decembrie 2020
colectiv
colectiv, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câştigat sâmbătă, 12 decembrie 2020, Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediţii a galei European Film Awards şi a fost nominalizat alături de Another Round şi Corpus Christi pentru distincţia LUX Audience Film Award.

"Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toţi a venit către filmul colectiv este pentru mine mai ales o recunoaştere a importanţei jurnalismului în societatea noastră, o recunoaştere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaştere a dreptului cetăţenilor zilelor noastre de a fi respectaţi şi protejaţi de politicienii statelor lor.", a declarat regizorul Alexander Nanau.


colectiv este primul documentar românesc câştigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reuneşte peste 3,800 de cineaşti din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 ani de Parlamentul European pentru a susţine difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie 2021, când va fi desemnat câştigătorul, publicul şi deputaţii din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susţinut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe şi Europa Cinemas.

colectiv în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internațional". Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul şi pentru secţiunea "Cel mai bun film documentar".

Filmul a obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care It's All True - Brazilia, Hamptons International Film Festival - SUA, Docville - Belgia, DocAviv Film Festival - Israel, Zürich Film Festival - Elveţia, sau Luxembourg Film festival - Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc în 2019 în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. colectiv a fost şi în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 şi a făcut parte din selecţia mai multor festivaluri internaţionale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

colectiv a fost lansat în SUA pe 20 noiembrie 2020 de către Magnolia Pictures şi Participant, în aceeaşi zi în care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul în Marea Britanie şi Irlanda. În plus, filmul a intrat în cinematografe şi VOD în mai multe ţări în această toamnă, printre care şi Franţa, Germania, Israel, Belgia, Olanda şi Elveţia. Filmul va fi disponibil în 20 de ţări şi prin intermediul HBO Europe.

Distribuţia în cinematografele din România a fost realizată de către Bad Unicorn. colectiv este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI - Elveţia şi YES Docu - Israel

Despre Alexander Nanau
Alexander Nanau, laureat în 2020 al premiului "Robert şi Anne Drew" pentru Excelenţă în documentar în cadrul DOC NYC este regizor şi producător germano-român. A studiat regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB) şi este deţinătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înfiinţat în România casa de producţie Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, Lumea văzută de Ion B., a câştigat, în 2010, premiul Emmy International la categoria "Arts Programming", iar Toto şi surorile lui, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuţie internaţională numeroasă şi a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german Nothingwood, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecţia Quinzaine des Réalisateurs.

Despre HBO Europe
În Europa, HBO oferă programe abonaţilor prin intermediul a cinci servicii care acoperă 21 de ţări. În Europa Centrală HBO este disponibil direct abonaţilor şi prin operatori din Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia & Herţegovina şi Moldova. În Scandinavia, HBO Nordic (The Home of Series) oferă un serviciu premium SVOD direct consumatorilor şi prin operatori-parteneri în Suedia, Norvegia, Finlanda şi Danemarca. În Spania, HBO España este disponibil ca serviciu SVOD şi prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Spania. În Ţările Baltice, conţinutul HBO este disponibil prin partenerul exclusiv Telia în Estonia, Letonia şi Lituania.În februarie 2019, HBO Portugalia a fost lansat ca un serviciu de SVOD direct către abonaţi şi prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Portugalia. HBO Europe produce conţinut original local în Europa Centrală din 2010, iar din 2016 şi-a extins activitatea de producţie în Scandinavia şi Spania.

Despre Samsa Film
Samsa Film a fost înfiinţată în 1986 în Luxemburg. Este, după mărimea companiei şi numărul de filme produse, cea mai mare casă de producţie din ţară. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe lângă documentare şi scurt metraje, multe dintre ele premiate în festivaluri internaţionale ca Berlin, Cannes, Veneţia, San Sebastian şi Toronto. După mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de conţinut din Europa.

Regia: Alexander Nanau Cu: Narcis Hogea, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luţac, Camelia Roiu, Mariana Oprea, Vlad Voiculescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus