septembrie 2020
Festivalul American Independent Film, 2020
Între 25 şi 27 septembrie 2020, American Independent Film Festival organizează pentru prima dată la Centrul Cultural Ion Besoiu din Sibiu o ediţie în care prezintă un weekend cinematografic cu o selecţie de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume ca Sundance, Veneţia, Berlin.

Cinefilii sunt invitaţi să urmărească pe marele ecran aventura copiilor din filmul Wendy, în regia lui Benh Zeitlin, parcursul descoperirii propriei voci în My Salinger Year, regizat de Philippe Fallardeau şi călătoria Fraţilor Sisters (The Sisters Brothers) porniţi în căutarea unui infractor, în regia lui Jacques Audiard.

Programul American Independent Film Festival la Sibiu

Vineri, 25 septembrie 2020
Ora 20:00 - Wendy, de Benh Zeitlin (2020, 111 min).
Premieră, Sundance 2020.

Sâmbătă, 26 septembrie 2020
Ora 20:00 - My Salinger Year, de Philippe Falardeau (2020, 101 min).
Film de deschidere, Berlinale 2020.

Duminică, 27 septembrie 2020
Ora 20:00 - The Sisters Brothers, de Jacques Audiard (2019, 122 min).
Veneţia 2019

Acum şapte ani, Beasts of the Southern Wild, primul său film realizat cu un buget minimal şi cu actori neprofesionişti, în cea mai mare parte copii, i-a adus regizorului Benh Zeitlin, Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera d'Or pentru cel mai bun debut la Cannes şi două nominalizări la Oscar. Ceea ce a urmat, a fost şi mai neconvenţional. În loc să capitalizeze pe loc de pe urma valului de admiraţie, Zeitlin a încetinit ritmul: s-a pus pe muncă, dar nu s-a oprit decât după şapte ani. Wendy, cel de-al doilea film al său, este o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuţie plină de copii care-şi fac debutul în actorie. "Filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, filmul combină din nou ritmuri obsedante şi copleşitoare ca să transpună perspectiva despre viaţă a unui copil." scrie Indiewire.


În My Salinger Year, o tânără ce aspiră să devină scriitoare îşi găseşte o slujbă la agenţia literară ce îl reprezintă pe J.D. Salinger. Însărcinată de şefa sa excentrică să prelucreze corespondenţa lui Salinger, Joanna decide să personalizeze răspunsul sec oferit de agenţie fanilor scriitorului. Rezultatele sunt pline de umor şi emoţionante, iar Joanna, în timp ce foloseşte vocea marelui autor, începe să o descopere pe a ei. Refuzul de-a juca după regulile establishment-ului cultural l-a transformat pe recluzivul scriitor J.D Salinger, autorul lui The Catcher in the Rye, în mit literar şi în cel mai influent autor din istoria cinematografiei americane, deşi (sau tocmai pentru că) a respins mereu rugăminţile Hollywood-ului de a-i ecraniza operele. Iar legenda continuă să crească: numai în ultimii 7 ani s-au făcut un documentar (Salinger) şi două ficţiuni: Rebel in the Rye (2017) şi My Salinger Year (2020). Pe cel din urmă (prezentat în deschiderea Festivalului de la Berlin din 2020) îl puteţi viziona sâmbătă, 26 septembrie 2020, de la ora 20.00, la Terasa cu Flori de la Centrul Cultural Ion Besoiu.


The Sisters Brothers / Fraţii Sisters este o co-producţie Franţa - România - Spania - Belgia - Statele Unite care i-a adus în ţară pe multipremiatul regizor francez, dar şi pe unele dintre cele mai populare nume de la Hollywood, actorii John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal şi Riz Ahmed, care fac parte din distribuţie. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films. Pe 22 februarie 2019, The Sisters Brothers a revendicat 4 Premii César - pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine (Benoît Debie), Cea mai bună scenografie (Michel Barthelemy) şi Cel mai bun sunet (Brigitte Taillandier, Valerie de Loof, Cyril Holts), după ce la începutul acestei luni fusese recunoscut şi de Académie des Lumières (echivalentul premiilor Globurile de Aur), care i-a acordat Premiile pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie şi Cea mai bună imagine.


Venit după succesul internaţional Dheepan (Palme d'Or, Cannes 2015), The Sisters Brothers este primul proiect în limba engleză al lui Jacques Audiard şi este bazat pe romanul omonim al lui Patrick deWitt, scris în 2011. Western-ul spune povestea fraţilor Charlie Sisters (Joaquin Phoenix) şi Eli Sisters (John C. Reilly) aflaţi într-o vânătoare continuă şi, în acelaşi timp, o călătorie iniţiatică ce pune la încercare legătura specială care îi uneşte. Într-o lume sălbatică şi ostilă, atât Charlie, cât şi Eli au mâinile murdare de sângele criminalilor şi al nevinovaţilor. Charlie este cel mai tânăr şi s-a născut pentru a ucide. Eli visează la o viaţă normală. Amândoi sunt anganjaţi de Commodore să caute şi să ucidă un om.

Biletele vor fi disponibile pe Eventbook.ro. Detaliile privind accesul şi măsurile de siguranţă igienico-sanitare ce trebuie respectate pe întreaga durată a proiecţiilor şi evenimentelor din cadrul festivalului. eventbook.ro/hall/centrul-cultural-ion-besoiu.

American Independent Film Festival este organizat de Centrul Cultural Ion Besoiu în parteneriat cu Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena, cu sprijinul Banca Transilvania. Proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei. Parteneri: Europa Cinemas, Eventbook, Voodoo Films. Partener media principal: Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, SensoTV, IQads, Smark, AaRC, MovieNews, Cinefilia.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus