iulie 2020
Instrucţional pentru singurătate
102. Cum să dormi cât îţi propui (atunci când eşti singur)
Introducere în arta somnului fără vinovăţie de Peca Ştefan (fragment de text aici)
Un concept PopUP Theatrics
Cu: Katia Pascariu
Regia: Tamilla Woodard
Scenografia & grafica: Gabi Albu

Instrucţional pentru singurătate este o serie teatrală online interactivă de trei spectacole în care participanţii sunt instruiţi în arta de a scoate ce este mai bun din propria singurătate.

În Instrucţionalul 102 vom explora fundamentele sleep planning-ului: stabilirea relaţiei pe care o avem cu somnul nostru atunci când dormim singuri, pregătirea condiţiilor de somn oriunde ne-am afla şi distrugerea vinovăţiei asociate cu dormitul printr-un perfect control al unui instrument de bază - Cronometrul Interior.


"Câţi dintre voi au crezut că se descurcă să se trezească singuri dimineaţa, aşa cum v-aţi propus, dar aţi dormit prea mult şi aţi dat-o în bară? Câţi dintre voi s-au stresat atât de tare înaintea unui eveniment important încât n-au mai putut să doarmă deloc şi aşa au ajuns să o dea în bară? Câţi dintre voi dorm prea mult când sunteţi singuri? Cât înseamnă prea mult somn? În această introducere în arta somnului fără vinovăţie, o să vă ofer uneltele prin care o să puteţi dormi cât aveţi nevoie şi să vă treziţi când aveţi nevoie." Instructoarea Vania Stan, Sleep Planner, interpretată de Katia Pascariu.

Instrucţionalul pentru singurătate 102. Cum să dormi cât îţi propui (atunci când eşti singur) este programat pe 8, 15, 22, 29 iulie şi 5 august de la ora 19. Accesul se face numai online. Toate instrucţiunile sunt disponibile odată cu achiziţionarea biletelor. Bilete sunt disponibile la bilet.ro şi costă 45 lei.

Organizatorii recomandă achiziţionarea Season Pass-ului în valoare de 120 de lei care oferă acces pentru o persoană la toate cele trei instrucţionale. Season Pass-ul este disponibil aici.

Despre artişti:

Katia Pascariu (Actriţă)


Actriţă, performer şi activistă cultural, absolventă de UNATC şi a Universităţii Bucureşti, Katia Pascariu locuieşte în Bucureşti. Este membra mai multor colective artistice independente - Macaz Coop., Centrul Replika, este co-fondatoarea Centrului de artă comunitară Vârsta4 şi a Asociaţiei ADO - artă pentru drepturile omului. Din 2016 este şi membră a trupei Teatrului Evreiesc de Stat.
Activitatea din teatru se leagă în principal de zona artei angajate, socio-politice, de proiecte multi-disciplinare şi educaţionale. Preocuparea centrală este istoria recentă locală: teatrul este un mijloc de a aborda tematici precum injustiţia socială, rasismul, discriminarea sub multiple forme, sistemul de educaţie, migraţia economică, urmările anilor de tranziţie.
Katia colaborează cel mai adesea cu Mihaela Michailov, Radu Apostol, David Schwartz, Paul Dunca, Alex Mihăescu, Irina Gâdiuţă, Andreea Vălean şi colectivul Beznă Theatre. Împreună cu Ana Mărgineanu şi-a făcut debutul în teatru în 2006 la Teatrul Mic şi la Teatrul Luni de la Green Hours, iar în 2007 a fost nominalizată la Premiile Uniter. Cu Peca Ştefan, Tamilla Woodard şi PopUP Theatrics a colaborat de mai multe ori în proiecte locale şi internaţionale. Katia a jucat în ţară şi în străinătate, în zeci de turnee, în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, în română, engleză, franceză şi idiş.
În prezent Katia poate fi văzută la Centrul Replika şi la Teatrul Evreiesc de Stat.

Tamilla Woodard (Regie, concept)


Este co-Director Artistic la Working Theater din New York (Off Broadway) şi co-fondatoare a PopUP Theatrics, cu care creează teatru imersiv şi participativ în Europa, America de Sud, Mexic şi Statele Unite de mai bine de un deceniu. A absolvit Directors Lab de la Lincoln Center. Face parte din grupul Usual Suspects al New York Theatre Workshop (artişti cu care NYTW colaborează). Conduce Directors Lab al WP (fost Women's Project, Off Broadway). Este regizoare asociată a producţiei de pe Broadway Hadestown, care a câştigat 8 premii TONY în 2019. A fost nominalizată drept una dintre cele 50 de femei de urmărit pe Broadway, iar American Theatre Magazine a numit-o "unul dintre cele şase nume de urmărit în teatrul american". Tamilla a absolvit cursurile la Yale School of Drama unde şi predă.

Peca Ştefan (Texte, concept)


Este considerat a fi una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia română contemporană. (The Sunshine Play, România 21, Trilogia Anul Dispărut, Ciclul Despre România, numai de bine, #noulvechiacasă/#thenewoldhome). Multe dintre piesele lui au fost produse în România şi străinătate (Europa, Statele Unite, America de Sud), câştigând diferite premii incluzând Premiul pentru Inovaţie la Heidelberg Stueckemarkt (2007). În 2013, Peca Ştefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitaţi ai ediţiei aniversare de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stueckemark. Din 2015 este partener al PopUP Theatrics.

Gabi Albu (Scenografie & grafică)


Arhitect şi scenograf, absolventă a Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", Bucureşti, în 2002, şi a unor burse de studii la Cheltenham Art College - Gloucestershire, Marea Britane şi la Istitutto di Architettura - Palermo, Italia. Este unul din "cei şapte magnifici" de la Centrul Replika şi colaborator al PopUP Theatrics din 2018. În prezent Gabi Albu este producător şi scenograf la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti. Dintre cele mai recente spectacole unde a semnat scenografia amintim Neguţătorul din Veneţia de W. Shakespeare, regia: Alexander Morfov şi Matilda şi groparii de Stela Giurgeanu, regia: Mircea Rusu la Teatrul Naţional Bucureşti "I.L. Caragiale" (2019) şi Toată liniştea din lume şi Limite de Michaela Michailov, regia Radu Apostol, la Replika (2019)

PopUP Theatrics este un parteneriat între artiştii Ana Mărgineanu (Statele Unite, România), Tamilla Woodard (Statele Unite) şi Peca Ştefan (România, Germania) care realizează spectacole de teatru imersiv şi site-specific, în colaborare cu artişti din toată lumea şi având o experienţă de un deceniu inclusiv în teatrul virtual (Long Distance Affair, spectacol construit exclusiv pe Skype, implicând peste 75 de artişti de pe cinci continente, cu ediţii în 2011 - New York, 2012 - Queretaro, Mexic, 2013- New York şi Festivalul Fringe Edinburgh, Buenos Aires, 2014 - Bucureşti).

Ne puteţi urmări pe:
fb.me/instructionalpentrusinguratate | www.facebook.com/green.hours/ | www.greenhours.ro
www.instructionalpentrusinguratate.ro | www.popuptheatrics.com

Instrucţional pentru singurătate (Ediţia întâi) este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online, produs de Teatrul LUNI de la Green Hours (Asociaţia Green Hours) în parteneriat cu PopUP Theatrics, în premieră absolută.
Despre Green Hours Jazz & Theatre Café: Asociaţia GREEN HOURS a fost înfiinţată în octombrie 2013, în ideea continuării şi dezvoltării de pe poziţia unui ONG dedicat şi identificabil ca atare, a activităţilor artistice şi culturale desfăşurate neîntrerupt, cu începere din 1994, de clubul Green Hours. Au avut loc de-atunci, la sediul din Calea Victoriei Nr. 120 şi în diverse deplasări în ţară şi în afara ei, aproximativ 3500 de concerte de jazz şi tot atâtea reprezentaţii teatrale (între care cca. 100 producţii şi co-producţii ale Teatrului LUNI de la Green Hours).
Manager proiect & PR: Magda Săndulescu
Parteneri instituţionali: Universitatea Naţională de Artă Teatrală si Cinematografică"I.L. Caragiale"
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Radio France Internationale (RFI) România, Cărtureşti, LiterNet.ro, Revista Scena.ro, The Institute, DOR.ro, Urban.ro


De: Peca Ştefan Regia: France-Elena Damian / Tamilla Woodard / Ana Mărgineanu Cu: Marius Manole / Katia Pascariu / Matei Chioariu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus