octombrie 2020
Les Films de Cannes à Bucarest, 2020
"Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoşi şi să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la şcoală şi familiile noastre şi până la joburi - care sunt în pericol, în special cele ale freelancerilor din domeniul cultural şi al organizării de evenimente. Altfel însă, e important şi să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viaţa noastră de dinainte - inclusiv cele care nu sunt necesare supravieţuirii imediate, cum sunt cele culturale în general şi un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediţia a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest - însă ne-am încăpăţânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiţii o aduce în viaţa noastră" spune Cristian Mungiu, iniţiatorul festivalului.

Cea de-a 11-a ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest începe astăzi, 23 octombrie 2020. Timp de zece zile spectatorii se vor putea bucura de cele mai noi titluri de la Cannes şi din alte festivaluri mari ale lumii outdoor în cele două spaţii: Pergola Grădinii Verona din spatele Cărtureşti şi Fabrica Griviţa, drive-in la Cinema Drive-in Snagov Park şi online în Orange TV Go. Intrarea la toate proiecţiile outdoor dar şi accesul la filmele care sunt prezentate online este gratuit.

Programul festivalului este disponibil aici

În fiecare toamnă, cele mai noi filme româneşti pot fi văzute, înainte să fie lansate în cinematografe, într-o proiecţie specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest grupate în secţiunea Avanpremierele Toamnei. Anul 2020 nu face excepţie, doar că la această ediţie puteţi urmări avanpremierele online, exclusiv în Orange TV Go - în aplicaţie sau pe tvgo.orange.ro (necesită înregistrare pe site). Şi nu uitaţi să votaţi filmul preferat selectând numărul de steluţe în căsuţa Rate this title min: pe baza votului publicului, unul dintre lungmetrajele româneşti va primi un sprijin de distribuţie în valoare de 2.500 de euro, oferit de Dacin Sara, societatea autorilor români din audiovizual.

Astfel, în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie 2020, între orele 12:00 şi 24:00, spectatorii ce vor accesa Orange TV Go vor fi printre primii care pot vedea câte unul din filmele: Mia îşi ratează răzbunarea semnat de Bogdan Theodor Olteanu, Tatăl nostru / Holy Father, cel mai nou documentar al lui Andrei Dăscălescu, Simple Women / Femei obişnuite de Chiara Malta, Otto Barbarul regizat de Ruxandra Ghiţescu, Noi împotriva noastră în regia Andrei Tarara, Copii pierduţi pe plajă de Alina Manolache, precum şi câteva calupuri de scurtmetraje româneşti.

După o despărţire violentă, Mia, o tânără actriţă, e hotărâtă să se răzbune pe fostul ei iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia, împreună cu grupul său de prietene, redefinesc noţiunea de feminitate. Mia îşi ratează răzbunarea este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu cunoscut deja publicului pentru Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă (2018).

Tatăl nostru / Holy Father este cel de-al treilea documentar semnat de Andrei Dăscălescu după Constantin şi Elena (2008) şi Planeta Petrila (2016) care i-au adus regizorului numeroase premii internaţionale. Andrei, (regizorul) şi Paula, partenera sa, află că vor deveni părinţi. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa unui model de familie funcţională, viitorul tată trebuie să îşi înfrunte propriul părinte. Acesta şi-a lăsat familia în urmă când Andrei şi sora sa erau copii. Acum, este călugăr în Muntele Athos. "Provocările şi îndoielile au ridicat ziduri greu de dărâmat. Însă nu aş vrea să încalc promisiunea pe care i-am făcut-o fiicei mele, aceea că voi încerca să devin un tată bun." spune Andrei Dăscălescu.

Femei obişnuite sunt Federica şi Elina, o regizoare aspirantă care pregăteşte un film cu idolul tinereţii ei, însă totul o ia complet razna. În timpul filmărilor, Federica are o criză de epilepsie, iar lucrurile se învălmăşesc. Până când, parcă prin magie, totul se vede dintr-o perspectivă nouă. O coproducţie România-Italia, filmul este primul lungmetraj al Chiarei Malta şi a avut premiera mondială anul trecut la Toronto.

Lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghiţescu, Otto Barbarul, ne face cunoştinţă cu un adolescent punk în vârstă de 17 ani, ce se confruntă cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinţi, bunicul său bătrân, mama iubitei sale şi ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supravieţui, Otto trebuie să-şi înfrunte sentimentele şi vinovăţia într-un film coming-of-age ce nu trebuie ratat.

O pasiune comună şi o tulburare mintală debilitantă aduc împreună, în faţa camerei, un tată şi o fiică. Pe măsură ce devenim martori ai relaţiei lor, o discuţie mai complexă şi o dinamică socială încep să prindă contur, atingând subiecte precum incapacitatea de a comunica, transmiterea traumei din generaţie în generaţie, educaţie şi dezvoltare personală, stigmatizarea bolilor mintale. Documentarul Noi împotriva noastră semnat de Andra Tarara împleteşte o serie de dialoguri cu secvenţe din viaţa cotidiană a celor doi, alternând imagini fie înregistrate în prezent, fie din arhivele VHS ale tatălui.

După proiecţia din cadrul Taormina IFF, spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor putea vedea în premieră naţională documentarul Copii pierduţi pe plajă care ne invită într-un labirint emoţional ce lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generaţii. Regizoarea porneşte în căutarea copiilor pierduţi pe plajă în anii '90 şi ajunge să aibă, sub acest pretext, întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din ţară. Care este pulsul primei generaţii născute şi crescute în "anii liberi" de după Revoluţie? Care sunt fricile lor? Care sunt gândurile lor pentru viitor? Documentarul semnat de Alina Manolache propune ca răspuns un portret colectiv în nuanţe diverse, o privire empatică în viaţa unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care "a fi pierdut" capătă de fiecare dată altă semnificaţie.

Pe lângă filmele de lungmetraj în premieră cei ce vor intra în Orange TV Go vor putea viziona online şi următoarele scurtmetraje, grupate în trei calupuri: Amar (2020, ficţiune, 28 min) de Sarra Tsorakidis, Basmofilia (2020, ficţiune, 25 min) semnat de Tudor Cristian Jurgiu, Bilet de iertare (2020, ficţiune, 15 min) regizat de Alina Şerban, Despre ce naiba să scriu de Matei Monoranu, Invizibilii de 4INAROOM (2020, animaţie, 10 min), Laila (2020, ficţiune, 26 min) regizat de Raya al Souliman, Moarte (2020, animaţie, 2 min) de Laura Pop, Trofeul tinereţii (2019, documentar, 16 min) în regia lui Răzvan Oprescu, Venea un prinţ călare (2020, ficţiune, 22 min) regizat de Cristina Groşan şi filmul scurt selectat la Cannes 2020 în secţiunea Cinéfondation, Contraindicaţii (2019, ficţiune, 18 min), semnat de Lucia Chicoş.

Călătorie în jurul casei în 60 de zile (2020, 83 min) omnibusul alcătuit din 6 scurtmetraje produse în perioada de izolare şi comisionate de Festivalul European de Film din 2020 va fi şi el disponibil pe Orange TV Go în premieră. Reunind regizori consacraţi şi debutanţi, omnibusul este o reacţie cathartică la pandemia globală, oferind o reflectare personală a imaginarului creativ al fiecărui regizor în această perioadă de incertitudine.

Tot în Orange TV Go, în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie 2020, vor fi disponibile gratuit şi zece dintre cele mai premiate şi apreciate filme care au avut premiera la Cannes în ediţiile recente ale festivalului, grupate în secţiunea Best-of min.

În fiecare zi, spectatorii vor putea accesa câte un alt film din secţiune, oricând între orele 12:00 şi 24:00: Matthias et Maxime semnat de Xavier Dolan, un obişnuit al Festivalului de la Cannes, thriller-ul Little Joe - Premiul pentru cea mai bună actriţă (Emily Beecham) Cannes 2019, Dogman al lui Matteo Garrone distins cu Premiul pentru cel mai bun actor (Marcello Fonte) la Cannes în 2018, mult-discutatul Beoning / Burning în regia lui Chang-dong Lee - Premiul FIPRESCI, Cannes 2018, Girl distins cu patru premii în secţiunea Un Certain Regard la Cannes în 2018: Cel mai bun actor (Victor Polster), Queer Palm, Premiul FIPRESCI şi Caméra d minOr pentru regizorul Lukas Dhont, dar şi Gräns / Border - "o poveste convingătoare, uneori chinuitoare, a vremurilor noastre" (The New York Times) în regia lui Ali Abbasi, alături de: Jupiter holdja / Jupiter's Moon semnat de Kornél Mundruczó - Selecţia Oficială Cannes 2017, Sicilian Ghost Story prezentat în acelaşi an la Cannes în La Semaine de la Critique, The Florida Project ce a avut premiera în cadrul Quinzaine des Réalisateurs la Cannes tot în 2017 şi You Were Never Really Here de Lynne Ramsay - Premiul pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor (Joaquin Phoenix), Cannes 2017.

Totodată în Orange TV Go va putea fi urmărită şi secţiunea Film-Minute, realizată în parteneriat cu One-Minute Film Festival.

Selecţia celor mai bune filme ale anului de la Cannes şi din alte mari festivaluri europene va fi prezentată la terasa Fabrica Griviţa unde va fi proiectat câte un film în fiecare dintre serile de 23, 24 şi 25 octombrie 2020 iar la Pergola Grădinii Verona din spatele Cărtureşti va fi prezentat tot câte un film pe seară, începând din 23 octombrie şi până în 1 noiembrie 2020 - majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră şi în exclusivitate în România. La proiecţiile outdoor, fiecare spectator este aşteptat cu un ceai cald din partea casei, dar şi cu câte o pătură pe care, dacă doresc, o pot lua cu ei după proiecţie.

"În aceste vremuri nesigure avem nevoie mai mult ca oricând de momente care să ne facă să continuăm. Cred că Les Films de Cannes à Bucarest e o ocazie prielnică să ne bucurăm de un eveniment familiar, drag şi să ne încărcăm sufletul cu puţin din magia asta inefabilă a cinema-ului." spune Ioana Flora - ambasadorul ediţiei din 2020 a festivalului.

Vizitând filmedefestival.ro şi tvgo.orange.ro puteţi afla mai multe detalii despre filme, program dar şi despre modalitatea în care le veţi putea viziona.

Aplicaţia Orange TV Go este disponibilă pentru telefon şi tabletă cu sistem de operare Android sau iOS, dar şi pentru smart TV, compatibilă cu televizoarele Samsung cu sistem de operare Tizen, precum şi cu televizoarele Philips, Sony şi TCL cu sistem de operare Android.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediţia a 11-a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România
Proiect co-finanţat de: Administratia Fondului Cultural Naţional
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Parteneri: Dacin Sara, Librăriile Cărtureşti, Fabrica Griviţa, Festivalul Sonoro, Muzeul Naţional de Artă al României, Europa Cinemas, Multimedia Est, Cinelabs Romania, HBO Europe
Parteneri media principali: TVR, Magic FM, Rock FM
Parteneri media: RFI, AGERPRES, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Menu, Elle, Ziarul Metropolis, Suplimentul de Cultură, Psychologies, Igloo, Dilema Veche, A List Magazine, Movie News, HotNews, News.ro, AARC - All About Romanian Cinema, Films in Frame, Liternet, The Institute, IQ Ads, Smark, News Week, CineGhid, Cinefilia, Munteanu, Radio România Cultural, Sensotv.ro, Tonica


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus