 100 producţii şi co-producţii ale Teatrului LUNI de la Green Hours).
Manager proiect & PR: Magda Săndulescu
Parteneri instituţionali: Universitatea Naţională de Artă Teatrală si Cinematografică" I.L. Caragiale"
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio France Internationale (RFI) România, Cărtureşti, LiterNet.ro, Revista Scena.ro, The Institute, DOR.ro, Urban.ro


De: Peca Ştefan Regia: France-Elena Damian / Tamilla Woodard / Ana Mărgineanu Cu: Marius Manole / Katia Pascariu / Matei Chioariu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus