februarie 2006
Hârtia va fi albastră
În urmă cu o săptămână, au debutat filmările unei noi producţii româneşti: Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean. Filmul, o producţie Multi Media Est, este unul dintre câştigătorii Concursului de Proiecte Cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în 2005.

Scenariul filmului, scris de Răzvan Rădulescu, Alex Baciu şi Radu Muntean, ne poartă în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989 şi îl are ca protagonist pe Costi Andronescu (Paul Ipate) - un tânăr recrut prins de Revoluţie cu doar 3 luni înainte de eliberare. Pe Costi, evenimentele acelei nopţi îl găsesc patrulând în cartierele mărginaşe ale Bucureştiului, departe de forfota locurilor "fierbinţi" ale Revoluţiei. Spre deosebire de ceilalţi soldaţi şi de locotenentul grupei în care se află, Costi crede că misiunea oricărui român, după atâţia ani de dictatură, este să lupte împotriva teroriştilor cu toate resursele, indiferent de ordinele superiorilor. Drept urmare, fuge să lupte la Televiziune. Drumul lui Costi spre inima Revoluţiei este presărat cu o mulţime de întâmplări, personaje, situaţii ambigue şi totodată periculoase, cărora trebuie să le facă faţă până la final. În dimineaţa de 23 decembrie, alături de soldaţii-colegi din grupa militară, ostenit şi tulburat, Costi crede că tocmai a trecut printr-o etapă importantă a vieţii lui. Dar oare chiar s-a terminat?

Radu Muntean se află la al doilea lung metraj, după Furia, debutul său din 2002, recompensat cu cinci premii UCIN (Uniunea Cineaştilor din România), inclusiv cel pentru "Cel mai bun debut". În ediţia din 2003 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Furia a reprezentat România în Compedie şi a câştigat Premiul pentru imagine (oferit directorului de imagine Vivi Drăgan Vasile). Radu este, fără îndoială, un prolific regizor de spoturi publicitare. Din 1996 şi până în prezent, el a regizat peste 300 de spoturi pentru agenţii precum BV McCann Erickson, Saatchi & Saatchi, D'Arcy, Leo Burnett, Graffitti BBDO, câştigând peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri de publicitate. El este "vinovat", de exemplu, pentru întipărirea clară în mintea românilor a celebrului Dorel...

Distribuţia filmului Hârtia va fi albastră este formată, în mare măsură, din actori tineri. După Furia, Dragoş Bucur şi Andi Vasluianu au revenit pe platoul de filmări alături de Radu Muntean. Dintre tineri mai fac parte şi Tudor Istodor, Alex Potocean, Gabriel Spahiu, Costi Diţă, Mimi Brănescu şi Ana Ularu. Cel mai tânăr dintre ei este Paul Ipate, în rolul principal. Paul este încă student la Actorie, în cadrul UNATC, dar joacă deja în câteva spectacole de teatru, precum Chiriţa of Bârzoieni, la Teatrul de Comedie, unde cântă şi dansează pe post de Guliţă. Adrian Carauleanu, Ioan Sabdaru şi Dana Dogaru sunt unii dintre actorii maturi ai filmului.

Se preconizează nişte viitoare zile de filmare extrem de interesante, în locaţii precum Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei sau Televiziunea Română, reconstituindu-se atmosfera capitalei din decembrie '89.


De: Răzvan Rădulescu, Alex Baciu şi Radu Muntean Regia: Radu Muntean Cu: Paul Ipate, Dragoş Bucur, Andi Vasluianu, Tudor Istodor, Gabriel Spahiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus