februarie 2021
The Bucuresti Experiment
În 28 februarie 2021, ultima duminică a lunii, filmul în regia britanicului Tom Wilson va fi disponibil exclusiv online pe canalul Arhivei TVR.

Din acest an, în ultima duminică a fiecărei luni, Televiziunea Română aduce publicului larg câte o producţie valoroasă dar mai puţin cunoscută din Arhiva TVR, filme documentare realizate în coproducţie cu parteneri din România sau din străinătate.

Filmul Experimentul Bucureşti va fi disponibil duminică, 28 februarie 2021, în intervalul 10.00 - 23.30 pe canalul de youtube al arhivei TVR. Realizat în 2013, filmul a primit Premiul GOPO pentru Cel mai bun documentar în 2014 şi a fost a fost selectat la Festivalul de Film de la Milano din acelaşi an, în secţiunea Coup d'état. (citiţi cronicile lui Andrei Gorzo - aici, Florian-Rareş Tileagă - aici şi Sabina Balan - aici.)


Totodată, Experimentul Bucureşti a fost prezentat la numeroase festivaluri precum: Transilvania International Film Festival, Leeds International Film Festival, Milano International Film Festival, Making Waves Film Festival NYC, Astra Film Festival, Rotas & Rituais Festival, Lisbon.

"Sunt foarte încântat că TVR va difuza pe canalul de youtube al arhivei TVR The Bucharest Experiment. Este un film pe care l-am făcut cu buget zero şi fără echipă. A început ca un experiment - este fantastic că îl vor putea vedea mai mulţi oameni. Pune câteva întrebări dificile despre istoria recentă a României şi este un film care, de obicei, şochează la prima vizionare - iar pentru mine acesta este un lucru bun. Înseamnă că mi-a ieşit!" declară Tom Wilson, autorul acestui film documentar.

Sinopsis:

În 1989 în România are loc o lovitură de stat. Serviciile Secrete ştiu ce urmează să se întâmple şi au timp să se pregătească. Pentru a se putea adapta rapid la schimbările ce urmau să apară, au pus bazele unui experiment psihologic. Prin tehnici de tehnologie psihologică inovatoare, pentru a putea manipula creierul uman, au reuşit să transforme "omul socialist" în "omul capitalist". Filmul urmăreşte indivizii care s-au aflat în spatele experimentului şi viaţa primului om care a parcurs întregul experiment. Experimentul Bucureşti este filmul care vorbeşte pentru prima dată despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989.

Filmul este un mockumentary (un documentar fals) care vorbeşte indirect despre Fenomenul Piteşti şi modul în care deţinuţii politici au fost trataţi în închisoare.

O producţie 100% independentă, cu buget aproape 0, filmată exclusiv cu amatori. Durata 70 min.

Tom Wilson este regizor şi jurnalist de film britanic. S-a născut în Lancashire şi a studiat Politică, Filosofie şi Economie (PPE) la Oxford. Cea mai nouă ficţiune a sa Matthew Mark Luke John a fost nominalizată la London's Raindance Film Festival 2019 şi a câştigat Best Indie Feature şi Best Actress la Los Angeles Film Awards. Acum este în producţie cu Ultimul film al lui Quixote, finanţat de CNC şi produs de Corneliu Porumboiu.

În Revista online All about Romanian Cinema (AaRC) editată de Uniunea Cineaştilor din România, Dana Medar a scris că "filmul Experimentul Bucureşti începe cu o ficţiune tratată ca un documentar. Experimentul Bucureşti nu a avut niciodată loc. Este o "conspiraţie" la care avem martori credibili, locuri subterane în care nu s-a întâmplat nimic, poveşti de viaţă ficţionale interpretate de neprofesionişti, o telenovelă amoroasă cu personaje reale. Tot acest puzzle uman are menirea să ne introducă în atmosfera post-decembristă, cu nostalgiile şi evoluţia unor personaje care au trăit în ambele regimuri politice. E greu să discerni adevărul de poveste. Ficţiunea e abil adusă într-un punct emoţional. Când lucrurile sunt direcţionate către concluzia că fiecare are propria imagine asupra evenimentelor, Tom Wilson ne anunţă că Experimentul Bucureşti nu a avut loc şi ne loveşte cu adevărata poveste - Experimentul Piteşti.

După toată această elaborată construcţie păcălitoare, când eşti condus pe nenumărate căi ocolitoare, Wilson aduce mărturia unui supravieţuitor al Experimentului Piteşti. Contrapunerea are efect emoţional major. Comunismul romanţat şi capitalismul primitiv din prima parte a filmului sunt anihilate de mărturia rece a unor teribile adevăruri. Abordarea lui Tom Wilson este cu atât mai percutantă. Documentaristul britanic a filmat singur, a construit povestea şi avea un singur punct fix - Iustin Capră, inventatorul pe care îl cunoscuse în timpul realizării unui reportaj pentru BBC
".

Experimentul Bucureşti este un film românesc din 2013 regizat de Tom Wilson. Rolurile principale au fost interpretate de Carmen Anton, Daniel Bilt, Andrei Juvina.

Partenerii prezentului proiect sunt: Radio Romania, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov (ffir.ro); Fundaţia Culturală Memoria şi Memoria - Revista gândirii arestate, LiterNet, şi UNATC.

Regia: Tom Wilson Cu: Daniel Bilt, Carmen Anton, Andrei Juvina

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus