iulie 2020
Festivalul TIFF 2020
Aplaudaţi pe scenele teatrelor din întreaga ţară, 10 actori talentaţi, care nu au avut încă şansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge faţă în faţă cu profesioniştii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Organizat în cadrul Zilelor Filmului Românesc pentru cel de-al nouălea an consecutiv, programul 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. Peste 80 de actori au fost selectaţi şi promovaţi în cadrul proiectului până în prezent.

Aflaţi la debut sau cu roluri secundare în producţii autohtone, cei 10 actori selectaţi la ediţia 2020 vor beneficia de materiale de prezentare - fotografii şi video - şi de întâlniri cu profesionişti din industrie.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt:
Florin Aioane (Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul Metropolis, Apollo 111) - nominalizat în 2019 la Premiul UNITER pentru Debut - interviu de Vlad Galer şi Tavi Voina aici,
Edith Alibec (Point Cultural Hub, Teatrelli şi independent) - interviu de Istvan Teglas aici,
 Sandra Ducuţă (Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, unteatru, Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Teatrul Dramaturgilor Români) - interviu de Andreea Vulpe aici,
Corina Grigoraş (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ) - interviu de Cătălina Bălălău aici,
Gina Gulai (Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ) - interviu de Cătălina Bălălău aici,
Oana Hodade (Reactor de Creaţie şi Experiment - Cluj, Teatrul Ariel din Târgu Mureş, Teatrul Naţional Târgu Mureş) - interviu de Lucia Mărneanu şi Petro Ionescu aici,
Emilian Mârnea (Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Comedie, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Clasic Arad, Teatrul de Artă Deva) - interviu de Raisa Ané aici,
Nelu Serghei (Teatrul Jean Bart Tulcea) - interviu de Florentina Bratfanof aici,
Valentin Terente (Teatrul Maria Filotti Brăila) - interviu de Ramona Terente aici,,
Vlad Udrescu (Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Godot, Teatrul Luni de la Green Hours) - interviu de Leta Popescu aici.

Toţi actorii din acest program vor fi prezentaţi prin interviuri în perioada următoare. Linkuri către interviuri se vor adăuga în lista de mai sus pe măsură ce apar aceste interviuri.

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul şi producătorul Tudor Giurgiu - preşedintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki şi Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu - editorul portalului Liternet şi Cătălin Dordea, director de casting şi coordonator al proiectului 10 pentru Film.

În ultimii ani, peste 80 de actori de toate vârstele, veniţi din toată ţara, au fost prezentaţi producătorilor români şi străini, directorilor de casting, agenţilor şi jurnaliştilor prezenţi la TIFF. Mulţi dintre aceştia s-au făcut remarcaţi şi au fost distribuiţi ulterior în producţii de succes, obţinând roluri în lungmetraje sonore sau în seriale TV. Printre aceştia se numără Csaba Ciugulitu (Valan - Valea sufletelor, Între Chin şi Amin) Cristian Balint (The Blacklist), Rareş Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicaţii, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai şi Ana Covalciuc (Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă).

Programul 10 pentru FILM este realizat cu sprijinul: Nespresso, IQOS, ECCO, Vestige, Tudor Tailor.

***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutului Cultural Român, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Banca Transilvania
Partener principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes Benz
Cafeaua oficială: Nespresso
Asigurător oficial: Groupama
Sponsori: Orange, Lidl, CEMACON, Kronenbourg Blanc, HBO GO, Regina Maria, Tenaris Silcotub, E-ON, Compania de apă Someş, IQOS, Tazz by Emag, McDonalds, Conceptual Lab, Farmec, JTI, Promelek, PMA, Lecom, BDG, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Via Viticola Sarica Niculiţel, Zetea, Crama Lechburg, Coca Cola HBC
Partener de vestimentaţie: Tudor. Personal Tailor
Partener logistic: DHL
Partener digital: Halcyon Mobile
Partener tehnic: REEA
Partener ospitalitate: EXIMTUR
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, TV5, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Femeia.ro, Cinemagia, Radio România Cultural, Cineuropa, Film New Europe, Observator Cultural, Business Review, Sinteza, Agerpres, VICE, Life.ro, Films in Frame, Zile şi Nopţi, Cinemap, AaRC.ro, LiterNet
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, afaceri.news
Partener de monitorizare: mediaTRUST

***
Ne puteţi urmări pe:
tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Instagram | Youtube
Filme oricând şi oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

Descarcă broşura şi programul TIFF 2020 aici..