octombrie 2020
Les Films de Cannes à Bucarest, 2020
Les Films de Cannes à Bucarest vă invită în cadrul celei de-a 11-a ediţii ale sale să descoperiţi una dintre cele mai intrigante şi mai inclasabile cineaste moderne: Naomi Kawase. Aceasta va susţine un masterclass online sâmbătă, 31 octombrie 2020, începând cu ora 17:00, în care va vorbi despre creaţia sa pornind de la cele trei titluri prezentate în cadrul festivalului: Still the Water, Sweet Bean şi True Mothers.

Vă invităm să experimentaţi un univers fascinant al unui "creator complet, plin de sensibilitate" aşa cum o descria acum câţiva ani cotidianul Le Monde. Kawase va vorbi în direct cu publicul din România via Zoom. Înscrierile pentru masterclass pot fi făcute pe filmedefestival.ro în secţiunea evenimentului până pe 30 octombrie 2020, ora 18,00 (aici).


Naomi Kawase s-a remarcat la Cannes în 1997 când a devenit cea mai tânără regizoare distinsă cu Premiul Camera d'Or pentru filmul său Suzaku. A primit în 2007 Grand Prix pentru The Mourning Forest şi s-a întors în competiţia oficială a festivalului cu Hanezu în 2011 şi Still the Water în 2014. În 2015 revine la Cannes în secţiunea Un Certain Regard cu Sweet Bean, iar în 2016 a fost aleasă preşedinta juriului Cinéfondation după ce făcuse deja parte din juriul competiţiei oficiale al festivalului în 2013.

În încercarea de a oferi cât mai multe oportunităţi profesioniştilor din industria de film, Les Films de Cannes à Bucarest continuă să organizeze şi în 2020 atelierele ce le sunt dedicate: Managing Talents şi Works in Progress.

Aflat la a 5-a ediţie, Managing Talents propune actorilor două întâlniri, cu doi antrenori de renume, alături de care vor lucra la reducerea sau antrenarea accentului în două limbi diferite: engleză şi română (accente regionale). Atelierele conduse de William Conacher (engleză) şi Cristian Mungiu (română) se vor desfăşura online, sâmbătă, 31 octombrie 2020, între orele 11:00-14:00, fiecare dintre ele având durata de aproximativ 90 de minute. 


William Conacher lucrează ca antrenor de accent şi dialecte, de peste 25 de ani. A studiat, iniţial, actorie la Academia Webber Douglas din Londra şi, mai apoi, training de voce la Central School of Speech and Drama. El este cel care l-a antrenat pe Rami Malek pentru rolul din Bohemian Rhapsody, pentru care a şi câştigat Premiul Oscar, iar colaborarea lor va fi văzută şi în noul film din seria James Bond - No Time to Die. În televiziune, William a lucrat pentru numeroase producţii de succes ca Peaky Blinders şi toate cele patru sezoane ale renumitului serial The Crown.

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori din România. Filmul său de debut, Occident, a avut premiera la Quinzaine des Réalisateurs la Cannes în 2002 iar în 2007, tot la Cannes, cel de-al doilea lungmetraj al său, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, a primit Palme d'Or. În 2012, După Dealuri a fost dublu premiat: pentru Cel mai bun scenariu şi pentru Cea mai bună actriţă iar Bacalaureat, cel de-al cincilea său film prezentat la Cannes a fost premiat pentru Cel mai bun regizor în 2016.

Managing Talents este un program prezentat de Apa Nova.

Aflată tot la cea de-a cincea ediţie, secţiunea de Works in Progress (WiP) a festivalului se va defăşura tot online şi va aduce în atenţia profesioniştilor din industria filmului internaţional nu mai puţin de 19 proiecte produse sau co-produse în România, toate aflate în faza de post-producţie. Producţiile vor avea şansa să fie vizionate de unii dintre selecţionerii celor mai prestigioase festivaluri de film din Europa, printre care cei de la Cannes, Berlin, Locarno, Karlovy Vary, Sarajevo dar şi de agenţi de vânzări.


Cinelabs România şi Multimedia Est vor oferi premii în servicii de post-producţie pentru două filme alese de un juriu internaţional din care fac parte Lorenzo Esposito (selecţioner, Berlin IFF), Sata Cissokho (Memento Films), Matthieu Darras (director - First Cut Lab), Kataryzna Siniarska (agent, New Europe Film Sales) şi Giona Nazzaro (Rotterdam IFF). Premiile urmează să fie anunţate pe 1 noiembrie 2020.

Works in Progress este un program inspirat de UniCredit Bank şi susţinut de HBO Europe.

Tot pentru această ediţie Works in Progress, Les Films de Cannes à Bucarest organizează pentru prima dată un eveniment dedicat exclusiv cineaştilor din România care au un scenariu de lungmetraj în dezvoltare. Films Speed-Dating este un eveniment offline, pe bază de invitaţie nominală, care îşi propune să ofere oportunitatea scenariştilor, regizorilor şi producătorilor români să se întâlnească pentru a dezvolta împreună proiecte de film.

Apelul de proiecte a fost adresat studenţilor, masteranzilor şi absolvenţilor unei facultăţi de film, care se află în dezvoltare cu un scenariu de lungmetraj. Candidaţii au trebuit să aibă scris la momentul aplicaţiei un draft de scenariu sau un treatment de maximum cinci pagini pentru un proiect de lungmetraj. Autorii proiectelor selectate urmează să-şi prezinte proiectul public, în cadrul unei sesiuni de pitching, în faţa mai multor producători, regizori şi a altor specialişti în domeniu pe 30 octombrie 2020.

Films Speed-Dating este un program inspirat de UniCredit Bank.

După un weekend de proiecţii outdoor şi drive-in rezervate la capacitatea maximă permisă în această perioadă, spectatorii sunt aşteptaţi în continuare, până pe 1 noiembrie 2020, să se bucure de cinema în ambianţa primitoare din Grădina Cărtureşti Verona sau din confortul maşinii proprii la Event Park Snagov (până pe 28 octombrie 2020). Pentru cei ce vor să rămână acasă, vă aşteptăm online în Orange TV Go în fiecare zi între 12:00 şi 24:00 cu Avanpremierele Toamnei, filme scurte şi lungmetraje premiate de la Cannes în ultimii ani.

Tot ca parte din programul nostru outdoor din 2020, Ediţia Pasărea Măiastră a Festivalului SoNoRo salută Les Films de Cannes à Bucarest în ziua zero, pe 30 octombrie 2020, ora 19:00, în Pergola Grădinii Cărtureşti Verona cu un preludiu muzical al celor 17 concerte din program.

Muzicienii Valentin Şerban (vioară), Răzvan Popovici (violă) şi Justus Grimm (violoncel) vor oferi celor prezenţi la proiecţia filmului Sweet Bean de Naomi Kawase un moment muzical menit să introducă începerea festivalului de muzica clasică şi finalul festivalului de film.

"Suntem încântaţi să apropiem pentru prima dată, prin muzică, două dintre cele mai apreciate festivaluri din Bucureşti, care, în această perioadă deloc uşoară, reuşesc să nu lipsească din viaţa culturală a capitalei. Cu entuziasm, curaj, flexibilitate şi perseverenţă ne-am dorit să nu privăm oamenii de momente de frumuseţe, emoţie şi bucurie, atât de necesare în aceste luni.", spune Răzvan Popovici, director executiv Festivalul SoNoRo.

Festivalul SoNoRo onorează promisiunea de a ţine ediţia aniversară, ajunsă la numărul 15. Într-un an atipic, cu multe dificultăţi şi incertitudini, SoNoRo va avea două părţi: prima va începe la Braşov, în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie 2020 şi va include un concert extraordinar la Castelul Cantacuzino din Buşteni pe 1 noiembrie 2020, apoi va continua la Sibiu pe 3 şi 4 noiembrie 2020. A doua parte a festivalului va avea loc la Bucureşti între 2 şi 9 decembrie 2020.
Concertele din prima parte a festivalului vor fi transmise online, găsiţi mai multe informaţii pe www.sonoro.ro.

În secţiunea Evenimente a website-ului filmedefestival.ro puteţi afla mai multe detalii despre programele dedicate industriei la această ediţie de festival. Tot pe site găsiţi programul festivalului şi informaţii despre filme.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a 11-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România
Proiect co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Parteneri: Dacin Sara, Librăriile Cărtureşti, Fabrica Griviţa, Festivalul Sonoro, Muzeul Naţional de Artă al României, Europa Cinemas, Multimedia Est, Cinelabs Romania, HBO Europe
Parteneri media principali: TVR, Magic FM, Rock FM
Parteneri media: RFI, AGERPRES, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Menu, Elle, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Psychologies, Igloo, Dilema Veche, A List Magazine, Movie News, HotNews, News.ro, AARC - All About Romanian Cinema, Films in Frame, Liternet, The Institute, IQ Ads, Smark, News Week, CineGhid, Cinefilia, Munteanu, Radio România Cultural, Sensotv.ro, Tonica


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus